Επιτροπή αγώνα από τους φοιτητές της Μυτιλήνης ενάντια στο νέο νομοσχέδιο

 

Την Δευτέρα 22/2 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη φοιτητών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη στον απόηχο της ανακοίνωσης του υπουργείου παιδείας ότι και αυτό το εξάμηνο θα πραγματοποιηθεί εξ’ αποστάσεως.

Η κυβέρνηση αποφασίζει να μας κρατήσει μακριά από τα αμφιθέατρα για ενάμιση χρόνο, αδιαφορώντας για τις σπουδές μας, για τα κενά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τηλεκπαίδευσης, για τις δυσκολίες που έχουν δεκάδες συνάδελφοι μας στο να παρακολουθούν και να εξετάζονται ηλεκτρονικά.

Αρνείται πεισματικά να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουμε με ασφάλεια στις σχολές μας, όπως να προσλάβει καθηγητές, να ανοίξει περισσότερες αίθουσες, να κάνει επαναλαμβανόμενα τέστ στους φοιτητές κ.λπ

Αντι να ενδιαφερθεί για να λύσει όλα αυτά τα προβλήματα, η κυβέρνηση ψήφισε στη βουλή ένα νομοσχέδιο-έκτρωμα που προβλέπει διαγραφές φοιτητών και μείωση των εισακτέων, δίνει 30 εκατομμύρια ευρώ για πανεπιστημιακή αστυνομία ενώ ταυτόχρονα μείωσε 8% τον προϋπολογισμό για την παιδεία.

Σαν αποτέλεσμα, ακόμα περισσότεροι συνάδελφοι μας βλέπουν τις σπουδές τους να είναι στον αέρα, αναγκάζονται είτε να ξενοικιάσουν αφού δεν μπορούν να επιστρέψουν στο νησί, είτε να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να συντηρήσουν τα σπίτια τους χωρίς να μένουν σε αυτά.

Ως φοιτητές που δώσαμε μάχη για να μπούμε στη σχολή μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες των οικογενειών μας, δηλώνουμε ότι θα δώσουμε μάχη για να μείνουμε σε αυτές, για να γίνουμε φοιτητές ξανα!

Καταλήξαμε στη δημιουργία επιτροπής αγώνα που θα συντονίζει τη δράση μας.

 

Τα αιτήματα μας είναι:

·         Να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο Κεραμέως. Καμία σκέψη για διαγραφές φοιτητών-όρια φοίτησης. Να στηριχθούν ουσιαστικά οι φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους!

·         Να ανοίξει τώρα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Να εξασφαλιστούν περισσότεροι χώροι για να πραγματοποιούνται δια ζώσης μαθήματα. Αντί για πανεπιστημιακή αστυνομία, να δοθούν 30 εκατομμύρια για να προσληφθεί μόνιμο διδακτικό προσωπικό, να γίνονται τεστ σε φοιτητές-καθηγητές, να αυξηθούν τα συνεργεία καθαρισμού

·         Όχι στην πανεπιστημιακή αστυνομία και στο πειθαρχικό δίκαιο. Δεν είμαστε εγκληματίες!

·         Να διευκολυνθούν οι φοιτητές ώστε να επιστρέψουν στον τόπο σπουδών τους χωρίς καμία επιβάρυνση.

·         Να δοθεί επίδομα στέγασης σε όλους τους φοιτητές που νοικιάζουν σπίτι.

·         Να μη μειωθεί ο κρατικός προϋπολογισμός για την παιδεία.