Καλύτερα λαικιστής παρά απατεώνας...



«Η Λέσβος είναι 100 χρόνια πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές», « Στο νησί μας εδώ και χρόνια δεν γίνεται τίποτα», « Για αυτό δεν πάει τούτος ο τόπος μπροστά», είναι μερικές μόνο από τις εκφράσεις που ακούμε σε μόνιμη βάση εδώ και χρόνια στην Λέσβο και απεικονίζουν πλήρως την πραγματικότητα. Προδίδοντας και την αιτία βεβαίως - βεβαίως. Ο παραπάνω πρόλογος μου ήρθε στο νου, βλέποντας τις τελευταίες ημέρες την κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται στην γειτονική μας Χίο, στο θέμα του μεταναστευτικού. Το έναυσμα που έδωσε ο Περιφερειάρχης μέσω της ανακοίνωσης των τεσσάρων Αντιπεριφερειαρχών, η επίσκεψη του στο νησί την περασμένη εβδομάδα και η στάση του να μπει μπροστά ώστε να αποτρέψει την υλοποίηση ενός νέου ΚΥΤ στο νησί της μαστίχας, έχουν προκαλέσει ντόμινο και ο ένας μετά τον άλλον είτε φορείς, είτε εκλεγμένοι, δείχνουν να συντάσσονται μαζί του. Στον κόσμο δεν αναφέρομαι γιατί προφανώς και είναι μαζί του. Ακόμη και ο ίδιος ο Δήμαρχος, ο κ. Κάρματζης , αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί, αφού ενώ εκλέχτηκε με σημαία το καμία δομή, εδώ και καιρό, έχει αλλαξοπιστήσει και συμπλέει με τον Μηταράκη. Ακόμη και αυτός όμως ελέω Μουτζούρη φαίνεται να τα γυρίζει ξανά, δημιουργώντας δημιουργικές ασάφειες για το τι θέλει τελικά. 

Θα μου πει κανείς και τι μας νοιάζει εμάς τι γίνεται στην Χίο. Προφανώς και μας ενδιαφέρει, για έναν πολύ απλό λόγο. Διότι η Χίος μας δείχνει τον δρόμο σε ένα κοινό πρόβλημα, έχοντας το μάλιστα σε λιγότερη έκταση. Γιατί αν στην Λέσβο βρίσκονται περίπου 7 χιλιάδες μετανάστες στον Καρά Τεπέ και άλλοι 2-3 χιλιάδες διάσπαρτοι σε άλλες δομές και σπίτια, στην Χίο δεν είναι ούτε οι μισοί. Και αν για την Λέσβο συζητάμε για μια δομή 5 χιλιάδων θέσεων , στην Χίο συζητάνε για τους μισούς και λιγότερο. Και όμως. Παρότι οι αριθμοί είναι διαφορετικοί και θα μπορούσαν οι Χιώτες να κάνουν και τα στραβά μάτια έχοντας και «δικό» τους Υπουργό, ξεσηκώνονται και αρνούνται να δεχτούν το παραμικρό. Παίρνουν την «πάσα» από τον Μουτζούρη, τον βάζουν μπροστά και ξεκινάνε για να πετύχουν κάτι. Διεκδικούν να πετύχουν κάτι που αφορά το μέλλον και την ζωή τους. 

