Σώθηκε...λίγο πριν βουλιάξει η Καλλονή! (PICS)

 

Παραλίγο..."ναυάγιο" θα είχαμε το βράδυ της Τρίτης 12.01 στην κεντρική Λέσβο, στο λεκανοπέδιο Καλλονής, με τα 2 ποτάμια της περιοχής να φτάνουν στα όρια τους!

Είναι αλήθεια οτι ο Γενάρης, είναι μήνας "δώρων" για την κεντρική Λέσβο, μιας και τα τελευταία χρόνια φέρνει χιόνια, πλημμύρες και ζημιές!

*Δείτε πλούσιο υλικό βίντεο απο αυτά τα γεγονότα, στην επίσημη σελίδα του kalloninews.gr στο facebook.

Πάντως, η Κεντρική Λέσβος, δικαιούται μια βαθιά ανάσα ανακούφισης και μια πρώτη ευγνωμοσύνη σε αυτό τον νέο χρόνο, μιας και δεν "πνίγηκε" για ελάχιστα κυβικά νερού.

Ο ποταμός "Αχερών" που διασχίζει κατά μήκος της την Καλλονή και ο ποταμός "Τσικνιάς", που βρίσκεται πριν την είσοδο της Αρίσβης, έφτασαν στα όρια τους, αλλά τελικά δεν έπνιξαν την Καλλονή!


"Κόκκινος Συναγερμός, στους δρόμους οι κάτοικοι"

 


 

ώρα 19:30:Λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα, ξεκίνησε στην κεντρική Λέσβο βροχόπτωση, της οποίας η ένταση αυξήθηκε λίγο μετά τις 20:00. Χιλιάδες αστραπές έκαναν μωβ τον ουρανό και μεγάλες ποσότητες νερού ξεκίνησαν να πέφτουν.

ώρα 20:30 Τα ποτάμια -σύμφωνα με αυτοψία μας- βρίσκονταν με ελάχιστες ποσότητες νερού, με πολύ χαμηλή στάθμη.

ώρα 22:10  Με λιγότερες απο 2 ώρες βροχόπτωση, έπεσαν τεράστιες ποσότητες νερού, που είχαν σαν αποτέλεσμα, η στάθμη του ποταμού "Αχερών" να φτάσει μέχρι το τσιμέντο που ξεκινά ο δρόμος της πλατείας, με τους κατοίκους  να αγωνιούν, να βάζουν αφρούς στα καταστήματα και να περιμένουν για το αναπόφευκτο.Την  ίδια ώρα, ο ποταμός Τσικνιάς, ξεκίνησε να ανεβαίνει, και μέχρι να το συνειδητοποιήσουν όλοι, είχε φράσει κι εκείνος στα όρια του!Το νερό ήταν πάνω απο 2 μέτρα ύψος, σε έναν απο τους πιο μεγάλους ποταμούς σε πλάτος του νησιού. Το βουητό απο την ορμή του, εξαιρετικά δυνατό!

ώρα 22:30 Ο ποταμός Τσικνιάς "έσπασε" 1 χιλιόμετρο πριν τις εκβολές του. Σε μια απο τις λεγόμενες "γλίστρες" που χρησιμοποιούνται απο τα αγροτικά για να διασχίζουν το ποτάμι το νερό βγήκε έξω, παρέσυρε φερτές ύλες και χυνόταν στα χωράφια της γύρω περιοχής, παρασύροντας και ποσότητες χώματος απο τον δρόμο!

ώρα 22:50 Με κομμένη την ανάσα πυροσβεστική, αστυνομία, πολιτική προστασία και δήμος, βλέπουν τους ποταμούς γεμάτους αγωνιώντας για την συνέχεια, φέρνοντας μνήμες απο τις πλημμύρες του 2011 και του 2016!

ώρα 23:15 Η βροχόπτωση έχει σταματήσει για πάνω απο μισή ώρα και το ύψος του νερού στα 2 ποτάμια αρχίζει να ελαττώνεται

ώρα 23:30 Η πρώτη βαθιά ανάσα είναι γεγονός, μιας και τα νερά απο το "σπάσιμο" του Τσικνιά υποχωρούν και ο "Αχερών" πλέον απέχει απο το μέγιστο ύψος του, μισό μέτρο!

ώρα 00:00 Με τα μετεωρολογικά μοντέλα να αλλάζουν, δείχνοντας υποχώρηση των φαινομένων και τα 2 ποτάμια σε πλέον ακόμη πιο χaμηλές στάθμες, όλοι έχουν μεγάλη ανακούφιση και μεγάλα χαμόγελα, μιας και δεν πίστευαν πόσο πολύ κοντά έφτασαν στην καταστροφή, η οποία τελικά πήρε αναβολή!

