Γιάννης Μπουρνούς: Η κυβέρνηση πετάει εκτός Leader 63 επιλέξιμες αιτήσεις από τη Λέσβο


Σχόλιο του Βουλευτή Ν.Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Γιάννη Μπουρνού με αφορμή την απάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις δύο ερωτήσεις μας για τη χρηματοδότηση των 136 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πρόγραμμα Leader και κρίθηκαν επιλέξιμες:

"Ο Υφυπουργός  Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σκρέκας, απάντησε στις δύο ερωτήσεις που είχαμε υποβάλει στις 15/7/20 και 18/9/20, για τη χρηματοδότηση και των 136 αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο Πρόγραμμα Leader και κρίθηκαν επιλέξιμες από την ΕΤΑΛ.Α.Ε. και τους αρμόδιους του Υπουργείου.

Δυστυχώς, ο κύριος Υφυπουργός αναφέρει τα πανελλαδικά οικονομικά στοιχεία  για το πρόγραμμα, χωρίς  να  δεσμεύεται για το αίτημα πολλών φορέων της Λέσβου, αφού το πρόγραμμα Leader είναι από τα ελάχιστα εργαλεία έστω και κάποιων μικρών επενδύσεων στην περιοχή μας.

Υπενθυμίζουμε, ότι, παρά τη μερική αύξηση της αρχικής χρηματοδότησης, χρηματοδοτούνται μόνο 73 προτάσεις, δηλαδή το 53,68% των επιλέξιμων αιτήσεων δημόσιας δαπάνης 9.602.197 ευρώ (που αντιστοιχούν στο 54,72% των χρηματικών ποσών που ζήτησαν οι ενδιαφερόμενοι συντοπίτες μας), ενώ δεν χρηματοδοτούνται 63 προτάσεις, δηλαδή το 46,32% των επιλέξιμων αιτήσεων (αντιστοιχούν σε ποσό 7.945.603 ευρώ) και μάλιστα τη στιγμή που ο πανελλαδικός  μέσος  όρος χρηματοδότησης υπερβαίνει το 85% (με στοιχεία από το Δελτίο Τύπου της ΕΤΑΛ.Α.Ε. της 14/10/20).

Επιμένουμε,  ότι είναι ανάγκη να ικανοποιηθεί το  αίτημα  αυτό των φορέων  της  Λέσβου, σαν  ένα από τα ελάχιστα μέτρα στοιχειώδους στήριξης της δοκιμαζόμενης οικονομίας του νησιού μας".