8.940.800,00€ έκτακτη οικονομική ενίσχυση σε 7.754 ελαιοπαραγωγούς στο Β. Αιγαίο


7.754 αιτήσεις ελαιοπαραγωγών στο Βόρειο Αιγαίο, εγκρίθηκαν

7.754 αιτήσεις ελαιοπαραγωγών στο Βόρειο Αιγαίο, εγκρίθηκαν για ένταξη στο Μέτρο 21 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το οποίο αφορά την «Έκτακτη, προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19», που θα πάρουν συνολικά συνολικού ύψους αιτούμενης ενίσχυσης 9 εκατομμύρια ευρώ.

Τον τελικό πίνακα κατάταξης ανά Περιφέρεια δημοσίευσε ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής & Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας από τον οποίο προκύπτει πως πανελλαδικά εγκρίθηκαν 143.648 αιτήσεις συνολικού ποσού 126.325.577,26 ευρώ.

Οι κατά κύριο επάγγελμα γεωργοί, σύμφωνα με τη σχετική έγκριση που έχει λάβει το Μέτρο από την Ε.Ε., θα πρέπει να ήταν εγγεγραμμένοι/χαρακτηρισμένοι ως τέτοιοι στο Μητρώο Αγροτών &Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) έως και τη λήξη υποβολής φορολογικής δήλωσης έτους 2020 (οικονομικό έτος 2019) και είχαν δηλώσει στο ΟΣΔΕ (έτους 2019), καλλιέργεια ελιάς (ελαιοποιήσιμης ή/και διπλής κατεύθυνσης με εξαίρεση την Καλαμών διπλής κατεύθυνσης). Τονίζεται δε ότι η εγγραφή στο «Μητρώο Αγροτών &Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ)» είναι υποχρεωτική, καθώς και η επικαιροποίησή της, η οποία και συνιστά υποχρέωση των παραγωγών σύμφωνα με τον Ν. 3874/2010.

Από το ΥΠΑΑΤ διευκρινίζεται ότι λαμβάνοντας υπόψη τις προβλέψεις του σχετικού Κανονισμού της Ε.Ε., η ενίσχυση χορηγείται ως κατ΄ αποκοπή εφάπαξ ποσό και όχι ανά στρέμμα, καθώς έχει την έννοια της έκτακτης στήριξης για τη διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας και την παροχή ρευστότητας, στη βάση τεκμηρίωσης των συνολικών επιπτώσεων της πανδημίας στον συγκεκριμένο κλάδο παραγωγής και όχι της εξατομικευμένης απώλειας εισοδήματος. Για τον λόγο αυτό και η ενίσχυση χορηγείται σε κλάσεις επιλέξιμης έκτασης και όχι ανά στρέμμα.



Πηγή ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