Ίππειος: Δεν είναι ο ρατσισμός διάολε.. ο φόβος και το άγνωστο είναι.......


Γράφει ο Στεφάνου Γεώργιος (Δημοσιογράφος, επίσημος ανταποκριτής Alter Ego Media & επικεφαλής της LesvosPost Media Group) για την προσωπική του στήλη: «Blog Stefanou George»

Από χτες το πρωί και σήμερα συνεχίζουν έχουν γραφτεί χιλιάδες αρνητικά σχόλια, έχουν γραφτεί ιστορίες.. για «αγρίους», έχουν γραφτεί επιστολές, άρθρα. δελτία τύπου, θέματα επι θεμάτων…… κ.ο.κ

Γιατί κυρίες και κύριοι στοχοποιήσατε ένα φιλήσυχο έως τώρα χωριό, το Ίππειος;

Δεν σας έφτανε η Μορια; η Παναγιουδα;, τα Λουτρά; κτλ που χρόνια τώρα στοχοποιείτε;

Η προπαγάνδα και τα γνωστά συνθήματα.. ρατσιστές, φασίστες, χρυσαυγιτες κτλ επέστρεψαν στο λεξιλόγιο των αριστερών, ναι αυτών που θέλουν τον δολοφόνο Κουφοντινα ελεύθερο ναι αυτών που θέλουν τους δολοφόνους έξω, ναι αυτών που έκαψαν την Μαρφιν ναι αυτών που μισούν τον Έλληνα, μισούν τον πατριώτη και κάθε τι Ελληνικό…

Και για να περάσουμε στο δια ταύτα

Μιλάμε για ρατσισμό ποιο ρατσισμό;;

-Ανήλικα παιδιά δεν ήταν αυτά που έκαψαν το ΚΥΤ της Μοριας και κάποιες εκατοντάδες στρέμματα κατοίκων της Λέσβου;;

-Ανήλικα παιδιά δεν είναι αυτά που καθημερινά καταγράφουμε στα δελτία της αστυνομίας για κλοπές βανδαλισμούς κτλ σε επιχειρήσεις και οικίες;

-Ανήλικα παιδιά δεν είναι αυτά που καθημερινά καταγράφουμε στα δελτία τύπου με τα ναρκωτικά;

-Ανήλικα παιδιά δεν είναι αυτά που μαχαιρώνονται μέσα στις δομές;

-Ανήλικοι δεν είναι αυτοί που καθημερινά επιτίθενται μέσα στις δομές σε αστυνομικούς;

Με μια αναζήτηση στο Google με της λέξεις «ανήλικος αλλοδαπός» θα βγουν χιλιάδες τέτοια περιστατικά.


Δικαίωμα στην μάθηση έχουν όλοι, φυσικά και έχουν.

Αλλά σε κάποια ειδικά σχολεία που έπρεπε από την αρχή της προσφυγικής κρίσης να φτιαχτούν, ειδικά σχολεία με καθηγητές ειδικευμένους στην μάθηση αλλοδαπών

-Εν μέσω πανδημίας με το νησί μας να οδεύει για 5η εβδομάδα σε αυστηρό Lockdown πας 12 (όσα είναι αυτά) παιδιά μεταναστών μέσα σε Γυμνάσιο και μάλιστα σε ένα μικρό χωριό όπως το Ιππειος που έως τώρα έχει καταγράψει ΜΟΛΙΣ 1 κρούσμα κορονοιου σε αντίθεση με άλλα χωριά που καταγράφουν καθημερινά πολλά κρούσματα.

