Τα 9 θέματα–αιχμής που έθεσε σε Βορίδη-Πέτσα η ΚΕΔΕ


Τα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έθεσε η ηγεσία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , στους επικεφαλής του υπουργείου Εσωτερικών , οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας

Τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ , Δημήτρης Παπαστεργίου ,όσο και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ της , έθεσαν επισταμένως και στον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη, τον αναπληρωτή υπουργό, αρμόδιο για θέματα Αυτοδιοίκησης, Στέλιο Πέτσα και το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου , Μιχάλη Σταυριανουδάκη, εννέα βασικά θέματα .

Είναι ενδεικτικό ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των θεμάτων αυτών ήταν ταυτόσημες οι προσεγγίσεις που διατυπώθηκαν από τα μέλη των διαφορετικών παρατάξεων του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Την « ατζέντα» των θεμάτων αυτών , έθεσε εξαρχής , με το «καλημέρα» προς τους υπουργούς, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, εκφέροντας παράλληλα και την άποψη –πρόταση που έχει διαμορφωθεί στην ΚΕΔΕ για κάθε ένα απ΄αυτά.

Συγκεκριμένα ανάφερε :

• Εκλογικός νόμος : «Πρέπει να αλλάξει, χωρίς να αφήσουμε σε δεύτερη μοίρα την αλλαγή των αρμοδιοτήτων. Με χαρά ακούμε ότι επιτέλους θα λυθεί το πρόβλημα στην κυβερνησιμότητα των Δήμων, που δημιούργησε η απλή αναλογική» , είπε .

• Αρμοδιότητες : « Η ΚΕΔΕ θα καταθέσει μέσα στις επόμενες μέρες τις θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως προέκυψαν από τον εξαντλητικό συνεδριακό διάλογο με τους Δήμους όλης της Ελλάδας. Είναι η ώρα να ξεκαθαρίσουν οι αρμοδιότητες και μέσα από την Πολυεπίπεδη διακυβέρνηση να προχωρήσουμε στην βελτιστοποίηση του έργου της Τ.Α., προς όφελος των τοπικών κοινωνιών» , τόνισε .

• Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» : « Οφείλουμε να τρέξουμε τις διαδικασίες αλλά και από την πλευρά του Υπουργείου πρέπει να συμφωνήσουμε στον ορισμό πλαφόν ανά ομάδα έργων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί από το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα» υπογράμμισε.

• ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης : «Θέλουμε αρωγό το ΥΠΕΣ που το θεωρούμε σπίτι μας για να κατοχυρώσουμε την ουσιαστική συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την υλοποίηση των προγραμμάτων. Οι θέσεις της ΚΕΔΕ έχουν έγκαιρα κατατεθεί και ελπίζουμε ότι θα γίνουν δεκτές.

Η ΚΕΔΕ θα αποστείλει επιστολή στον Πρωθυπουργό και τους αρμόδιους Υπουργούς με τις προτάσεις της που είναι μελετημένες και δεν χρειάζονται περαιτέρω νομοθετικές ρυθμίσεις.

Η ΚΕΔΕ θέλει να συμμετέχει στην Προετοιμασία, στο Σχεδιασμό, στην Υλοποίηση και την αξιολόγηση με τη συμμετοχή της στις αντίστοιχες επιτροπές που ήδη υπάρχουν» ανάφερε.

• Κινητικότητα: « Η αποψίλωση των Δήμων μας πρέπει να σταματήσει και να μπορέσουμε με ικανά στελέχη να προωθήσουμε τις πολιτικές μας που θα μας κάνουν ακόμη πιο χρήσιμους στους πολίτες» σημείωσε .

• Πλατφόρμα τετραγωνικών: «Η επιτυχία της πλατφόρμας είναι δεδομένη και εκείνο που πρέπει να δούμε μαζί με το ΥΠΕΣ, είναι η επαναλειτουργία της, με διαφοροποιημένος όρους» είπε .


• Διαχείριση Απορριμμάτων : « Θέλουμε να είναι ξεκάθαρο ότι τα απορρίμματα και η διαχείρισή τους είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Α’ Βαθμού Αυτοδιοίκησης» δήλωσε κατηγορηματικά

• Εμβολιασμός προσωπικού ΟΤΑ και Δημοτικής Αστυνομίας :


« Ζητάμε να υπάρξει ισότιμη μεταχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της αυτοδιοίκησης, όσον αφορά τον εμβολιασμό κατά του covid-19. Δηλαδή να υπάρξει μέριμνα για τον εμβολιασμό δημοτικών υπαλλήλων κρίσιμων υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία, κοινωνικές δομές, βοήθεια στο σπίτι, καθαριότητα κλπ.), που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 ως σήμερα, μαζί με το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως αυτό να αποβεί σε βάρος άλλων ομάδων πολιτών, των οποίων είναι προγραμματισμένος βάση των οδηγιών της αρμόδιας εθνικής επιτροπής ο εμβολιασμός», τόνισε


• Παράταση του υφισταμένου προγράμματος και έγκαιρη προκήρυξη νέου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα:


«Συνηγορούμε στο αίτημα Δημάρχων για παράταση .Η επείγουσα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας, υποχρεώνει τους Δήμους να αναζητήσουν τρόπους παραμονής των εργαζόμενων που απασχολούνται σήμερα μέσω του καθεστώτος κοινωφελούς εργασίας, για να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους.
Αν η παράταση των συμβάσεων δεν είναι εφικτή, τότε είναι απαραίτητο η νέα προκήρυξη του προγράμματος να γίνει έγκαιρα , ώστε το νέο προσωπικό να αναλάβει καθήκοντα πριν ακόμη λήξουν οι υφιστάμενες συμβάσεις. Τα οκτάμηνα αποτελούν λύση για τις εποχικές ανάγκες των Δήμων. Πρέπει να ζητήσουμε η εκκίνηση του οκταμήνου να προσμετράται από την ημερομηνία υπογραφής και όχι τον Νοέμβριο ώστε να μην χρειάζεται να απολύουμε εργαζόμενους που μας χρειάζονται το καλοκαίρι. Για το θέμα αυτό θα ενημερώσουμε το ΥΠΕΣ και τον ΟΑΕΔ αλλά και θα ζητήσουμε να υπάρξει συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Απασχόλησης» .

Τέλος , τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που έχει ήδη ξεκινήσει με την νέα ηγεσία του ΥΠΕΣ και αναφέρθηκε στα βασικά θέματα που αποτελούν προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Πηγη news-ta.gr