Την ίδια ώρα στον Έβρο, διαβάζω: «Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι παραγωγικοί φορείς του Έβρου για το θέμα της προωθούμενης από την Κυβέρνηση επέκταση του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο του Δήμου Ορεστιάδας και την καλούν να ανακαλέσει, καθώς εκτιμούν ότι η περιοχή θα εξελιχθεί σε νέα Μόρια και ακόμη χειρότερα. Ο Εμπορικός Σύλλογος Ορεστιάδας με ανακοίνωσή του καταδικάζει την απόφαση επέκτασης – δημιουργίας της δομής φιλοξενίας του ΚΥΤ Φυλακίου Ορεστιάδας, εκφράζει την έντονη αντίθεσή του και καλεί τον αρμόδιο υπουργό, κ. Μηταράκη να ανακαλέσει την απόφασή του, διαφορετικά όπως τονίζει “θα βρει απέναντί του όλους τους κατοίκους του Έβρου”. Το Επιμελητήριο Έβρου συντάσσεται με την ομόθυμη αντίθεση των φορέων της περιοχής. Το δ.σ. του Επιμελητηρίου υιοθέτησε ομόφωνα ψήφισμα διαμαρτυρίας καλώντας την κυβέρνηση να αναθεωρήσει τον σχεδιασμό ο οποίος – όπως τονίζει – δεν συνάδει με το αναπτυξιακό προφίλ της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου. “Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την ανάγκη συμβολής όλων στη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, όμως θεωρούμε ότι ο Έβρος ήδη συμβάλλει τα μέγιστα στον κυβερνητικό σχεδιασμό καθώς α) ήδη φιλοξενεί μία μεταναστευτική δομή (ΚΥΤ Φυλακίου) και β) αποσόβησε ομοθυμαδόν την τεράστια κρίση των Καστανεών (Φεβρουάριος – Μάρτιος 2020). Καλούμε την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει άμεσα τον σχεδιασμό της και να περιοριστεί στην αναβάθμιση των δομών/υπηρεσιών του υπάρχοντος ΚΥΤ υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα αυξηθεί η χωρητικότητα του. Επιπλέον, θεωρούμε ότι η ενδεχόμενη λειτουργία μίας τόσο μεγάλης προσφυγικής δομής (1500 ατόμων) στην επικράτεια του Έβρου θα καταφέρει ισχυρό πλήγμα στο επιχειρηματικό/επενδυτικό προφίλ της περιοχής, που με τόσο κόπο οι επιχειρηματίες, οι εργαζόμενοι, οι τοπικές αρχές και οι τοπικοί φορείς προσπαθούμε να χτίσουμε, παλεύοντας με τις ήδη υπάρχουσες οικονομικές/κοινωνικές/διασυνοριακές αντιξοότητες». 

Αυτή η αντίδραση από όλους, είχε ως αποτέλεσμα την δήλωση Μηταράκη, η οποία πέρασε στα ψιλά εδώ στο νησί αλλά είναι και η λύση του προβλήματος: “Στον Έβρο η παραμονή των αιτούντων άσυλο δεν θα υπερβαίνει τις 24 μέρες και θα αφορά αποκλειστικά διαδικασίες καταγραφής και ταυτοποίησης”.

Τι είπε λοιπόν ο Μηταράκης, έχοντας απέναντι του όλο τον Έβρο? Πίσω παππά τα στέφανα. 

Και εύλογα δημιουργείται πλέον το ερώτημα. Γιατί στον Έβρο να ισχύουν αυτά και στην Λέσβο και στην Χίο διαφορετικά? Γιατί στον Έβρο 24 μέρες παραμονή και κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης και στα νησιά μας «μικρές πόλεις μεταναστών»?. Ποια η διαφορά της Λέσβου, της Χίου και του Έβρου?

Στον Έβρο ο Μηταράκης βρήκε απέναντι του όλους, δεν είχε συμμάχους και αναγκάστηκε να κάνει κωλοτούμπα. Στην Χίο ελέω καταγωγής, βρήκε συμμάχους, όπως τον Δήμαρχο Χίου, αλλά δεν υπολόγιζε τον παράγοντα Μουτζούρη, ο οποίος κινούμενος έξυπνα και μεθοδικά, γύρισε το παιχνίδι εκεί μέσα σε λίγες ημέρες. Άλλωστε εκεί οι περισσότεροι αντιδρούν αλλά δεν είχαν όπως φαίνεται τον ηγέτη με το ειδικό ανάστημα να βγουν μπροστά. Και όταν είδαν τον Περιφερειάρχη να το κάνει, ακολούθησαν. 

