Απάντηση .. με ερωτήματα από τον Κώστα Κατσαρό στον δήμαρχο Μυτιλήνης

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ κ. ΚΥΤΕΛΗ

Επιστρέφοντας πίσω την κατηγορία ότι υπήρξα αήθης κατά την πολιτική μου εκτίμηση, ότι οι προτάσεις της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης για να απορροφήσει πόρους ύψους 18 εκ. ευρώ από την Ε.Ε. ως «ανταποδοτικά» της μεταναστευτικής κρίσης που επιβαρύνει από το 2015 αυτόν τον τόπο, είναι αν όχι ανέφικτες, τουλάχιστον πρόχειρες, θα πω, ότι αήθης πρακτική είναι να μου απαντά η δημοτική αρχή με την ιδιότητά του ειδικού συνεργάτη του Δήμου Δυτικής Λέσβου.

Η πρόσκλησή μου στην εκπομπή της δημοσιογράφου Μαρίας Χατζηγεωργίου «στο Νησί», ήταν σαφέστατα με την ιδιότητα του πρώην Αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων και Ανάπτυξης του Δήμου Λέσβου και ερωτήθηκα -και φυσικά απάντησα- σε θέματα που έχουν να κάνουν με τη συνέχεια των ζητημάτων που αφορούν στον δήμο που υπηρέτησα επί αρκετά χρόνια στο παρελθόν. Αν ήμουν προσκεκλημένος με την ιδιότητα του ειδικού συνεργάτη, θα μπορούσα να σχολιάσω και την κατηγορία για τάχα «ψευδολογία» μου, ως προς την εποπτεία, κατασκευή, ολοκλήρωση ή και απώλεια πολλών έργων εκ μέρους της δημοτικής αρχής Μυτιλήνης, τόσο στο Δήμο Δυτικής Λέσβου, όσο και στον Δήμο Μυτιλήνης. Αλλά δεν το έκανα.  

 

   Ας μου επιτραπεί όμως τουλάχιστον η ιδιότητα που μου αναγνωρίζεται από την κοινωνία και από τον Τύπο, του ενεργού πολίτη και του αυτοδιοικητικού που έχει κρίση, έχει διαχειριστεί αντίστοιχες υποθέσεις στο παρελθόν σαν και αυτές της ένταξης και εκτέλεσης έργων και μπορεί –εάν του ζητηθεί- να διατυπώσει την κριτική του.

 

   Πριν όμως από τον υποφαινόμενο, η δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης θα πρέπει να προβληματιστεί για τα ρεπορτάζ του τοπικού Τύπου που προηγήθηκαν και εκφράζουν σκεπτικισμό ως προς τον εφικτό της προοπτικής να κατασκευαστεί Παλέ ντε Σπορ με master plan που έχει ψηφιστεί από τον πρώην Δήμο Λέσβου

 

   Να προβληματιστεί για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της πλαζ στα Τσαμάκια και γενικά να συνειδητοποιήσει πως εάν πράγματι η παρουσία της Ευρωπαίας Επιτρόπου προσφέρει στον τόπο ανταποδοτικά στους δημότες, τότε αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αφεθεί στον εγωισμό των στελεχών της σημερινής δημοτικής αρχής, στην πιθανή άγνοιά τους, αλλά και στην τύχη τους. Θυμίζω μόνο ότι αρχικά, η δημοτική αρχή που αναφέρεται σε έργα συνολικού προϋπολογισμού 18 εκ. ευρώ, μόλις πριν από λίγους μήνες, είχε εμφανιστεί να ζητά έργα 45 εκ. ευρώ. Ας μας συγχωρήσουν όμως τα στελέχη της, γιατί για την υπόθεση αυτή που μπορεί πράγματι να αποδειχθεί ευκαιρία, έχουμε γνώμη όλοι οι πολίτες. Και ειδικά κάποιοι εξ αυτών που ενέταξαν στο παρελθόν έργα. Έργα που απολαμβάνουν σήμερα εκτελεσμένα ή να εκτελούνται επί ημερών της σημερινής δημοτικής αρχής, οι πολίτες.     

  

Για την ουσία τώρα της πολιτικής συζήτησης, ή ακόμα και αντιπαράθεσης που πρέπει να γίνεται στην αυτοδιοίκηση, κλείνω με κάποια βασικά ερωτήματα που θεωρώ ότι η δημοτική αρχή πρέπει να απαντήσει στους δημότες και όχι σε εμένα προσωπικά:

 

-Υπάρχει μελέτη στατικότητας για το Παλιό Κολυμβητήριο;

-Τί ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει στο χώρο του λιμανιού και ειδικά στο χώρο που καταλαμβάνει το υπάρχον Κολυμβητήριο;

-Τί ιδιοκτησιακό καθεστώς υπάρχει στην πλαζ Τσαμάκια;

-Το εγκεκριμένο master plan του λιμανιού το έχετε αλλάξει και αν ναι με ποια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου;

-Υπάρχει μελέτη και τί προϋπολογισμού για το Παλε ντε σπορ στο κέντρο της πόλης;

-Γιατί δεν προχωρήσατε στην ένταξη του ποδηλατόδρομου Σουράδα - Νεάπολη ως ώριμου έργου στη ΒΑΑ δεδομένου ότι η νομιμοποίηση της εθνικής οδού Μυτιλήνης – Κρατήγου θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2021;

-Οι μελέτες για την πλατεία Σαπφούς σε ποιο στάδιο βρίσκονται; Έχει προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός; Πόσο ανέρχεται ο προϋπολογισμός;

-Οι μελέτες για την Αγ. Κυριακή έχουν ολοκληρωθεί; Το ύψος του προϋπολογισμού ποιο είναι;

-Και για όλα τα παραπάνω υπάρχουν εγκρίσεις από ΣΑ από Αρχαιολογίες κ.λ.π;

   Σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι η δημοτική αρχή θα απαντήσει ξεκάθαρα για όλα τα παραπάνω με την ίδια αποφασιστικότητα που θα μας ανακοινώνει μέχρι τον Σεπτέμβριο και τις εντάξεις όλων των έργων που πρότεινε για χρηματοδότηση στην Ε.Ε.

Μυτιλήνη 26.1.2020

Με εκτίμηση

Κώστας Κατσαρός