Εμβολιασμοί στη νησιά: Οι τέσσερις φάσεις – Στην 1η φάση η Λέσβος (ΒΙΝΤΕΟ)


Με δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων θα γίνει η μεταφορά

Σε τέσσερις φάσεις θα γίνει ο εφοδιασμός των νησιών με εμβόλια κατά του κορωνοϊού, όπως περιέγραψε την Πέμπτη ο υπεύθυνος για την εφοδιαστική αλυσίδα, ταξίαρχος Αρίστος Περρής κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

Όπως είπε ο κ. Περρής, ο εφοδιασμός θα ξεκινήσει από τα νησιά με μεγαλύτερο πληθυσμό.

Φάση 1η: Αφορά 18 νησιά όπου υπάρχουν νοσοκομειακές μονάδες.

Εκεί ο εμβολιασμός υλοποιείται ήδη και έχει ξεκινήσεις από τις 11 Ιανουαρίου με βάση την προτεραιοποίηση της εθνικής επιτροπής. Ο εφοδιασμός πραγματοποιείται με τακτικές πτήσεις, δωρεάν.

Φάση 2η: Αφορά 12 νησιά με πληθυσμό άνω των 3.500 κατοίκων.

Σε αυτά τα νησιά, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει στις 28 Ιανουαρίου με τους μόνιμους κατοίκους άνω των 85 ετών. Θα συνεχιστεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό της εθνικής επιτροπής.

Και σε αυτή τη φάση, η μεταφορά γίνεται αποκλειστικά αεροπορικώς.

Φάση 3η: Αφορά 19 νησιά με πληθυσμό από 1.000 ως 3.500 κατοίκους.

Αναμένεται να ξεκινήσει από 10 Φεβρουαρίου. Ο εμβολιασμός θα επεκταθεί σε περισσότερες ηλικιακές ομάδες από αυτές που προβλέπει το σύστημα εμβολιασμού για την υπόλοιπη χώρα.

Η μεταφορά των εμβολίων θα γίνει με έναν συνδυασμό αεροπορικών και θαλασσίων μέσων.

Φάση 4η: Αφορά νησιά με πληθυσμό μικρότερο από 1.000 κατοίκους.

Ο εμβολιασμός σε συνεργασία με το υπουργείο Εσωτερικών, ο οποίος δύναται να πραγματοποιηθεί στο σύνολο του πληθυσμού, ανεξαρτήτως ηλικίας και εφόσον κάποιος πολίτης, άνω των 18 ετών, το επιθυμεί, άνω των 18 ετών.

Εναέρια μέσα των Ενόπλων Δυνάμεων θα επιστρατευτούν προκειμένου να διανεμηθούν τα εμβόλια σε αυτά τα μικρά νησιά. Η φάση αυτή θα ολοκληρωθεί ως τα τέλη Φεβρουαρίου.