Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου «Λάστιχο τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ σε εργασιακούς χώρους»


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το τελευταίο διάστημα, ενώ αυξάνονται τα κρούσματα κορονοϊού σε ολοένα και περισσότερους εργασιακούς χώρους, τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ με ευθύνη της κυβέρνησης έχουν γίνει λάστιχο, και εφαρμόζονται κατά το δοκούν από τους εργοδότες.

Έχουν μετατραπεί σε πρωτόκολλα της εργοδοσίας, με μόνο γνώμονα το κέρδος χωρίς να υπολογίζουν την υγεία  και την ασφάλεια των εργαζόμενων.

Η πραγματική κατάσταση αποδεικνύει ότι και τα μέτρα που παίρνονται είναι ανεπαρκή και πληθαίνουν οι καταγγελίες που έρχονται καθημερινά στο σωματείο μας για ελλιπή μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.  Ένα παράδειγμα είναι,  ότι συνάδελφοι με αρνητικό rapid test δουλεύαν κανονικά μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του μοριακού ελέγχου που στην συνέχεια έβγαινε θετικό, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται  για την ασφάλεια των ίδιων  των συνάδελφων και των καταναλωτών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ που έχουν μετατραπεί σε εστίες μετάδοσης του κορονοϊού, με τους αρμοδίους φορείς να μην έχουν προβεί σε καμία ενέργεια.

 

        My MarketΣυνεχή θετικά κρούσματα σε εργαζόμενους, χωρίς προστατευτικά τζάμια Plexiglas στα ταμεία, συνωστισμός με πολλαπλούς καταναλωτές καθημερινά.

        ΑΒ ΒασιλόπουλοςΔεν τεθήκαν όλοι η συνάδελφοι που ήρθαν σε επαφή με τα κρούσματα σε καραντίνα όπως προβλέπει ο ΕΟΔΥ και η ιχνηλάτηση  δεν γίνεται από τους αρμοδίους φορείς αντιθέτως μάλιστα την όλη διαδικασία έχει αναλάβει η εργοδοσία με τα κρούσματα να  έχουν τριπλασιαστεί.

        Μασούτης : τα ταμεία είναι χωρίς προστατευτικά τζάμια ή Plexiglas.

 

Τα μονά πρωτόκολλά που εφαρμόζει η εργοδοσία είναι αυτά του κέρδους χωρίς να υπολογίζει την ασφάλεια τον εργαζομένων. Τώρα πρέπει να μπούμε μπροστά να αγωνιστούμε για την προστασία της υγεία μας και  για τα δικαιώματα μας. 

 

Απαιτούμε:

 

        Οι  αρμόδιοι φορείς και οι  αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να πάρουν θέση και να προβούν άμεσα σε ελέγχους τόσο για την εξασφάλιση των μέτρων υγείας και ασφάλειας των εργαζόμενων και την εξασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων τους.

        Με έξοδα της εργοδοσίας μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζομένους.

        Να δοθεί τώρα άδεια σε όλους τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με πλήρη μισθολογική και ασφαλιστική κάλυψη.

        Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς.

        Τακτικές απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους εργασίας.

 

Ειδικά για τα σούπερ μάρκετ:

 

        Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια στα ταμεία πλήρους προστασίας, όχι απλώς τυπικά.

        Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο, όλες οι συμβάσεις ημιαπασχόλησης να μετατραπούν σε θέσεις πλήρους απασχόλησης. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

        Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.   

        Να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

 

07/12/2020

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