Νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Πανεπιστημίου Κρήτης για τα «Ροδαφνίδια»


Όπως είχε προαναγγείλει εξαρχής ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, αναγνωρίζοντας την σημασία της ανασκαφής που διενεργείται στα περίφημα «Ροδαφνίδια» για τη Λέσβο αλλά και για την παγκόσμια Αρχαιολογία, κάνει πράξη τη συνέχιση της αρχαιολογικής έρευνας, εισηγούμενος νέα Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του Δήμου Δυτικής Λέσβου και του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Στην ερχόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου λοιπόν πρόκειται να έρθει προς έγκριση η Προγραμματική σύμβαση με τίτλο «υποβοήθηση της Επιστημονικής Ομάδας του Πανεπιστημίου Κρήτης για την πραγματοποίηση νέας Αρχαιολογικής έρευνας στο Λισβόρι και τη Δυτική Λέσβο 2021-2022», που θα συνυπογράφει ο Δήμαρχος με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχαιολογικό έργο το οποίο διευθύνει η Καθηγήτρια Προϊστορικής Αρχαιολογίας Νένα Γαλανίδου, έχει αντικείμενο την πρώιμη παρουσία ανθρώπων στη Λέσβο και συμβάλλει στο να καταλάβουμε την ιστορία των μεταναστεύσεων στο Βόρειο Αιγαίο. Σκοπός της σύμβασης είναι η ανάδειξη της Δυτικής Λέσβου και του κόλπου της Καλλονής ως σημείου κομβικής σημασίας για την παγκόσμια πρώιμη αρχαιολογία και ως πόλου έλξης επισκεπτών υψηλού μορφωτικού επιπέδου και εισοδήματος από όλο τον κόσμο.

Ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Κρήτης θα πραγματοποιήσει ανασκαφή στο Λισβόρι για επιφανειακή, γεωφυσική έρευνα στην ευρύτερη περιοχή Λισβορίου-Πολιχνίτου-Βατερών και στη λεκάνη του κόλπου Καλλονής που περιλαμβάνει ανάλυση, χρονολόγηση, μελέτη και σύγκριση ευρημάτων. Όπως και την δημοσιοποίηση φυσικά των επιστημονικών πορισμάτων στο ευρύ και το ειδικό κοινό στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

«Η πρόοδος των αρχαιολογικών ερευνών θα ενισχύσει τη θετική εικόνα του νησιού στην παγκόσμια κοινότητα και θα την αναδείξει ως κομβικό σημείο μεταναστεύσεων από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα», σημειώνει στην τοποθέτησή του για την εξέλιξη αυτή ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου και συνεχίζει:

«Η δημοσιοποίηση των πορισμάτων της έρευνας με κάθε πρόσφορο μέσο (συνέδρια, δελτία τύπου, ομιλίες, δημοσιεύσεις, μουσειακές εκθέσεις, διαδίκτυο, άλλες ψηφιακές εφαρμογές και εφαρμογές πολυμέσων) θα προσφέρει θετικό πρόσημο και δημοσιότητα στο νησί και θα λειτουργήσει καταλυτικά για την προσέλκυση επισκεπτών που θα τονώσουν την τοπική κοινωνία. Η τοπική κοινωνία θα εμβαθύνει στην ιστορία και την ταυτότητά της, ενώ η αρχαιολογική θέση θα λειτουργήσει ως τοπόσημο για την συγκρότηση επώνυμου τουριστικού προϊόντος «Κόλπος Καλλονής» στο πλαίσιο και της προσπάθειας του Δήμου να κάνει branding το μοναδικό αυτό συγκριτικό πλεονέκτημά του».