Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι να χαριστεί το 50% στους τρεις πρώτους κύκλουςΑνοικτό παραμένει το ενδεχόμενο το 50% από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, να αποτελέσει «δώρο» προς τους δικαιούχους και τελικά να μην επιστραφεί, στο δημόσιο, όπως άλλωστε θα συμβεί με την επιστρεπτέα 4 και την επιστρεπτέα 5 που θα δοθεί τον Ιανουάριο. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε ουσιαστικά ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τονίζοντας όμως ότι κάτι τέτοιο είναι νωρίς ακόμη να αποφασιστεί. Υπενθύμισε ότι η αποπληρωμή της επιστρεπτέας θα ξεκινήσει το 2022, αφού ο πρώτος χρόνος είναι περίοδος χάριτος.

Ο Χρήστος Σταϊκούρας επίσης πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και ως εκ τούτου είναι πρώιμο να ληφθεί η όποια απόφαση από τώρα για την επιστρεπτέα προκαταβολή και την επιστροφή του 50% των πρώτων κύκλων. 

Να σημειωθεί ότι στο ενδεχόμενο να χαριστεί το 50% των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας, είχε αναφερθεί προ ημερών και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Αναφορικά με την επιστρεπτέα προκαταβολή 5, αυτή εκτιμάται ότι ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Όπως είναι γνωστό και αυτή η επιστρεπτέα θα είναι σε ποσοστό 50% επιχορήγηση. Όλες οι λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει γνωστές, ωστόσο εκτιμάται ότι θα είναι πιο αυστηρό το σύστημα και πιο στοχευμένο. Θα έχει ως διάστημα αναφοράς τους τελευταίους τρεις μήνες του έτους (Οκτώβριο – Δεκέμβριο) και θα υπολογίζεται η πτώση τζίρου σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός θα υπάρχει και σε αυτήν, ελάχιστα ποσά, όπως άλλωστε συνέβη και στην επιστρεπτέα 4. Τα κατώτατα ποσά, στην 4, ήταν 1.000 ευρώ για τους επαγγελματίες και 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις.


Στατιστικά στοιχεία

Τουρισμός και εστίαση, όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι οι δύο κλάδοι που έχουν πρωταγωνιστήσει στους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που έχουν δώσει μέχρι στιγμής το ποσό των 5,1 δισ. ευρώ, που έχει υπερβεί κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς. Το υψηλότερο ποσό έχει διανεμηθεί στην Αττική και ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες. 

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ-μπαρ- εστιατόρια- ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα ήταν οι επιχειρήσεις εκείνες που μοιράστηκαν τα περισσότερα χρήματα των κρατικών δανείων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4. Το συνολικό ποσό που δόθηκε μέσα από τέσσερις κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής ανέρχεται στα 5,1 δις ευρώ, που αντιστοιχεί σε ενίσχυση 446.271 φορολογούμενοι.


Ρεαλιστικός ο στόχος της ανάπτυξης

Την ίδια ώρα στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί μέσα από τον προϋπολογισμό είναι ρεαλιστικοί, αλλά δεν κρύβουν ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες και όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν «δεν γνωρίζουμε την έκταση και την ένταση της υγειονομικής κρίσης».  

Σε ότι αφορά το συνολικό πακέτο στήριξης της οικονομίας, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν, ότι τα 7,5 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για το 2021 κρίνεται επαρκές, αλλά σημειώνουν ότι αν στην πορεία διαπιστωθεί ότι απαιτούνται και άλλα χρήματα για να στηριχθεί η οικονομία, τότε αυτό θα συμβεί και για όσο ύψος χρειαστεί. Αναφέρουν μάλιστα, για να ενισχύσουν την θέση αυτή ότι δεν τίθεται θέμα, αφού υπάρχει η δημοσιονομική ευελιξία και για το 2021. Παράλληλα αναφέρουν ότι η ευελιξία αυτή δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Πηγή newsit.gr