Όλες οι δράσεις για τον τουρισμό που είναι σε εξέλιξη από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου


ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, κ. Ν. ΝΥΚΤΑ

Σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στα ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Μεταφορών & Επικοινωνιών, κ. Νίκος Νύκτας, ενημέρωσε για όλα τα τρέχοντα θέματα σε σχέση με τον τουρισμό, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις δράσεις που είναι σε εξέλιξη από την Π.Β.Α. και την ενημέρωση που έγινε από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ. Σε συνέχεια της συμμετοχής του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη (12-2) με τηλεδιάσκεψη, ο κ. Νύκτας αναφέρθηκε σε κάποιες σημαντικές ενημερώσεις που έλαβε από το Υπουργείο Τουρισμού και αφορούν στην τουριστική πολιτική και στις τουριστικές επιχειρήσεις:

  • Για την εφαρμογή Visit Greece,  https://visitgreeceapp.com/, μια ενοποιημένη τουριστική πλατφόρμα με πολλές χρηστικές λειτουργίες για τον ταξιδιώτη, στην οποία δίνεται η ευκαιρία σε όλες τις ελληνικές τουριστικές επιχειρήσεις να εισάγουν τα στοιχεία τους και να ανεβάζουν προσφορές και εμπειρίες για τους χρήστες της εφαρμογής. Η προβολή στην εφαρμογή και η χρήση της πλατφόρμας είναι εντελώς δωρεάν για κάθε ενδιαφερόμενη επιχείρηση. Σε αυτό το σημείο, ο κ. Νύκτας επεσήμανε ότι και η Π.Β.Α. εγκαινίασε την πρακτική προβολής και διασύνδεσης των τοπικών επιχειρήσεων στα επίσημα τουριστικά sites των νησιών. Η λειτουργία αυτή ενσωματώθηκε και λειτουργεί δωρεάν για όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις στο site της Χίου, www.chios.gr με σκοπό να γίνει το ίδιο και στα άλλα νησιά. 
  • Για την Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από τον Υπουργό Τουρισμού, με σκοπό την επιτάχυνση των διαδικασιών πληρωμής των τουριστικών επιχειρήσεων στο πλαίσιο υλοποίησης μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid -19.
  • Για την πρόσκληση σε Τουριστικές Επιχειρήσεις (Ξενοδοχεία, Εγκαταστάσεις Ειδικής Τουριστικής Υποδομής και Τουριστικά Γραφεία) και σε Εργαστήρια Ζαχαροπλαστικής που επιθυμούν να απασχολήσουν τους θερινούς μήνες του τρέχοντος έτους καταρτιζόμενους των ΙΕΚ και σπουδαστές των Ανώτερων Σχολών (ΑΣΤΕ) του Υπουργείου Τουρισμού, για πραγματοποίηση της πρακτικής τους άσκησης. Με απόφαση που υπέγραψε η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πρόγραμμα και περιγράφεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων.
  • Για τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ στον τουρισμό και για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Π.Β.Α. για σύναψη συνεργασιών με τουριστικούς παράγοντες από το Ισραήλ. Αναφέρθηκε επίσης στην επικείμενη διοργάνωση εκδήλωσης στη Σάμο, με προσκεκλημένο τον Αρχιραββίνο της Εβραϊκής Εκκλησίας της Ελλάδας, όπου θα παρουσιαστεί η διαδικασία πιστοποίησης του Σαμιακού οίνου ως προϊόντος kosher.
  • Για την έγκριση ανάθεσης μελέτης από την Οικονομική Επιτροπή της Π.Β.Α., για την διαμόρφωση και προβολή της Χίου ως ανταγωνιστικού brand Γαστρονομικού Τουρισμού διεθνούς εμβέλειας. Στη διαδικασία θα εμπλακούν ενεργά οι εμπλεκόμενοι τοπικοί φορείς τουρισμού, και ο Φορέας Τουρισμού Χίου.
  • Για την ενημέρωση που απέστειλε η Δ/νση Τουρισμού σε όλους τους τουριστικούς φορείς των νησιών, στο πλαίσιο της εξειδίκευσης προτάσεων για το Πρόγραμμα Τουριστικής Προβολής 2021, ώστε να αποστείλουν ολοκληρωμένες και πλήρως επεξεργασμένες προτάσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν αναλυτική περιγραφή δράσεων (ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα, επιμέρους ενέργειες, ανάλυση & επιμερισμός κόστους, ίδια οργανωτική συμμετοχή, ίδια οικονομική συμμετοχή, κ.λ.π.) καθώς και την σκοπιμότητα υλοποίησής τους.
  •  

Κλείνοντας, ο κ. Νύκτας επεσήμανε ότι η Π.Β.Α. καταβάλλει από την πλευρά της κάθε δυνατή προσπάθεια για την στήριξη του τουρισμού και των τουριστικών επιχειρήσεων σε αυτή την δύσκολη συγκυρία.