Ποιοί θα πληρώσουν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα ανολοκλήρωτα δίκτυα της ΔΕΥΑΛ;

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ


Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Μυτιλήνης

 

Προς την Δημοτική Αρχή Μυτιλήνης και το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΛ:

Τι γίνεται με την ολοκλήρωση των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Μυτιλήνης και ποιοί  θα πληρώσουν τα πρόστιμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Με ανακοίνωση της παράταξής  μας, στις 11-1-2021, σας καλούσαμε να ενημερώσετε δημόσια τους συνδημότες μας ,σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι ενέργειές σας για την ολοκλήρωση των Εσωτερικών Δικτύων Αποχέτευσης Μυτιλήνης.

Στην ανακοίνωση αυτή επισημαίναμε τα παρακάτω:

«Είναι  γνωστό ότι με  τα  έργα  του  βιολογικού καθαρισμού που έγιναν στη Μυτιλήνη το 2000, κατασκευάσθηκαν  οι  εγκαταστάσεις  επεξεργασίας  λυμάτων  και  ο  κεντρικός  συλλεκτικός  αγωγός. Το ένα  τρίτο όμως από  τα εσωτερικά  δίκτυα  των  συνοικιών,  δεν   κατασκευάσθηκαν  ή δεν συνδέθηκαν  με  τον  βιολογικό  καθαρισμό. Δυστυχώς  τα  έργα  αυτά  σταμάτησαν  ουσιαστικά  μετά  το  2003, με  αποτέλεσμα  να  καταλήγουν  μέχρι σήμερα αστικά λύματα  στην θάλασσα της  Επάνω  Σκάλας, του λιμανιού  και  του  Μακρύ Γιαλού. Ιδιαίτερα το  περασμένο  καλοκαίρι  αλλά και τη  χειμερινή  περίοδο, οι  δυσοσμίες ήταν και παραμένουν συχνά έντονες, υποβαθμίζοντας τις συνθήκες ζωής και υγείας στη πόλη  μας.

Η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης «Δημοκρατική Μυτιλήνη» ζητά να υπάρξει ενημέρωση για το πού βρίσκονται αυτές οι «εγκαταλειμμένες» μελέτες ολοκλήρωσης του έργου. Έχουν επικαιροποιηθεί;  Ετοιμάζονται  να  υποβληθούν  σε  κάποιο  πρόγραμμα από  τα  πολλά  που  ακούμε ότι υπάρχουν; Ακόμα και αν κάποια  τμήματα δεν μπορούν  να  ενταχθούν σε κοινοτικά προγράμματα, θα υποβληθούν στο πρόγραμμα  «Αντώνης Τρίτσης», που  περιλαμβάνει  μέτρα  για  δίκτυα  ύδρευσης;

Ιδιαίτερα  για  την  ευρύτερη  περιοχή  του  Μακρύ Γιαλού,  τα  προηγούμενα χρόνια είχαν  παρέμβει (με αναλύσεις  δειγμάτων και επιβολή προστίμων)  το  Λιμεναρχείο  και  οι Υγειονομικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας, ενώ  παράλληλα  είχαν  δοθεί  δημόσιες  υποσχέσεις  από  τη  ΔΕΥΑΛ, ότι ολοκληρώνεται  η  μελέτη  για τα δίκτυα Χαλίκων  και περιοχών του Νοσοκομείου, ώστε να ενταχθούν τα αναγκαία έργα, για να  μην  καταλήγουν τα λύματα  ανάμεικτα  με τα βρόχινα νερά στον Μακρύ Γιαλό ή στον αγωγό του βιολογικού  καθαρισμού».

 

Μέχρι σήμερα δεν δόθηκε καμία απάντηση σε όλα τα παραπάνω.

Αντί αυτής δε, διαβάσαμε  έκπληκτοι σε έγγραφο  του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Αποβλήτων προς τη ΔΕΥΑΛ, μεταξύ άλλων  τα παρακάτω…

«Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Εθνικής Βάσης, οι οικισμοί Μυτιλήνης, Αγιάσου, Πέτρας, Αγίας Παρασκευής, Καλλονής και Πολιχνίτου, αρμοδιότητάς σας, δεν βρίσκονται σε πλήρη συμμόρφωση με την Οδηγία.

Αιτία της μη συμμόρφωσης για τους οικισμούς Μυτιλήνης και Καλλονής είναι η μη ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου, καθώς τα αντίστοιχα ποσοστά που έχουν καταχωρηθεί στην Εθνική Βάση από τη ΔΕΥΑΛ Λέσβου, είναι 98% για τη Μυτιλήνη…»

Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι το ένα τρίτο των ανεκτέλεστων Δικτύων αντιστοιχεί στο… 2% του έργου !

Από τα παραπάνω  προκύπτουν σοβαρά προβλήματα, που χρειάζονται λύσεις  με άμεση προώθηση έργων (στο πεδίο και όχι στα χαρτιά ), καθώς και κάθε δυνατή προσπάθεια για αποφυγή επιβολής προστίμων που, όπως αναφέρει το έγγραφο, θα επιβληθούν από το 2022!

Κύριο πρόβλημα για την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής και υγείας στη Μυτιλήνη, είναι η εκτέλεση των έργων.

Προκύπτει όμως και το ερώτημα, (αν δεν προωθηθούν άμεσα τα έργα),  ποιοι θα πληρώσουν τα επερχόμενα πρόστιμα;  Πάλι οι κάτοικοι της πόλης και των Χωριών;