Ο Αναλυτικός Απολογισμός Προγράμματος ΈΣΠΑ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου


Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης  εύχεται σε όλους τους πολίτες του Βορείου Αιγαίου Χρόνια Πολλά για την έλευση του νέου έτους. 

Δημοσιεύεται παρακάτω ένας αναλυτικός απολογισμός  για την προηγούμενη χρονιά σχετικά με το ΕΣΠΑ.

-          Είμαστε η δεύτερη Περιφέρεια στην χώρα σε επίπεδο αποτελεσματικότητας της στοχοθεσίας που ορίσαμε στην αρχή του έτους.

-          Είμαστε η όγδοη περιφέρεια σε επίπεδο συμβασιοποιήσεων και δαπανών και ευτυχώς έχουμε φύγει από το φάσμα των τελευταίων, πλέον και το πρόγραμμα μας εκτιμάται ότι θα κλείσει με ασφάλεια στο τέλος του 2023.

-          Είμαστε στην 5η θέση σε επίπεδο εντάξεων και πλέον τα έργα που έχουμε στο πρόγραμμα θα ολοκληρωθούν και άρα δεν χρειαζόμαστε νέες προσκλήσεις. Παράλληλα με τα έργα που εντάσσουμε και αυτά που δεν έχουν συμβασιοποιηθεί ακόμα, δημιουργούμε μια ικανοποιητική μάζα έργων για να ξεκινήσουμε την νέα Π.Π. που εκκινεί εντός 21.

-          Η ΕΔΕΛ απέστειλε την έκθεση αξιολόγησης του συστήματος διαχείρησης της ΕΥΔ Βορείου Αιγαίου, στην οποία και βαθμολογηθήκαμε στα 6 από τα 8 κριτήρια με τον βαθμό 1, ενώ στα άλλα δύο με τον βαθμό 2. Άρα είμαστε στην κορυφή και άριστα βαθμολογημένοι.

-          Εκτελέσαμε μια καινοτόμα ευρωπαϊκή καμπάνια EU σε σχέση με άλλες Περιφέρειες που δεν πραγματοποίησαν σχετική δραστηριότητα.

-          Εγκαθιδρύσαμε μηχανισμό παρακολούθησης και διοίκησης έργων που τα αποτελέσματα του είναι ορατά στο τέλος του 2020  αφού πετύχαμε τον στόχο που είχαμε προβλέψει στην αρχή του έτους.  ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΕΚΤ υπερβήκαμε το στόχο ενώ αν υπολογίσουμε και τις ελάχιστες δαπάνες που πληρώθηκαν και δεν μπήκαν στο σύστημα η συνολική επίτευξη του προγράμματος φτάνει το 97%.

-          η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην πρόσφατη Ετήσια Τεχνική Συνάντηση αναγνώρισε την καλή επίδοση της Υπηρεσίας του προγράμματος.  

-          Εφαρμόσαμε συγκεκριμένο πρόγραμμα εργασίας.

 -   Προετοιμάσαμε το νέο ΕΣΠΑ με πλατφόρμες, μηχανισμούς κλπ, ενώ στην νέα περίοδο θα έχουμε παραπάνω πόρους και ελπίζουμε ένα  καλύτερο ξεκίνημα.

Ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Και την νέα χρονιά θέτουμε  στόχους και θα εργαστούμε σκληρά να τους πετύχουμε έτσι ώστε να προσφέρουμε καλύτερες συνθήκες στους  πολίτες του Βορείου Αιγαίου. Η αγαστή συνεργασία μεταξύ της Περιφερειακής Αρχής και της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου αποδίδει και θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους εργαζόμενους για την προσπάθεια και την αποτελεσματικότητά τους. Συνεχίζουμε και το νέο έτος  μεθοδικά να  εργαζόμαστε διεκδικώντας για τα νησιά μας όλα όσα αξίζουν. Καλή Χρονιά με υγεία, αισιοδοξία και ευημερία για όλες και όλους!»