Ο Χ. Αθανασίου για όλα και για όλους- “Έχουμε πολλά να κάνουμε για τον τόπο μας, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε οφειλέτες του”


Αποκλειστική συνέντευξη έδωσε ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής της ΝΔ Νομού Λέσβου Χ. Αθανασίου στο νέο portal της Λέσβου Lesvospen.gr που έκανε την εμφάνιση του στο χώρο του διαδικτύου πριν λίγες ημέρες.

Τι λέει για την πανδημία, για την δομή στο Μαυροβούνι, για το νέο ΚΥΤ, για το γραφεία του ΕΛΓΑ στην Λέσβο, για τα νέα αναπτυξιακά έργα που έρχονται στο νησί μας αλλά και για πολλά ακόμα ενδιαφέροντα θέματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Δείτε μερικές από τις ερωτήσεις:

Δεν θα μπορούσαμε κ. Αθανασίου να μην αναφερθούμε στο μεταναστευτικό το οποίο αποτελεί φλέγον ζήτημα για το νησί της Λέσβου. Θα θέλαμε να μάς πείτε για την μέχρι σήμερα διαχείριση του μεταναστευτικού από τη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα δομή.

Κατ αρχάς κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το μέγεθος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Συνεπώς, η προσέγγιση του αφορά κυρίως τη διαχείρισή του.
Είναι γνωστή η καταστροφική, για τα νησιά μας και τη χώρα μας γενικότερα, πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, όσον αφορά το Μεταναστευτικό.

Μέχρι το 2014, όταν ο εμφύλιος πόλεμος μαινόταν στη Συρία, η Κυβέρνησή μας, της ΝΔ, αντιμετώπισε το μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεσματικά , φυλάσσοντας τα θαλάσσια σύνορα και αποτρέποντας τις ροές από τη γείτονα Τουρκία, ενώ παράλληλα είχε ενεργοποιήσει και τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Με την κυβερνητική αλλαγή του 2015 και το δόγμα των «ανοιχτών συνόρων» του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνδυασμό με τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι η «θάλασσα δεν έχει σύνορα», η χώρα μας εισήλθε σε μία περίοδο απραξίας και υποχωρητικότητας, με συνέπεια μόνο από τη Λέσβο το 2015 να περάσουν 524.000 μετανάστες. Και η κατάσταση αυτή συνεχιζόταν μέχρι το 2019, όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση τη χώρας. Έτσι, με εντολή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έγιναν, κυρίως, τρεις δράσεις: 1ον Αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων, 2ον Ταχεία διεκπεραίωση των αιτήσεων ασύλου και 3ον Αποσυμφόρηση των νησιών.
Ήδη σήμερα οι μετανάστες στη Λέσβο, σε όλες τις δομές, είναι περίπου 7.500, ενώ στο τέλος του 2019 ήταν περίπου 21.000.

Όσον αφορά τη νέα δομή.

Μετά την καταστροφή της δομής στη Μόρια, έπρεπε οι μετανάστες να στεγασθούν σε έναν ασφαλή χώρο. Και αυτό, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και ασφάλειας, αλλά και για λόγους ανθρωπιστικούς.

Επελέγη η τοποθεσία στο «Μαυροβούνι» (ΚΑΡΑΤΕΠΕ), ως προσωρινή λύση. Προσωρινή λύση, διότι η θέση αυτή είναι εντός του αστικού ιστού της πόλης της Μυτιλήνης και θα μεταφερθεί σε νέα τοποθεσία. Η νέα δομή θα είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές και, βέβαια, μακριά από τις επιχειρήσεις και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Στη δομή αυτή θα καταγράφονται και θα ταυτοποιούνται με ταχύτητα οι αιτούντες άσυλου, με στόχο όσοι τυγχάνουν διεθνούς προστασίας να πηγαίνουν όπου επιθυμούν, αλλά όσων το αίτημα ασύλου απορρίπτεται να επιστρέφουν στις πατρίδες τους.
Τέλος, πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι η χώρα μας δεν είναι απομονωμένη και δεσμεύεται από διεθνείς συμβάσεις .

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ

Όταν ήσασταν Υπουργός στην προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ενεργήσατε και πραγματοποιήθηκαν μεγάλα έργα στη Λέσβο, όπως η οδική αρτηρία Καλλονής-Σιγρίου , το λιμάνι Σιγρίου, οι νέες πτέρυγες του Νοσοκομείου, το γήπεδο «Νταρλάς», η πύλη εισόδου Σένγκεν στην Πέτρα κλπ. Ποια είναι τα σχέδιά σας σήμερα;

Πράγματι, επί των ημερών μας πραγματοποιήθηκαν σπουδαία έργα στα νησιά μας, σε αντίθεση με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει να επιδείξει κάτι σημαντικό στα 4 ½ χρόνια που κυβέρνησε. Αντίθετα είχαμε στασιμότητα ,όπως πχ στην οδική αρτηρία Καλλονής-Σιγρίου, που ήδη σήμερα την προχωράμε με γοργό ρυθμό.
Με την έγκριση του Πρωθυπουργού και σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια και τους Δήμους του νομού μας, προγραμματίζουμε αρκετά αναπτυξιακά έργα, τα οποία θα ανακοινώνουμε και θα πραγματοποιούμε σταδιακά, μόλις ολοκληρώνονται οι σχετικές μελέτες. Έχουμε πολλά να κάνουμε για τον τόπο μας, γιατί ας μη ξεχνάμε ότι είμαστε οφειλέτες του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΕΔΩ