Μπουρνούς προς Πιερρακάκη: Να μην κλείσουν τα υποθηκοφυλάκεια στη Λέσβο


Ερώτηση προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Πιερρακάκη, κατέθεσε ο Βουλευτής Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννης Μπουρνούς, για τη λειτουργία των εννιά Υποθηκοφυλακείων και των δύο Κτηματολογικών Γραφείων στη Λέσβο. 

Σήμερα λειτουργούν τέσσερα (4) Υποθηκοφυλακεία στο Δήμο Μυτιλήνης και πέντε (5) στον Δήμο Δυτικής Λέσβου.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης της εταιρίας «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ Α.Ε», που αποτελεί, πλέον, εποπτευόμενο φορέα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προβλέπεται η κατάργηση και των εννέα (9) άμισθων Υποθηκοφυλακείων του νησιού και η δημιουργία μόλις ενός Κτηματολογικού Γραφείου στην πόλη της Μυτιλήνης.

Ο σχεδιασμός αυτός θα προκαλέσει σημαντικά και δυσεπίλυτα προβλήματα, επιβαρύνοντας  την καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, εφόσον, σε αρκετές περιπτώσεις, οι συναλλασσόμενοι με την υπηρεσία, θα καλούνται να διανύουν πολύ μεγάλες αποστάσεις, για να διευθετήσουν τις υποθέσεις τους.

Επιπλέον, η συγχώνευση των εννέα Υποθηκοφυλακείων του νησιού σε ένα μοναδικό Κτηματολογικό Γραφείο θα οδηγήσει σε συσσώρευση όλων των υποθέσεων και των αρχείων. Ενώ προβλέπεται η υλοποίηση της όλης  διαδικασίας  εντός  του Φεβρουαρίου, δεν  έχει  γίνει  γνωστός  ο  σχεδιασμός των ενεργειών για την εύρυθμη και ασφαλή μεταφορά του  τεράστιου  όγκου των αρχείων, ούτε έχει διαμορφωθεί ο κατάλληλος χώρος που να διασφαλίζεται η λειτουργική ταξινόμηση και αποθήκευσή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Λέσβο βρίσκεται εν εξελίξει η σύνταξη του  Κτηματολογίου. Τα Υποθηκοφυλακεία του νησιού προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στον ήδη αυξημένο όγκο εργασιών τους, προκειμένου να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τους πολίτες.  Γίνεται αντιληπτό ότι η, τυχόν, κατάργησή τους τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, χωρίς περαιτέρω παράταση της λειτουργίας τους, θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα στον τοπικό πληθυσμό. Γι αυτό, κατά τον Γιάννη Μπουρνού, είναι αναγκαία η παράταση της λειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων, τουλάχιστον μέχρι να καταστούν πλήρως λειτουργικές οι νέες υποδομές.

Όσον αφορά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, που αποτελεί το μεγαλύτερο σε έκταση Δήμο του Βορείου Αιγαίου και στον οποίο εδρεύουν σήμερα πέντε Υποθηκοφυλακεία, η δημιουργία ενός και μόνο Κτηματολογικού Γραφείου στην πόλη της Μυτιλήνης θα προκαλέσει πρόσθετη ταλαιπωρία στους πολίτες οι οποίοι θα υποχρεωθούν σε πολύωρες μετακινήσεις και επιπρόσθετα έξοδα. Γι αυτό και ο Γιάννης Μπουρνούς ζητά από τον κ. Πιερρακάκη να θεσμοθετηθεί και να λειτουργήσει  δεύτερο  Κτηματολογικό  Γραφείο  στη  Καλλονή, ώστε να  μετριάσει  τα επερχόμενα  προβλήματα και να εγγυηθεί την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών για τους πολίτες της Λέσβου.