«Πρέπει να βρεθεί ένα νέο αφήγημα της Λέσβου που θα πλαισιώνει και θα αναδείξει την ιδιαιτερότητα της»


Από την Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων  Λέσβου

Η Ένωση Τουριστικών Ταξιδιωτικών και Ναυτικών Πρακτόρων  Λέσβου σας εύχεται το 2021 να είναι η αφετηρία μιας δημιουργικής χρονιάς γεμάτη Υγεία και Αγάπη.

Στην αφετηρία της νέας χρονιάς και μέχρι να υπάρξουν οι προϋποθέσεις που θα επηρεάσουν ένα νέο πραγματικό ξεκίνημα για την οικονομία της χώρας μας και θα σημάνει την επιστροφή στην κανονικότητα της ζωής όλων μας, συνεχίζουμε να διεκδικούμε στήριξη και διευκολύνσεις αυτονόητες για τα τουριστικά γραφεία, τον πλέον πληγέντα και πληττόμενο κλάδο παγκοσμίως, από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα. Για την Λέσβο, όμως, ο γολγοθάς έχει ξεκινήσει από το 2016 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα χωρίς έργο και συνεπώς χωρίς έσοδα. Γι’ αυτό και ζητάμε από την πολιτεία την συνέχιση και την διεύρυνση της στήριξης της με όλους τους διαθέσιμους τρόπους.

Για να υπάρχει θετικό αντίκτυπο θα πρέπει οι τουριστικές δραστηριότητες να είναι βιώσιμες, να υπάρξει μια αειφόρο ανάπτυξη για την επίτευξη ενός νέου ποιοτικού τουριστικού προϊόντος. Πρέπει όμως να βρεθεί ένα νέο αφήγημα της Λέσβου που θα πλαισιώνει και θα αναδείξει την ιδιαιτερότητα της.

Αυτά μπορούν να γίνουν πραγματικότητα εάν γίνουμε ευέλικτοι και προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα του τουρισμού, στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, δηλαδή στο τι θέλουν οι τουρίστες και στις εμπειρίες τους.

Το 50% των ταξιδιωτών ταξιδεύουν από ανάγκη και όχι από πολυτέλεια. Δεν θα σταματήσει να υπάρχει ο μαζικός τουρισμός και το all inclusive, θα προστίθενται όμως, νέες μορφές τουρισμού. Η Λέσβος έχει τις δυνατότητες να αναπτύξει νέες μορφές τουρισμού αρκεί να κατανοήσει τις νέες συμπεριφορές των ταξιδιωτών και να τις αποδεχτεί.

Δίνεται μια μεγάλη ευκαιρία στην Λέσβο, να κάνει ένα νέο ξεκίνημα, όπου όλο και περισσότεροι προτιμούν έναν συνδυασμό αεροπλάνου και αυτοκινήτου, όχι μεγάλες αποστάσεις, προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο έκθεσης σε πολλές αλλαγές μεταφορικών μέσων.

Αυτή η νέα τάση διευκολύνει την Λέσβο, διότι τα χαρακτηριστικά της είναι οι μικρές οικογενειακές μονάδες, ένα ήσυχο νησί με πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι από το 2021 (από τον Ιούνιο) μέχρι και το 2022 θα επικρατήσουν οι τάσεις αυτές. Ο παγκόσμιος τουρισμός θα επανέλθει σε μια κανονική ροή από το 2023 και μετά, με πολλές αλλαγές.

Δίνεται, λοιπόν, μια χρονική πίστωση στην Λέσβο να εκμεταλλευτεί αυτήν την χρονική διάρκεια, με την σωστή διαχείριση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού, δίνοντας έμφαση στην ασφάλεια, υγεία, στις απαραίτητες υποδομές που πρέπει να γίνουν, στην αυθεντικότητα και την τοπική κουλτούρα, την εκπαίδευση όλων όσων ασχολούνται με τον τουρισμό, ώστε να επιτευχτεί ο στόχος της ανάπτυξης ενός σωστού ανταγωνιστικού τουριστικού προϊόντος.

 Ευχή μας, είναι να καταφέρουμε να συνεργαστούν η πολιτεία, η αυτοδιοίκηση και οι τοπικοί τουριστικοί φορείς ώστε να αποφασίσουμε τι τουρισμό θέλουμε                       

Με εκτίμηση, Ο Πρόεδρος                                                                                             Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ                                                                          ΛΑΖΑΡΗΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