Πας στο Γυμνάσιο ανήλικα παιδιά μεταναστών που καθημερινά συναναστρέφονται στοιβαγμένοι σε σκηνές με χιλιάδες μέσα στο ΚΥΤ. Όσα τεστ και αν κάνουν καθημερινά, (αν κάνουν) δεν παύει να είναι εν δυνάμει φορείς του ιού…

-Στο μέσον της χρονιάς η μάλλον στο τέλος καθώς Ιούνιο τα Γυμνάσια δίνουν εξετάσεις πας 12 παιδιά να μάθουν τι μέσα σε 4,5 μήνες;; Τόσο καιρό γιατί δεν τους πήγες;;

Για να μην παρεξηγηθώ σε πολλά σχολεία της Μυτιλήνης φοιτούν προσφυγόπουλα χωρίς κανένα πρόβλημα, ισα ισα έχουν ενταχθεί με μεγάλη επιτυχία στην σχολική κοινότητα.

Τώρα όμως;

Αλλάζουν πολλά πράγματα τώρα, γιατί στην Μυτιλήνη έχουμε μάθει να βλέπουμε διάφορες φυλές να κυκλοφορούν ανάμεσά μας εδώ και χρόνια, στα χωριά και δε στα μικρά χωριά πως να το κάνουμε δεν είναι ακόμα έτοιμα να δεχτούν το διαφορετικό…. Την παγκοσμιοποίηση που πάνε να μας επιβάλουν. Με το ίδιο σκεπτικό γιατί δεν τους μεταφέρεις και στη Καλλονή; Που είναι η αμέσως μεγαλύτερη πόλη μετα την Μυτιλήνη.

Η καταπόνηση της τοπικής κοινωνίας, τα τελευταία χρόνια, από το μεταναστευτικό δεν επιτρέπει άλλους πειραματισμούς, προχειρότητες και σχεδιασμούς του στυλ “βλέποντας και κάνοντας”. Είναι σίγουρο ότι άμεσα θα προκύψουν τα πιο κάτω αρνητικά αποτελέσματα

**Τα παρακάτω είναι εύστοχοι προβληματισμοί που κατατέθηκαν σε εξώδικο Γονέων της Χίου το 2018

·         Θα επιβαρυνθούν τα υπάρχοντα σχολικά τμήματα και γενικότερα το σχολείο, με παροδικό και ’’περιστασιακό” μαθητικό πληθυσμό

·         Είναι γνωστό ότι μεγάλος αριθμός διαμενόντων στο ΚΥΤ έχει πάρει άσυλο ή ανήκει σε ευάλωτες ομάδες και επομένως θα μετακινηθεί γρήγορα εκτός νησιού. Ή τουλάχιστον έτσι πρέπει να γίνει. Το ίδιο μπορεί να ισχύσει και γι αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο. Πώς λοιπόν με τέτοιες συνθήκες, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι υπάρχει σοβαρός σχεδιασμός;

·         Δεν υπάρχει πραγματικό και ειλικρινές ενδιαφέρον για εκπαίδευση των παιδιών αυτών, αφού δεν γνωρίζουν την ελληνική γλώσσα, είναι πολυεθνικής προέλευσης, μοιραία λοιπόν, θα αλληλοτροχοπεδούν την εκπαίδευσή τους.

·         Θα αυξηθούν τα λειτουργικά έξοδα και τα έξοδα συντήρησης των εγκαταστάσεων (κτιριακών και λειτουργικών), τα οποία εδώ και πάρα πολλά χρόνια δεν καλύπτονται πλήρως από το κράτος, αλλά με συμμετοχή των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων και από ιδιωτικές χορηγίες.

·         Θα εισέρχονται στα σχολεία ως μαθητές, άτομα αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας, αφού είναι γνωστό ότι για να ενταχθούν σε ευνοϊκότερο καθεστώς αντιμετώπισης, οι περισσότεροι μετανάστες δηλώνουν ότι είναι νεότεροι, με ότι αυτό συνεπάγεται.

