Πρόταση από τον Δήμο Δυτικής Λέσβου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων


Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου μετά την πρόταση που υπέβαλε στο Πράσινο Ταμείο για τη χρηματοδότηση της υπηρεσίας «Εκπόνηση Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.)», στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης σε ολόκληρη τη χώρα και την επέκταση χρήσης οχημάτων χαμηλών και μηδενικών εκπομπών, πηγαίνει ένα βήμα παραπέρα.

Και ολοκλήρωσε τάχιστα τον σχεδιασμό του για να υποβάλει πρόταση στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» για την προμήθεια ηλεκτροκίνητων οχημάτων, την εγκατάσταση Σταθμών Φόρτισής τους και την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η πρόταση του Δήμου ανέρχεται στα 2 εκ. ευρώ στην Πρόσκληση του «Αντ. Τρίτσης» «Δράσεις Ηλεκτροκίνησης στους Δήμους. Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρο και τον Αντιδήμαρχο Επιχειρησιακού Σχεδιασμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στρατή Ζαφείρη, η βασική στρατηγική του Δήμου σε αυτήν του την πρόταση, δεν αφορά απλά και μόνο στην προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Αλλά με αφορμή τούτο και την σταδιακή εξασφάλιση της αυτονομίας του νησιού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειες με υποκατάσταση στον μέγιστο δυνατό βαθμό της ηλεκτρικής ενέργειας των Θερμικών Μονάδων Παραγωγής με ηλεκτρική ενέργεια από Μονάδες ΑΠΕ.

«Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η συγκεκριμένη πρόταση του Δήμου Δυτικής Λέσβου, καθότι πρόθεσή μας είναι η αξιοποίηση ΑΠΕ για την ηλεκτροκίνηση των προτεινόμενων οχημάτων, αντί της περαιτέρω επιβάρυνσης του εργοστασίου στη Μυτιλήνη και του ήδη επιβαρυμένου Δικτύου. Για να επιτευχθεί αυτό σχεδιάστηκε η ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων με ταυτόχρονη εγκατάσταση σταθμών αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες)», τονίζει ο Αντιδήμαρχος Στρατής Ζαφείρης εξηγώντας το σκεπτικό της δημοτικής αρχής μέσω αυτής της πρότασης.

Ειδικότερα τώρα σε ότι αφορά την προμήθεια των ηλεκτρικών οχημάτων, ο Δήμος αποσκοπεί στο να αποκτήσει:

2 SUV επιβατικά 5θέσια οχήματα

2 mini van εννιαθέσεα επιβατικά τύπου Combi

1 μικρό φορτηγό μεταφοράς εμπορευμάτων

2 λεωφορεία χωρητικότητας των 27 και 34 καθήμενων αντίστοιχα (για χρήση και από ΑΜΕΑ)

2 ανοιχτά διαξονικά φορτηγά των 7.5 tn μικτού φορτίου

1 όχημα πλύσης κάδων, οδών που θα μπορεί να λειτουργεί και ως πυροσβεστικό και αποφρακτικό

Τα Ηλεκτρικά Αμαξοστάσια σύμφωνα πάντα με τη μελέτη πρόκειται να βρίσκονται:

στην Καλλονή (με δύο διπλούς και πέντε μονούς φορτιστές)

στην Πέτρα (με τρεις μονούς φορτιστές)

στον Πολιχνίτο (με ένα μονό φορτιστή)

στη Ερεσό (με τρεις μονούς φορτιστές)

Στις ίδιες περιοχές θα γίνουν και οι εργασίες ΟΚΩ (που θα προστίθενται στις υφιστάμενες) και εκεί σύμφωνα με την πρόταση θα εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά συστήματα με μπαταρίες για κατανάλωση φορτιστών.