Ολοκληρωθήκαν οι διαδικασίες διάσπασης του Συνδέσμου Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Νήσου Λέσβου


Ο απολογισμός της Βάσως Χοχλακα

Σε λίγες μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την ανάληψη των καθηκόντων μου στη θέση της Προέδρου του Συνδέσμου Πολιτισμού Αθλητισμού και Τουρισμού Νήσου Λέσβου του οποίου ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες διάσπασης.

Στη διάρκεια της θητείας μου και παρά τις αντικειμενικές αλλά και τις πρόσθετες δυσκολίες, προσπάθησα να είμαι παραγωγική και αποτελεσματική και θεωρώ ότι τα κατάφερα σε ικανοποιητικό βαθμό. Για την επιτυχία της θητείας μου, βοήθησαν καθοριστικά και πρέπει να το αναγνωρίσω και δημοσίως, τόσο η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δυτικής Λέσβου και μέλος του Συνδέσμου Αφροδίτη Βατή όσο και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου του ιδίου Δήμου, Ανδρέας Αξής. 

Παρά τα προβλήματα που τεχνηέντως εμφανίστηκαν με αποκορύφωμα την εξάμηνη καθυστέρηση εκ μέρους του Δήμου Μυτιλήνης της χρηματοδότησης του Συνδέσμου (χρηματοδότηση από την οποία πληρώνονται μεταξύ άλλων και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και συντηρούνται μέσω αυτής οι χώροι άθλησης αλλά και οι εκδηλώσεις), καταφέραμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Μία προβληματική εξέλιξη από αυτή τη λογική, είναι το γεγονός πως ενώ είχαμε έγκριση από το ΚΑΣ για χρήση της τάφρου στο Κάστρο, η δημοτική αρχή του Δήμου Μυτιλήνης δεν μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε τη σκηνή και τις καρέκλες…

Σε κάθε περίπτωση στο χρόνο της θητείας μας, προβήκαμε σε συντήρηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, σε έγκαιρη προμήθεια καουτσούκ για όλα τα γήπεδα του νησιού, σε προμήθεια αθλητικού εξοπλισμού για το στίβο του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης μετά από 20 ολόκληρα χρόνια, εγκαταστήσαμε ειδικό φωτισμό στα γήπεδα τένις και στο κλειστό Γυμναστήριο της Νεάπολης –όπως προβλέπεται για τις εθνικές κατηγορίες αλλά και σε προμήθεια ειδικού πίνακα αποτελεσμάτων.

Ανακατασκευάσαμε το γήπεδο μπάσκετ της Παναγιούδας, περιφράξαμε τα γήπεδα Μανταμάδου και Πέτρας, στηρίξαμε τα αθλητικά σωματεία και αθλητές που συμμετέχουν σε εθνικές κατηγορίες και συνδιοργανώσαμε πλείστες εκδηλώσεις, με πιο χαρακτηριστικές εκείνες του Δρόμου Υγείας Μεσοτόπου, τον 3ο Ποδηλατικό Μαραθώνιο Γέρας και τις Ποδηλατοδρομίες στη Στύψη, στο Λεπέτυμνο και στην Αγιάσο. Χαίρομαι ιδιαίτερα που σε λίγες μέρες παραδίδεται η μελέτη των ταρτάν των γηπέδων (του Δημοτικού Σταδίου Μυτιλήνης και του Κώστας Κεντέρης στην Καλλονή) για την οποία σε αγαστή συνεργασία με τον Δήμαρχο Δυτικής Λέσβου κ. Ταξιάρχη Βέρρο και με τον πολιτικό μηχανικό κ.Πανάρα, δουλέψαμε. 

Διοργανώσαμε, ακόμη, ένα πολιτιστικό καλοκαίρι σε όλο το νησί, με ποιοτικές εκδηλώσεις σε χώρους εμβληματικούς, ιδιαίτερης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας όπως στο Κάστρο Μυτιλήνης, στο Ιερό των Μέσσων, στο Μουσείο Βρανά, στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, στο Μουσείο Terriade, στο Ταρσί Χαμάμ και στις Αλυκές σε συνεργασία με εξαίρετους συνεργάτες από τη  δημοτική αρχή του Δήμου Δυτικής Λέσβου, προέδρους Κοινοτήτων του νησιού, την Εφορία Αρχαιοτήτων με τον κ. Τριανταφυλλίδη, το Μουσείο Βρανά με τον κ.  Σηφουνάκη, το Μουσείο Σιγρίου με τον κ. Ζούρο,  κ.α. 

Υποστηρίξαμε καταξιωμένους θεσμούς όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής Μολύβου και συνδιοργανώσαμε την 24η Παλλεσβιακή Έκθεση Κεραμικής στο Μανταμάδο. 

Διοργανώσαμε, ακόμη, εβδομάδα κινηματογραφικής παιδείας στο Πλωμάρι σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας, εξοπλίζοντας και το 3ο Δημοτικό Σχολείο με έναν προτζέκτορα. 