 

Ο  δήμαρχος...με τις πιτζάμες!

 


Είναι γεγονός, πως πλέον εδώ στην Καλλονή, οι κάτοικοι έχουν καεί πολλάκις, οπότε το τρέξιμο υπο αυτές τις συνθήκες, είναι δεδομένο! Ωστόσο η βιασύνη του δημάρχου και η αγωνία του για τυχόν ακραίες και άσχημες εξελίξεις, τον έβγαλε απ' το σπίτι με τις πιτζάμες.Ήταν απο την πρώτη στιγμή στου δρόμους, δίπλα στους υπαλλήλους του δήμου και τους συναδέλφους του, έχοντας αγωνία καθ' όλη την διάρκεια των εξελίξεων!

 

Ο καθαρισμός του "Τσικνιά" και το...Νatura!

 

Μετά το τέλος του κόκκινου συναγερμού και της ταχυκαρδίας όλων, ήρθε η ώρα για την αυτοψία. Βλέποντας το σημείο που "έσπασε" ο Τσικνιάς αλλά και καθ΄όλη την διάρκεια του ρεπορτάζ όλα όαα συνέβαιναν , συμπεράναμε τα εξής:

Αρχικά οφείλουμε ένα μπράβο σε δήμο και περιφέρεια, που προ ημερών, κυριολεκτικά "έγλυψαν" τον Τσικνιά στο μεγαλύτερο μήκος του. Αυτό φάνηκε απο το γεγονός πως στα καθαρισμένα σημεά, το νερό δεν κολλούσε καθόλου στην ροή του.


Παράλληλα, συμπεράναμε οτι, τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν μετά την πλημμύρα του 2016, άντεξαν και ανταποκρίθηκαν σωστά. Θυμίζουμε, το 2016 ο ποταμός "έσπασε" πνίγοντας κοπάδια προβάτων, περιουσίες και σπίτια στην Σκάλα Καλλονής.

Τέλος, αυτό που παρατηρήσαμε κυρίως, και το θεωρούμε άκρως σημαντικό, είναι το γεγονός πως στον ποταμό Τσικνιά, το πρόβλημα πάλι δημιουργήθηκε, περίπου 1 χιλιόμετρο πριν τις εκβολές του, στο σημείο δηλαδή που δεν καθαρίζεται, μιας και το απαγορεύει η νομοθεσία, ως χώρο Natura.

Το 2016, επίσης σε αυτό το σημείο υπήρξε το μεγάλο πρόβλημα. Τώρα, λόγω των αντιπλημμυρικών, το πρόβλημα μεταβλήθηκε λίγα μέτρα πιο κάτω.

Η ανάγκη για εξεύρεση λύσης σε αυτό, κρίνεται αναγκαία.

 

*Δείτε πλούσιο υλικό βίντεο απο αυτά τα γεγονότα, στην επίσημη σελίδα το kalloninews.gr στο facebook.

 

Οι Καλλονιάτες...ξέρουν!

 


Έχοντας περάσει τον κόκκινο συναγερμό, η αυτοψία συνεχίζεται παντού! Παρατηρούμε πως σε όλα τα καταστήματα, οι ιδιοκτήτες έχουν τοποθετήσει αφρούς, μπάρες και τσουβάλια με άμμο.

Φυσικά και στις 22:30 το βράδυ δεν υπήρχε κατάστημα που να τα πουλάει όλα αυτά. Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, όλοι είχαν στις αποθήκες τους, όλα τα απαραίτητα εφόδια για να "ασφαλίσουν" το κατάστημα τους, μετά τα όσα υπέστησαν προ ετών!

Η Καλλονή, ευγνωμονεί το 2021!

Είναι γεγονός, πως για πρώτη φορά, η Καλλονή κινδύνεψε τόσο ορατά, τόσο χειροπιαστά, και τελικά δεν "Πληγώθηκε".

Φυσικά και είναι σημείο αναφοράς, μιας και πάντοτε η τύχη δεν ευνοούσε, αυτή την φορά ήταν η εξαίρεση!

Όμως για να μην παίζουμε με τις πιθανότητες, καλό θα είναι τα έργα που σχεδιάζονται για τους 2 ποταμούς, να προχωρήσουν ταχύτερα γιατί ίσως να μην υπάρξει ξανά η...τυχερή φορά!

Πηγη kalloninews.gr Θεοφιλος Μυζικας