·         Θεωρείται αδιανόητη η είσοδος και η οποιαδήποτε εμπλοκή στην εκπαιδευτική δραστηριότητα μέσα στα σχολεία των παιδιών μας, μελών και υπαλλήλων των διαφόρων ΜΚΟ. Είναι γνωστό ότι πολλά από αυτά συμμετέχουν σε περίεργες και ύποπτες δράσεις και απασχολούν την Ελληνική Δικαιοσύνη.

·         Τίποτα απολύτως δεν έχει προγραμματιστεί με λεπτομέρεια και σαφήνεια γιατις συνθήκες και τους όρους λειτουργίας των ΖΕΠ και ένα από αυτά είναι το σημαντικότερο θέμα της ασφάλειας, επιτήρησης και φύλαξης.

·         Τέλος, ποιός θα αναλάβει την ευθύνη αν κάτι πάει στραβά

**Τα παραπάνω είναι εύστοχοι προβληματισμοί που κατατέθηκαν σε εξώδικο Γονέων της Χίου το 2018


Και για να ολοκληρώσω

Αναρωτιέμαι λοιπόν, γιατί πρέπει να διαταράσσεται η εύρυθμη λειτουργία του σχολείου και η εκπαίδευση των παιδιών εν μέσω πανδημίας, από τις υπό δημιουργία τάξεις ,μια και αυτές θα αποτελούνται από μεταβλητό αριθμό μαθητών με προσωρινή διαμονή ,και διαφορετική σύνθεση σε μικρές χρονικές περιόδους . Δεν είναι αυτό αντίθετο με τις εξαγγελίες - δεσμεύσεις και τις προθέσεις των πολιτικών φορέων της χώρας, που δηλώνουν ότι δεν θα επιτρέψουν παγίωση τέτοιων πληθυσμών στα γεωπολιτικά ευαίσθητα ακριτικά νησιά;

Το δικαίωμα στην εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστευτικών πληθυσμών είναι σεβαστό, αλλά πρέπει να υλοποιηθεί σωστά, μελετημένα και προγραμματισμένα, ώστε να προκύψει μόνο όφελος για όλους.

Η δημιουργία Δ.Υ.Ε.Π η ΖΕΠ εντός των “δομών φιλοξενίας”, όπως ακριβώς προβλέπεται, επιτρέπεται και “επιβάλλεται” στους πολυεθνικούς, πολύγλωσσους, περιστασιακούς και μετακινούμενους πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, είναι η προτεινόμενη, ζητούμενη και εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη λύση. Και δεν καταλαβαίνουμε γιατί δεν προωθείται αυτή η λύση

Η εμβόλιμη και περιστασιακή παρουσία στα σχολεία δεν ωφελεί ούτε τους μεν, ούτε τους δε, παρά μόνο επιβαρύνει λειτουργικά και μαθησιακά και τις δυο δράσεις (ΖΕΠ κ Σχολεία)

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τιμολέων Θεοφανέλλης δήλωσε στην Εφημερίδα Εμπρός:

«Στο Ίππειος το Σχολείο ζήτησε να λειτουργήσει τμήμα ΖΕΠ (Ζώνη Ένταξης Προσφύγων), όπου οι πρόσφυγες παρακολουθούν μαθήματα μαζί με τα παιδιά.  Αυτό εγκρίθηκε από το καλοκαίρι Το τμήμα αυτό δεν λειτούργησε λόγω κάποιων καθυστερήσεων που υπήρξαν και επρόκειτο να ξεκινήσει να λειτουργεί προχτές με 12 παιδιά, ωστόσο δεν επετεύχθη λόγω της διαμαρτυρίας των γονέων. Αυτό που εξετάζεται στη παρούσα φάση είναι μήπως υπάρξουν αλλαγές.»

Υ.Γ: Δεκτός όπως πάντα γίνεται κάθε σχολιασμός αρνητικός η μη…. Στο μοναδικό ισως ΜΜΕ της Λέσβου που δεν σβήνει σχόλια και είναι ΑΝΟΙΧΤΟ στον κάθε πολίτη του νησιού μας και όχι μόνο..