Για όλα ετούτα θα ήταν παράλειψη να μην ευχαριστήσω και το προσωπικό του Συνδέσμου για την όμορφη συνεργασία και να μην σημειώσω ότι εξοφλήσαμε κιόλας, όλες τις οφειλές του Συνδέσμου ακόμα και προηγούμενων ετών (2016-2017, 2017-2018, 2018,2019) ύψους 174.000 ευρώ, αφήνοντας μηδενικό χρέος. 

Αποχωρώντας από μία θέση που υπηρέτησα με συνέπεια και μεγάλη όρεξη, δεν μπορώ τώρα που το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίζει και οι δημότες είναι θεωρώ πλήρως διαφωτισμένοι για όλα, να μην επιστρέψω στις ημέρες της εκλογής μου. Τότε που δέχθηκα έναν ανηλεή πόλεμο από φίλια και εχθρικά πυρά. Τα εχθρικά πυρά, ήταν ίσως κατανοητά, αφού εκλέχτηκα Πρόεδρος ως μέλος της Αντιπολίτευσης και μέσω της δυνατότητας που απορρέει από την απλή αναλογική του «Κλεισθένη», έφερα σε αμηχανία την απόλυτη πλειοψηφία μιας δημοτικής αρχής. Κάποιοι χαρακτήρισαν μάλιστα και ως ανίερη συμμαχία την εκλογή μου, αφού για να αναδειχθώ πρόεδρος, ψηφίστηκα από δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Δυτικής Λέσβου που εμπιστεύτηκαν την εμπειρία μου από το παρελθόν στον χώρο.  

Σήμερα όμως που η δημοτική αρχή Κύτελη τάσσεται ανοιχτά υπέρ της επιστροφής του συστήματος της απόλυτης πλειοψηφίας, αλλά ταυτόχρονα (και με εντελώς οξύμωρο τρόπο) επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συνεργασία με τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης όπως και του κ. Μαμάκου για να «περάσει» την κυβερνητική επιταγή της γιγαντιαίας κλειστής δομής στο Δήμο Μυτιλήνης, νομίζω ότι γίνεται αντιληπτό και στον πιο κακοπροαίρετο επικριτή μου, ότι μάλλον με αδίκησε. Ειδικά όταν σκεφτεί ξανά πως η παράταξή μου, του επικεφαλής Μιχάλη Μαμάκου με διέγραψε επειδή λειτούργησα αντιπολιτευτικά και όχι ως συμπολίτευση που επιθυμούσε εξαρχής τελικά η ίδια και μάλιστα με προκλητική μεταμόρφωση από τη μία ημέρα στην άλλη και με αυστηρά προσωπικούς όρους. Εξάλλου έχουν διαρρεύσει εδώ και καιρό οι διάφορες θέσεις που «ανοίγουν» σε Οργανισμούς και Νομικά Πρόσωπα για την παράταξη της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, προς αξιοποίησή τους από τα μέλη της που με κατηγορούσαν για ιδιοτέλεια όταν κέρδιζα με εντελώς δημοκρατικές διαδικασίες τη θέση που υπηρέτησα και όχι με ορισμό απροκάλυπτης συναλλαγής…

Είναι καιρός να κριθούν από τους δημότες αλλά και από την Ιστορία, καθώς επί του παρόντος δεν κρίνεται μία προεδρία σε ένα διαδημοτικό Νομικό Πρόσωπο. Αλλά το μέλλον του τόπου μας μέσω μίας υπόθεσης που αφορά ένα νέο ΚΥΤ, όπως και η ίδια η λειτουργία της αντιπολίτευσης μέσα σε ένα δημοτικό συμβούλιο. 

Κλείνοντας θέλω να απευθύνω έκκληση να στηριχθεί ο πολιτισμός, ένας χώρος που τον ξέρω πολύ καλά και τον έχω υπηρετήσει πολλά χρόνια, που γνωρίζω την ευαισθησία του και την ιδιαιτερότητα του και έχει μεγάλη ανάγκη. Να στηριχθεί ,πρέπει, και ο αθλητισμός, ένας τομέας που αγάπησα περισσότερο κατά τη διάρκεια της θητείας μου. Συνειδητοποίησα ότι ειδικά στην επαρχία, είναι υποχρέωσή μας ως Αυτοδιοίκηση να στηρίζουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία όλων των αθλημάτων, αλλά και αθλητές όπως η Φιάσκα, η Λεβεντέλλη, η Κάσσου, ο Μπιτάδος, οι Αχτίδες Αιγαίου και άλλοι οι οποίοι μπορούν και μας κάνουν υπερήφανους σε όλο τον κόσμο. Δίπλα στο γραφείο μου είχα τη στολή του φίλου Κώστα Κεντέρη με την οποία έτρεξε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2000 στο Σίδνεϊ όπου κατέκτησε το Χρυσό Μετάλλιο. 

Γιατί να μη συμβάλλουμε να προστεθούν κι άλλα, από παιδιά δικά μας. 

Βάσω Χοχλάκα