Στην Λέσβο η κατάσταση είναι διαφορετική όμως. Ο Μηταράκης έχει βρει περισσότερους συμμάχους, Δήμαρχο και φορείς και προσπαθεί να πετύχει ότι δεν μπορεί στις άλλες περιοχές. Ο Μουτζούρης του χαλά την σούπα και εδώ αλλά μέχρι στιγμής δείχνει να ελέγχει τους «δικούς» του και να θεωρεί πως θα προχωρήσει την δομή. Υπολογίζει όμως χωρίς την συνέπεια του Μουτζούρη και τον κόσμο. Αυτοί οι δυο παράγοντες είναι το εμπόδιο του για την δομή στο νησί άλλωστε. Είναι τυχερός βέβαια ο Μηταράκης, καθώς η πανδημία τον έχει σώσει. Διαφορετικά οι συγκεντρώσεις του περασμένου Φλεβάρη θα είναι μικρές μπροστά σε αυτές που θα γίνονταν σήμερα. 

Ο αντίλογος όλων όσων επιθυμούν νέα δομή στην Λέσβο είναι να επανέλθει η κανονικότητα στα νησιά μας, να «μαντρωθούν» οι πρόσφυγες σε ένα χώρο μακριά από αστικό ιστό και να αδειάσει η πόλη. Ξεχνάνε βέβαια πως η κλειστή δομή, είναι απλά ελεγχόμενη αφού από τις 8 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ θα επιτρέπεται ελεύθερα η κυκλοφορία. Και ερωτώ ο αδαείς. Αν είσαι Σομαλός. Κογκολέζος, Αφγανός, κτλ και πεινάς στην χώρα σου, ζώντας σε δύσκολες καταστάσεις, γιατί να μην έρθεις στην Λέσβο, να φιλοξενηθείς σε μια μικρή πόλη, με δωρεάν φαγητό, δωρεάν στέγαση, έξοδο καθημερινή κτλ? Γιατί η δομή αυτή να είναι αποτρεπτική και όχι ελκυστική για τους μετανάστες? Χωρίς βέβαια να γνωρίζει κανείς το τι μέλλει γενέσθαι τι θα συμβεί με την Τουρκία σε όλα τα επίπεδα. 

Ο Περιφερειάρχης φαίνεται να είναι ο μόνος που δεν έχει την διάθεση να κάνει κωλοτούμπα. Εκλέχτηκε και με σημαία το μεταναστευτικό και στηρίζει ότι έλεγε και πριν ενάμιση χρόνο. Είναι μπροστά, δεν φοβάται να τα βάλει με την Κυβέρνηση, με τους βουλευτές, με τους Δημάρχους, με όλους. Πιέζεται αφόρητα, αλλά δεν αλλάζει. Δεν αλλάζει γιατί δεν τον νοιάζει αν θα εκλεγεί ξανά, αν θα πολεμηθεί από τα κέντρα εξουσίας, αν θα του τραβήξουν το χαλί κάτω από τα πόδια, αν θα τον προβοκάρουν. Γιατί απλά δεν είναι πολιτικός, δεν σκέφτεται πολιτικά, τον ενδιαφέρει το κοινό καλό και όχι η προσωπική του ανέλιξη. Και αυτός είναι και ο λόγος που μπαίνει μπροστά. Δεν είναι στο σύστημα και ούτε θα μπει. Και αυτό είναι που κάνει τον κόσμο να τον ακολουθεί και να τον στηρίζει. Για κάποιους, αυτό είναι λαικισμός. Το να είσαι με τον λαό ίσως είναι λαικισμός. Το να εξαπατείς τον λαό «κλέβοντας» ψήφο του με ψέματα, δεν ξέρω τι είναι… Ίσως απατεωνιά. Πολιτική μεν, απατεωνιά δε…

ΥΣ: Σε σύνολο 13.770 διαμενόντων υπάρχουν 3.462 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες στο Βόρειο Αιγαίο λέει η Ευρωπαική Επιτροπή. Στην πολύπαθη δομή του Καρά Τεπέ οι αριθμοί είναι 6.741 και 2.350 αντίστοιχα. 2.350 μπορούν να φύγουν δηλαδή. Το γιατί μένουν εδώ ας μας το απαντήσει ο Μηταράκης και οι συν αυτών.