ΠΑΜΕ εκπ/κών Λέσβου: «Καταδικάζουμε τις ρατσιστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν στο Γυμνάσιο Ιππείου»




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΜΕ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΙΠΠΕΙΟΥ

Καταδικάζουμε έντονα με κάθε τρόπο τις προκλητικές ρατσιστικές ενέργειες που πραγματοποιήθηκαν και βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γυμνάσιο Ιππείου , με το κλείσιμο του σχολείου από μερίδα ‘’αγανακτισμένων’’  γονέων με συνέπεια την παρεμπόδιση λειτουργίας (ΖΕΠ) θεσμού που αφορά  την εκπαίδευση ανήλικων προσφυγόπουλων Τέτοια γεγονότα είναι ξένα με τους πρόσφατους  και γενικότερους αγώνες του Λεσβιακού λαού και προξενούν έντονη ανησυχία και προβληματισμό και φυσικά εγείρουν την αντίθεσή μας. Η εκπαιδευτική κοινότητα και εδώ στο νησί που βιώνει έντονα το προσφυγικό πρόβλημα, αλλά και στο σύνολό της απορρίπτει κάθετα κάθε ρατσιστική δράση και πρακτική, πόσο μάλλον όταν αυτή στέφεται ενάντια σε ανήλικα παιδιά θύματα πολέμων, οικονομικής εξαθλίωσης και διωγμών.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στο νησί είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και ανταγωνισμών μεταξύ κρατών και μονοπωλίων, για τη διανομή των αγορών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Απόδειξη οι επεμβάσεις, οι δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες ξεριζωμένους.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ) συμμετέχουν πρόθυμα και ενεργά σε όλους τους επικίνδυνους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ. Στήριξαν κάθε απόφαση του ΝΑΤΟ, την εμβάθυνση της συνεργασίας με την ιμπεριαλιστική ΕΕ, που με πρόσχημα την "ειρήνη" και την "ασφάλεια", επιδιώκουν την "ασφάλεια" της κερδοφορίας των ευρω - αμερικανικών μονοπωλίων σε βάρος των δικαιωμάτων των λαών.

Προκαλεί  έντονη αποστροφή να επιστρατεύονται παιδιά για την εκδήλωση του ρατσιστικού μίσους , να δηλητηριάζονται οι παιδικές ψυχές με ό,τι πιο αισχρό και επικίνδυνο αναπαράγει ο κοινωνικός αυτοματισμός.

 Η ανάγκη που υπάρχει για το εργατικό  κίνημα, το λαό μας και το Λεσβιακό λαό είναι  να έχει σταθερά στον προσανατολισμό του και την πάλη του ενάντια στους  ιμπεριαλιστικούς  πολέμους και τις αιτίες που τους  γεννούν.

Οι πρόσφυγες είναι «οι παράπλευρες απώλειες» αυτής της αιματοχυσίας που η ΝΔ τώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα, φρόντισαν να τα συμφωνήσουν με ΕΕ και Τουρκία να τους εγκλωβίσουν εδώ ή να τους επαναπροωθήσουν, χύνοντας τα απαραίτητα κροκοδείλια δάκρυα, και στερώντας τους το δικαίωμα στην ένωση με τις οικογένειες τους, αλλά και τα στοιχειώδη δικαιώματα όπως είναι η πρόσβαση στην υγεία, στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι μόνο τυχαία δεν είναι η εφαρμοζόμενη πολιτική από όλες τις κυβερνήσεις. Στοχευμένα και μεθοδικά προορίζουν τα προσφυγόπουλα, αλλά και τα μεταναστόπουλα, τα παιδιά των φτωχών λαϊκών οικογενειών, να γίνουν το πιο εξαθλιωμένο, το πιο κακοπληρωμένο και χωρίς δικαιώματα τμήμα της μελλοντικής εργατικής τάξης. Είναι ήδη και θα γίνουν ακόμα περισσότερο, το πλέον ευάλωτο τμήμα του πληθυσμού για οποιοδήποτε είδος εκμετάλλευσης.

Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε τα σχολεία που μας αξίζουν! Είναι η ώρα να διεκδικήσουμε για τα παιδιά μας τη μόρφωση που τους αξίζει! Τα προσφυγόπουλα, τα μεταναστόπουλα, τα παιδιά των φτωχών οικογενειών δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας!  Να εντείνουμε τον αγώνα μας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την προσφυγιά.

ü  Να σταματήσει άμεσα η ομηρία των μαθητών μας.

ü  Να σταματήσουν οι συνεχείς μετακινήσεις των προσφύγων από καμπ σε καμπ.

ü  Να εγγραφούν όλα τα προσφυγόπουλα σχολικής ηλικίας,  στα  δημόσια σχολεία ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση όλων για όσο διάστημα παραμένουν στη χώρα μας. Να εξασφαλιστεί η ουσιαστική πρόσβαση και συμμετοχή των μαθητών στο σχολείο.

ü  Να εξασφαλιστεί η στελέχωση όλων των δημόσιων σχολείων με εκπαιδευτικούς τμημάτων υποδοχής, μεταφραστές, ψυχολόγους.

ü  Να γραφτούν κατάλληλα σχολικά εγχειρίδια, βασισμένα στις αξίες και τις αρχές της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης, για τις ανάγκες των αλλόγλωσσων μαθητών, μεταναστών και προσφύγων.

ü  Ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης με το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, και την επιτάχυνση των διαδικασιών, ώστε να πάνε στις χώρες που επιθυμούν, ενώ για όσους παραμείνουν να υπάρξει μέριμνα για την κοινωνική, οικονομική, εργασιακή ένταξή τους.

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών για να έχουν όλα τα παιδιά, μόρφωση,  παιχνίδι, χαρά  είναι ό,τι πιο σημαντικό, γιατί για καθέναν από εμάς:

“τούτη είναι η ζωή μας

τούτο το μεγάλο, τίποτ’ άλλο

γέλα κλάψε, πες ό,τι θες

το παιδί ζωή: ζωή

τίποτ’ άλλο!”

Γ. Ρίτσος