Προσοχή με τις μάσκες και ποιες μπορεί να είναι επικίνδυνες, ποιές να αποφεύγετε και ποιες να προτιμάτε



Η παγκόσμια έλλειψη σε υγειονομικό υλικό και σε προϊόντα προσωπική προστασίας όπως οι μάσκες, έχουν στρέψει σχεδόν όλον τον βιοτεχνικό κλάδο προς εκείνη την κατεύθυνση. Δεν είναι λίγες οι εταιρείες που έχουν μπει στην διαδικασία να παράγουν μάσκες καλύπτοντας με τον τρόπο αυτό τις ανάγκες των πολιτών για στοιχειώδη προστασία από τον ιό.

Σαφώς το μεγαλύτερο μέρος όσων κατασκευάζουν μάσκες έχουν την πρόθεση να προστατευτούν οι πολίτες με λίγα μόλις ευρώ έστω και στοιχειωδώς. Μιας και η πραγματικότητα μοιάζει τρομακτική με τις εισαγωγές πλέον να μην γίνονται από το 80% των κρατών που παρήγαγαν τέτοιο υλικό και το υπόλοιπο 20% να επιλέγει τις μεγαλύτερες παραγγελίες ή να τις κρατάει για ενδεχόμενη εσωτερική μελλοντική χρήση.

Το πρόβλημα λοιπόν που δημιουργείτε και μπορεί να γίνει αρκετά επικίνδυνο για όλους μας είναι αν όλες αυτές οι μάσκες προστατεύουν εμάς και του γύρο μας.

Θα ακούσετε από πολλούς να λένε από το τίποτα καλό είναι να έχεις κάτι στο στόμα σου. Ε λοιπόν και σύμφωνα με όλους τους ειδικούς αυτό δεν ισχύει. Από το να έχεις κάτι που μπορεί να γίνει εστία μόλυνσης καλύτερα λοιπόν το τίποτα.

Οι προϋποθέσεις για να είναι μία μάσκα ασφαλής έστω και στοιχειωδώς είναι οι εξής:

  1. Το υλικό της που έρχεται σε επαφή με το στόμα μας που να είναι υποαλλεργικό.
  2. Να διαθέτει φίλτρο ή να είναι κατασκευασμένη από υλικό που έχει πυκνή πλέξη ώστε να μην επιτρέπει να πρόσβαση σε μικροοργανισμούς.
  3. Να είναι υδροφοβική ώστε να εγκλωβίζει τα σταγονίδια και την αιωρούμενη υγρασία. Και αυτό ίσως να είναι το σημαντικότερο από όλα
  4. Να είναι μία χρήσης ή να διαθέτει την δυνατότητα τοποθέτησης φίλτρου μίας χρήσης ώστε να μην γίνεται εστία μόλυνσης. Όσο ποιο πολλά επίπεδα είναι το φίλτρο και όσο ποιο παχύ τόσο το καλύτερο

Αυτές είναι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις για να μπορεί μία μάσκα ικανή ώστε να προστατεύει από ιούς και εσάς αλλά και τους γύρους σας.

Ας δούμε όμως τι συμβαίνει αν δεν υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις και ποιες μάσκες πρέπει να αποφεύγουμε .

Πολλοί άνθρωποι και για οικονομικούς λόγους επιλέγουν να αγοράσουν βαμβακερές μάσκες μονής ή και διπλής στρώσης αλλά χωρίς κανένα φίλτρο ενδιάμεσο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η αραιή πλέξη του βαμβακιού να επιτρέπει σε μικροοργανισμούς και σε υγρασία να περνάει και μάλιστα να εμποτίζεται. Το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό και ο λόγος είναι μπορεί να εκτεθεί κάποιος λόγος της υγρασίας που διαπερνάει την μάσκα σε μεγάλο φορτίου ιού και να προσβληθεί βαρύτερα από κάποιον που δεν φορούσε καθόλου μάσκα. Άρα όπως τονίζουν και οι ειδική οι υφασμάτινες μάσκες που δεν διαθέτουν φίλτρο μπορεί να είναι χειρότερες από το τίποτα.

Εμείς ψάχνοντας εδώ και μέρες στην αγορά και μετά από εκατοντάδες μάσκες που κάναμε έρευνα και αλλά και διάφορες δοκιμαστικές αγορές λόγο των αναγκών μας βρήκαμε κάποιες μάσκες από κάποια καταστήματα που μπορούν να παρέχουν την στοιχειώδη προστασία που αποζητάμε όλοι μας αυτές τις ημέρες. Μάλιστα βρήκαμε δύο τύπων μάσκας και πλενόμενη με φίλτρο αδιάβροχη και μίας χρήσης από πολυπροπυλένιο.

Μπορείτε να βρείτε την πλενόμενη με το φίλτρο βαρέως τύπου και στεγανοποιημένη και αποστειρωμένη εδώ.

Crazy Napo