ΚΥΑ- Νέα μέτρα στις Εκκλησιες : Τέλος τα εξωτερικά μεγάφωνα στις κοκκινες περιοχές



Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως, η ΚΥΑ απαγορεύει τη χρήση εξωτερικών μεγάφωνων για την μετάδοση των λειτουργιών, ένα μέτρο το οποίο είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τον περασμένο Μάρτιο.

Στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου όπου βρίσκεται και η Λέσβος η προσέλευση για ατομική προσευχή επιτρέπεται στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων λόγων μετακίνησης σύμφωνα με την παρούσα ΚΥΑ χωρίς υπέρβαση του ανώτατου ορίου των 9 ατόμων στους χώρους λατρείας.

Στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, γάμων κηδειών και κάθε θρησκευτικών τελετών, καθώς και προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή, σε όλους ανεξαίρετους τους χώρους, με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 9 άτομα. Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται: η Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, αδ) οι δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αε) ο Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αστ) ο Δήμος Ανδραβίδας – Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, αζ) ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αη) ο Δήμος Πύδνας – Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας, αθ) ο Δήμος Διρφυών – Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και αι) ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου της Περιφέρειας Κρήτης.


Το μέτρο αυτό ισχύει και στο επίπεδο μητροπολιτικών περιοχών στο οποίο εντάσσονται: γα) η Περιφέρεια Αττικής, πλην της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, γβ) η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, και γγ) η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην υπόλοιπη χώρα, δηλαδή στις περιοχές που ανήκουν στο επίπεδο επιτήρησης επιτρέπεται η τέλεση λειτουργιών, γάμων κηδειών και κάθε θρησκευτικών τελετών, καθώς και η προσέλευση προσώπων για κατ’ ιδίαν προσευχή σε όλους ανεξαίρετους τους χώρους με αναλογία 1 άτομο ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 50 άτομα.

Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο στον κατά νόμο υπεύθυνο του χώρου λατρείας ή, απουσίας αυτού, στον παριστάμενο θρησκευτικό λειτουργό χιλίων πεντακοσίων ευρώ.

Τέλος, παραμένει σε αναστολή σε όλη την επικράτεια η διεξαγωγή κάθε είδους θρησκευτικής τελετής, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιείται με την διενέργεια πομπής.