Επιστολή "βόμβα" απο 4 δημοτικούς συμβούλους της παράταξης Κυτελη για το νέο ΚΥΤ στην θέση Βαστρια- Οι κόκκινες γραμμές



Αναταραχές προκαλούν στην πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη "Δύναμη Ενότητας" του Δήμου Μυτιλήνης οι τελευταίες εξελίξεις για το μεταναστευτικό. Το παρασκήνιο που αφήνει εκτός τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και οι συμφωνίες που γίνονται χωρίς καμία ενημέρωση προκαλούν τις πρώτες αντιδράσεις και το σίγουρο είναι το 2021 θα είναι έτος ραγδαίων εξελίξεων. 

Παράλληλα η υπόσχεση ότι στο τέλος της χρονιάς θα είναι κάτω από 5.000 αιτούντες άσυλο αποδείχθηκε ότι ήταν απλά άλλη μια υπόσχεση.

Η επιστολή των 4 δημοτικών συμβουλών βάζει ένα αυτονόητο ερώτημα: ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για το νησί μας; 

Αν και η επιστολή στάλθηκε στο Δήμαρχο από 16 Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία απάντηση και φυσικά ποτέ δεν είχε δωθεί έως τώρα στην δημοσιότητα.


ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Προς: Δήμαρχο Μυτιλήνης κ. ΚΥΤΕΛΗ

Κοινοποίηση: Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου και Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. ΜΗΤΑΡΑΚΗ

Η επιστολή συντάσσεται μετά και τη δημοσίευση στα ΜΜΕ του Συμφώνου Μετανάστευσης (μνημόνιο) που υπέγραψε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ με την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου φέρεται να έχει συμφωνήσει:


Να γίνει στη Λέσβο «Πιλοτικό Κέντρο», χωρητικότητας πέντε χιλιάδων συν (5.000 +) και επιπλέον ΠΡΟΚΕΚΑ με άγνωστο αριθμό

Επαναφέρει το γεωγραφικό περιορισμό, ήτοι εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας

Δημιουργεί ζώνη συσσώρευσης μεταναστών απρόβλεπτου αριθμού

Προβλέπει σωρεία εγκαταστάσεων με προεξέχουσα αυτήν της εκπαίδευσης σε αντίθεση με την εξαγγελία για εξέταση Ασύλου σε 24 μέρες

Προβλέπει ότι τα νησιά αποκτούν πλέον ΜΟΝΙΜΕΣ δομές

και πολλά άλλα επίσης σημαντικά, τα οποία αν ισχύουν, έρχονται σε ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ με αυτά που εμείς ως Δημοτική Παράταξη προεκλογικά υποστηρίξαμε και μέχρι πριν δύο μέρες αποφασίσαμε.


Ως εκ τούτου σας ζητάμε:


Να αποστείλετε την ΕΠΙΣΤΟΛΗ στον Υπουργό κ. Μηταράκη, όπου και θα επισυνάπτεται η απόφαση της παράταξής μας και να του ζητάτε ΔΗΜΟΣΙΩΣ να ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ότι ΔΕΝ ΙΣΧΥΟΥΝ τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τα οποία σχεδιάζεται μία Υπερδομή Μόνιμης εγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών στο νησί μας.

Να γίνει ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ στη δομή του Μαυροβουνίου (Καρά Τεπέ) μέχρι τα Χριστούγεννα κατεβάζοντας τον αριθμό των διαμενόντων στις 5.000, όπως είχε υποσχεθεί και στη συνέχεια μέχρι το Πάσχα στην ΠΛΗΡΗ αποσυμφόρηση όλων των μεταναστών και προσφύγων από το νησί (δομές και διαμερίσματα), σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Χρυσοχοϊδη το Σεπτέμβριο του 2020.

Να κλείσουν οι δομές του δημοτικού χώρου του Καρά Τεπέ και του Μαυροβουνίου μέχρι το Πάσχα.

Παράλληλα με την αποσυμφόρηση να δεσμευτεί ΔΗΜΟΣΙΩΣ για τον τερματισμό του προγράμματος «ΕΣΤΙΑ» που αποτελεί εξάλλου δέσμευσή του.

ΔΗΜΟΣΙΑ να διευκρινίσει τον τίτλο «ΔΟΜΗ ΝΗΣΩΝ ΑΙΓΑΙΟΥ» που αφορά το νησί μας και τι αυτό συνεπάγεται.

Η επιστολή σας παρακαλούμε να ΔΗΜΟΣΙΟΠΟΙΗΘΕΙ στον Τοπικό Τύπο, όπως θα δημοσιοποιηθεί και η παρούσα.


Συνηγορήσαμε στη βάση της ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ για τη διαχείριση του Μεταναστευτικού προβλήματος και προπάντων του εκβιαστικού διλήμματος της Πολιτείας «Μαυροβούνι ή άλλη μικρή δομή» με το σκεπτικό να αποσυμφορηθεί ο αστικός ιστός της πόλης και να ανασάνουν οι επί πολλά χρόνια ταλαιπωρημένοι κάτοικοί της.


Θέσαμε όμως όλοι μας ως παράταξη τις ΚΟΚΚΙΝΕΣ γραμμές για το τι είμαστε διατεθειμένοι να «ανεχτούμε».


Αυτά που είδαν το φως της δημοσιότητας όχι μόνο μας προσπερνούν αλλά μόνο «ΕΦΙΑΛΤΗΣ» είναι για εμάς και για τους κατοίκους ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ μας. Και βέβαια αν ισχύουν στο ΕΛΑΧΙΣΤΟ, καταλαβαίνετε ότι μας βρίσκουν ΚΑΘΕΤΑ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥΣ.


Γι’ αυτό ΖΗΤΑΜΕ διά της παρούσας επιστολής τα παραπάνω, ώστε να μην υπάρχουν μελανά και σκοτεινά σημεία αλλά όλα να είναι ξεκάθαρα, συναισθανόμενοι το βάρος της ευθύνης μας, ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ τις ΔΗΜΟΣΙΕΣ διευκρινίσεις του Υπουργού έως το τέλος του έτους και πάντως σίγουρα πριν την έναρξη οποιασδήποτε ενέργειας στην κατεύθυνση της κατασκευής της νέας δομής. ΄Αλλως όπως σας έχουμε τονίσει και διευκρινίσει δε θα συνηγορήσουμε στη δημιουργία μόνιμης Υπερδομής με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το Λεσβιακό λαό.


ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΒΑΛΕΣΗΣ

ΣΥΜΕΩΝ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

ΕΡΙΦΥΛΗ ΓΙΑΝΝΑΚΑ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΣ ΔΑΓΚΛΗΣ