Έκκληση για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το Β. Αιγαίου


«Ύστατη έκκληση για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το Βόρειο Αιγαίου» από το ΤΕΕ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ, 

Σε συνέχεια των από 13/11/2020 και 24/11/2020 επιστολών μας, απευθύνουμε ύστατη έκκληση για μετάθεση της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ για το Βόρειο Αιγαίου μέσα στο 2021. 

Ολόκληρο το νησί της Σάμου έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον πρόσφατο εγκέλαδο που έχει αφήσει πάνω από  2.500 σπίτια ακατοίκητα και τους κατοίκους τους στο δρόμο.

Οι Δημοτικές Ενότητες Πολιχνίτου και Καλλονής στο νησί της Λέσβου έχουν κηρυχθεί με ΦΕΚ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του εγκέλαδου και πλημμυρών.

Αφουγκραζόμενοι τις ανησυχίες τόσο των πολιτών όσο και των συναδέλφων μηχανικών, της ακριτικής περιφέρειας του Βορείου Αιγαίου, σας πληροφορούμε ότι κανένας δεν επιθυμεί, αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο, να γίνουν επιθεωρήσεις κτηρίων (επίσκεψη μηχ/κού στην οικία του πολίτη, αποτύπωση ακινήτου, ενεργειακή επιθεώρηση, επίσκεψη τεχνικών και συνεργείων, επίσκεψη στο γραφείο του μηχ/κού) προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης των περιοχών αλλά και της επιδείνωσης της πανδημίας στο Βόρειο Αιγαίο. Ως παράδειγμα σας αναφέρουμε ότι ο ρυθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Λέσβο κυμαίνεται από 35 έως 50 κρούσματα ημερησίως.

Αν δεν παραταθεί η ημερομηνία έναρξης του εν λόγω προγράμματος μέσα στο 2021, πολλά νοικοκυριά θα μείνουν εκτός υπαγωγής, αφού δεν είναι ασφαλές, την παρούσα χρονική στιγμή, που η πανδημία του κορωνοϊού παρουσιάζει κορύφωση, να έρθουν σε επαφή με επιθεωρητές και με όλα τα απαιτούμενα συνεργεία και τους τεχνικούς

Ως Διοίκηση του ΤΕΕ Τμήμα ΒΑ Αιγαίου φυσικά και επιθυμούμε την πρόοδο του τόπου μας και την τόνωση της τοπικής οικονομίας, φτάνει όμως αυτή να διέπεται από το πλαίσιο της ισονομίας και των ίσων ευκαιριών για όλους.

Απευθύνουμε ύστατη έκκληση να παραταθεί η έναρξη του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ – ΑΥΤΟΝΟΜΩ όσο το δυνατόν μακρύτερα μέσα στο 2021.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνιση. 


Με εκτίμηση, 

Για το Π.Τ. ΒΑ Αιγαίου του ΤΕΕ

Ο Πρόεδρος

Μανωλακέλλης Ευστράτιος


Και Κοινοβουλευτική Αναφορά του βουλευτή Ν. Λέσβου Γιάννη Μπουρνού για την ανάγκη μετάθεση ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Με κοινοβουλευτική αναφορά μας προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κοινοποιήσαμε την επιστολή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Βορειοανατολικού Αιγαίου, στην οποία γίνεται λόγος για την αναγκαιότητα μετάθεσης της ημερομηνίας έναρξης του προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ για τα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Οι συνθήκες επιδείνωσης της πανδημίας καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολες τις επαφές και τις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των φακέλων, ενώ ειδικά για το νησί της Σάμου, όπου οι μηχανικοί είναι απασχολημένοι στους ελέγχους στατικής επάρκειας και καταλληλότητας μετά από τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό, κάτι τέτοιο είναι απλώς αδύνατο. Υπάρχει εξάλλου το παράδειγμα της Περιφέρειας Θεσσαλίας όπου έγινε τέτοια μετάθεση, συνεπώς για λόγους ίσης και δίκαιης αντιμετώπισης των περιφερειών που αντιμετωπίζουν έκτακτες ανάγκες, ζητούμε να γίνει το ίδιο και για την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και, όπως προτείνει το ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου, να μετατεθεί η ημερομηνία έναρξης μέσα στο 2021.