Lockdown: Επιτρέπονται οι μετακινήσεις για συγκομιδή της ελιάς και άλλων αγροτικών προϊόντων


Η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη

Θα επιτρέπονται οι μετακινήσεις για τη συγκομιδή ελιάς και άλλων αγροτικών προϊόντων κατά τη διάρκεια του lockdown για τον κορωνοϊό.

Τους κανόνες με τους οποίους θα λειτουργήσει ο πρωτογενής τομέας, αλλά και οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης.

Από το Σάββατο ισχύουν τα παρακάτω για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού:

Επιτρέπονται όλες οι δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα και φυσικά οι μετακινήσεις όσων απαιτούνται για να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή ελαίων και άλλων αγροτικών προϊόντων 

Τέλος, επιτρέπονται όλες οι βιομηχανικές και μεταποιητικές δραστηριότητες.

Διευκρινίσεις για τον τρόπο μετακίνησης των αγροτών και των παραγωγών έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. 

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Παρασκευής (6/11), διευκρίνισε ότι η μετακίνηση για την συγκομιδή αγροτικών προϊόντων επιτρέπεται. Όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ο ιδιοκτήτης θα μπορεί να μετακινείται με την επίδειξη Ε9, ενώ ο εργαζόμενος με την επίδειξη φόρμας εργασίας. 

Υπενθυμίζεται ότι κατά την ανακοίνωση των έκτακτων μέτρων το μεσημέρι της Πέμπτης (5/11), ερωτηθείς τι θα γίνει με την ελαιοκομική περίοδο, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι θα υπάρξει ειδική μέριμνα για όλες τις εποχικές εργασίες, όπως η ελαιοσυγκομιδή. «Η ασφάλεια της πρωτογενούς παραγωγής και η εξασφάλιση της τροφοδοσίας είναι σημαντικές και θα υπάρχουν μέριμνες και για τους εργαζόμενους στο μάζεμα ελιών» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.