Πως βίωσε η Μυτιλήνη την πρώτη νύχτα εφαρμογής της νέας απαγόρευσης κυκλοφορίας (PICS)

Φωτο από τα Νέα της Λέσβου


Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας μετά τα μεσάνυχτα αλλά και της χρήσης προστατευτικής μάσκας παντού βίωσαν οι πολίτες στην Μυτιλήνη χθες Τρίτη 3 Νοεμβρίου πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων 

Έρημη πόλη θύμιζε η Μυτιλήνη από τις 12 τα μεσάνυχτα και μετά, ώρα κατά την οποία άρχισε να ισχύει για πρώτη νύχτα η απαγόρευση της κυκλοφορίας μέχρι και τις 5 το πρωί.

Ήδη από τις 23:30 άρχισαν να κλείνουν τα καταστήματα με την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης να μειώνεται ολοένα και περισσότερο μέχρι και τις 00:00 όπου η πόλη άρχισε να ερημώνει. Μετά από αυτή την ώρα ελάχιστοι τόλμησαν να κυκλοφορήσουν.. 

Φωτο από τα Νέα της Λέσβου


Την ίδια στιγμή αστυνομικοί, οι οποίοι βρίσκονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, είχαν μία διακριτική και συγκαταβατική παρουσία την πρώτη μέρα, ως είθισται. Τις επόμενες ημέρες όμως οι έλεγχοι θα αρχίσουν να γίνονται ολοένα και αυστηρότεροι και δεν αποκλείεται να πέσουν τα πρώτα πρόστιμα σε όσους ...ξεχαστούν ή συνειδητά δεν πειθαρχήσουν στα μέτρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την πρώτη μέρα εφαρμογής των νέων μέτρων η αστυνομία βεβαίωσε 142 παραβάσεις.

Φωτο από τα Νέα της Λέσβου


-Μάσκα παντού…. 

Πλήρη συμμόρφωση στα νέα δεδομένα της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους φαίνεται πως δείχνουν στην πλειοψηφία τους οι Μυτιληνιοί, όπως μπορούσε να διακρίνει κανείς στους δρόμους της πόλης την πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου.

Με μια γρήγορη βόλτα στην Μυτιλήνη διαπιστώσαμε πως η συντριπτική πλειοψηφία κυκλοφορεί στην πόλη φορώντας τη μάσκα σε μια προσπάθεια τήρησης των όσων έχουν εξαγγελθεί από την κυβέρνηση για περιορισμό της πανδημίας του κορωνοιού. 

Φυσικά υπήρξαν και κάποιες λίγες εξαιρέσεις, που είτε δεν είχαν ενημερωθεί ακόμα για τα ισχύοντα μέτρα, είτε αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με αυτά, είτε θέλησαν να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα από την πολύωρη αναγκαστική χρήση της μάσκας, όπως συμβαίνει με τους μαθητές στα σχολεία.

Ιδίως στις νερότερες ηλικίες φαίνεται πως η μάσκα σε ουκ ολίγες περιπτώσεις φοριέται υποτυπωδώς, χωρίς να καλύπτει όλα εκείνα τα μέρη του σώματος που θα έπρεπε. Οι μεγαλύτερες ηλικίες αντίθετα φάνηκε να τηρούν με μεγαλύτερη ευλάβεια αυτά που πρέπει να κάνουν.

 

-Τι προβλέπουν τα ισχύοντα μέτρα για τη μάσκα

Τα νέα μέτρα προστασίας για το δεύτερο κύμα της πανδημίας προβλέπουν μεταξύ άλλων υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00:00 - 05:00 π.μ. για «κίτρινες» και «κόκκινες» περιοχές. Για τις γκρίζαρισμένες στον χάρτη περιοχές που αυτή την στιγμή είναι η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες προβλέπεται καθολικό lockdown, περίπου όπως αυτό που είχε εφαρμοστεί και την άνοιξη. 

Από το μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας εξαιρούνται όσοι βρίσκονται σε ανοικτό χώρο, επιδιδόμενοι σε σωματική άσκηση, κατά μόνας ή σε ομάδες.

Μη υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας για οδηγούς που είναι μόνοι τους στο αυτοκίνητο ή με συγγενείς πρώτου βαθμού. 

Στα σχολεία είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στα διαλείμματα στις περιφερειακές ενότητες που έχουν ενταχθεί στο «πορτοκαλί» και «κόκκινο» επίπεδο.

Την ίδια ώρα, ισχύουν συγκεκριμένες προυποθέσεις όσον αφορά την μετακίνηση πολιτών, η εργασία των οποίων, έχει ωράριο κατά τις ώρες της απαγόρευσης κυκλοφορίας.