Σεισμός: Α. Τσελεντης «Προσοχή τις επόμενες ημέρες»- Γ. Χουλιαρας «Πρόκειται πιθανόν για μετασεισμό του 2017»


Τι λένε οι σεισμολόγοι Άκης Τσελέντη, Γεράσιμος Χουλιάρας και Ευθύμης Λέκκας για τον σεισμό στη Μυτιλήνη.    

Δύο νέες σεισμικές δονήσεις 4,8 και 4,5 της κλίμακας Ρίχτερ ακολούθησαν τον σεισμό των 5 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 07:46 στον θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Λέσβου. 

Ειδικότερα, στις 07:47 ώρα Ελλάδος, το σεισμολογικό δίκτυο κατέγραψε ασθενή σεισμική δόνηση με μέγεθος 4.8 στην κλίμακα Ρίχτερ, σε απόσταση 232 χλμ. α/βα της Αθήνας και το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στο θαλάσσιο χώρο 46 χλμ. ν/νδ της Μήθυμνας.

Στις 08:00 ώρα Ελλάδος, ακολούθησε νέα σεισμική δόνηση με μέγεθος 4,5 σε απόσταση 231 Χλμ. ΑΒΑ της Αθήνας, με επίκεντρο στον θαλάσσιο χώρο 46 Χλμ. δ/νδ της Μυτιλήνης.

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας, καθηγητής Άκης Τσελέντης, σημειώνει πως εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους θα υπάρχει πλούσια μετασεισμική ακολουθία.

«Το παρακολουθούμε αλλά για λίγες μέρες απαιτείται προσοχή και να εφαρμόζουμε τα γνωστά μέτρα αντισεισμικής προφύλαξης», προσθέτει. 

Σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο Facebook, o σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας υπογραμμίζει ως πρώτη εκτίμηση πως πρόκειται πιθανόν για μετασεισμό του 2017. Όπως επισημαίνει, ενδέχεται να επηρεάστηκε η ευρύτερη περιοχή από τον πρόσφατο σεισμό στη Σάμο το 2020. «Το εξετάζουμε προσεκτικά στο Γεωδυναμικό και θα επανέλθω με νεότερα», τονίζει.