Το ορεινό χωριό της Λέσβου χτισμένο μέσα σε ηφαιστειακό κρατήρα


Ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα με ιστορικά κτίρια, επιβλητικά νεοκλασικά και παραδοσιακά σπίτια

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Λέσβου, δίπλα στα χωριά Πτερούντα, Σκαλοχώρι και την πιο γνωστή Αντίσσα, ο επισκέπτης του νησιού ανακαλύπτει μια έκπληξη.

Το χωριό Βατούσα, αποτελεί θα έλεγε κανείς έναν κινηματογραφικό προορισμό, με την αριστουργηματική αρχιτεκτονική του να το κάνει να μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής.

Στο μικρό αυτό χωριό τον πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν εικόνες απαράμιλλης ομορφιάς με εντυπωσιακά και προσεγμένα νεοκλασικά, χρωματιστά παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά κτίρια και ναούς. Στα δαιδαλώδη γραφικά και πλακόστρωτα σοκάκια της Βατούσας, η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη με τον περιπατητή στην κυριολεξία να μένει με το στόμα ανοιχτό από την γραφικότητα και την ομορφιά που αντικρίζει.

Σημεία αναφοράς του χωριού το Λαογραφικό Μουσείο με σπουδαία εκθέματα και φωτογραφικό υλικό, που στεγάζεται στο νεοκλασικό- σύμβολο αρχοντικό Γώγου, τα παραδοσιακά μπαρμπέρικα που οι ιδιοκτήτες τους μέχρι και σήμερα περιποιούνται τους πελάτες τους με τον παλιό, παραδοσιακό τρόπο, καθώς και οι ναοί των Ταξιαρχών και Κοίμησης της Θεοτόκου, που χρονολογείται από το 1850.

Ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο της Βατούσας, ωστόσο, που κεντρίζει το ενδιαφέρον του κοινού είναι το γεγονός ότι είναι χτισμένη στην καρδιά ενός ηφαιστειακού κρατήρα διαμέτρου 6 χλμ., αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας πριν από 21 εκατομμύρια χρόνια, παρόλο που τα μοναδικά στοιχεία που θυμίζουν το παλιό ηφαίστειο είναι μόνο κάποια υπολείμματά του.

Πηγή newsbeast.gr