Η "ανα-γέννηση" της Μόριας (Pic)



Γράφει ο Στρατής Κοκκινελλης

Ήταν κάπου μέσα Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους, μια περίοδο τεταμένη για το νησί της Λέσβου, για το χωριό της Μόριας που πλήττονταν από τις ανελέητες καταδρομικές επιθέσεις των μεταναστών. 

Ήταν μια περίοδος που ο κορονοϊός σάρωνε την Κίνα, ερχόταν απρόσκλητος στη γηραιά ήπειρο και οι Έλληνες πολίτες μάθαιναν λιγοστά για την ύπαρξη του, φοβούμενοι μην έρθει και στη χώρα μας. Κυρίως, όμως, ήταν μια περίοδος που υπήρξε μια επανάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μόριας και δυστυχώς λίγο στις όμορες κοινότητες, όπου οι κάτοικοι άρχισαν να συγκεντρώνονται ειρηνικά και υπό δυσμενείς πολλές φορές συνθήκες στην αρχή του χωριού, στη γνωστή κι ως "Διχάλα" διαμαρτυρόμενοι για το δράμα που βίωναν τόσο εκείνοι, όσο κι οι πρώην διαμένοντες του κατεστραμμένου ΚΥΤ Μόριας!

 Το σημείο συνάντησης, λοιπόν, μετατράπηκε σε κάτι δυνατό μέρα με τη μέρα για τους κατοίκους -  πολλοί εξ'αυτών προηγουμένως είχαν μόνο ένα "γεια", άλλοι δεν ήξεραν καν την ύπαρξη του άλλου - κι έτσι από μια απλή γνωριμία ολίγων ατόμων, έγιναν παρέα, έπειτα δημιουργήθηκε μια φιλιά και τώρα τους τελευταίους μήνες ένας οργανωμένος, δραστήριος και πολυεπίπεδος Σύλλογος, ονόματι " Διχάλα πεζοπορικός σύλλογος Μόριας Λέσβου" !

 Οι Διχαλιώτισες και Διχαλιώτες, σήμερα, έβαλαν τα γιορτινά τους και εορτάζουν - σεβόμενοι πάντα τα προβλεπόμενα υγειονομικά μέτρα- τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, φτιάχνοντας και εγκαθιστώντας τη "Φάτνη της Γεννήσεως του Θεανθρώπου"!

Μια φάτνη κόσμημα που μπορεί να αντικρίσει ο διερχόμενος και απερχόμενος από το χωριό της Μόριας, μια φάτνη που μπορεί να παρομοιαστεί με την αναγέννηση του χωριού και των κατοίκων, απαλλαγμένοι από τον "σταυρό" που κουβαλούσαν όλα αυτά τα χρόνια...

Χρόνια πολλά Διχάλα, χρόνια πολλά Μόρια!

#Μόρια

#Χριστούγεννα