ΙΣ Λέσβου: "Πάρτε άμεσα μέτρα πρίν είναι αργά..".Άμεσα μέτρα ζητά ο ιατρικός σύλλογος Λέσβου με σκοπό να σταματήσει η νέα διασπορά του κορονοιου στο νησί μας και ειδικά στην Μυτιλήνη. Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του η νέα έξαρση του ιού στην Λέσβο είναι διαφορετική από την έξαρση που είχε ο κορονοιος στο νησί μας τον Αύγουστο. Τέλος όπως αναφέρει άμεσα θα συγκαλέσει συσκέψεις με αρμόδιους φορείς της Λέσβου.


Η ανακοίνωση:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, με μεγάλη ανησυχία, διαπιστώνει αύξηση των θετικών περιστατικών κορονοϊού στο νησί μας, ιδιαίτερα στην πόλη της Μυτιλήνης. Μια αύξηση που παρουσιάζεται με διαφορετικά στοιχεία από προηγούμενες αυξήσεις στην περιοχή μας και ενώ το νησί βρίσκεται στην κλίμακα επιτήρησης.

Αυτή τη φορά φαίνεται να υπερτερούν σημαντικά τα θετικά κρούσματα σε νεαρές ηλικίες (μάλιστα δυο από αυτά είναι μαθητές). Αυτό είναι νέο, ποιοτικά, στοιχείο για το νησί. Θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίο ότι παρουσιάζεται διασπορά των κρουσμάτων σε χώρους συγκέντρωσης νέων ανθρώπων. Πιθανόν να αναδεικνύει μια χαλάρωση της προσοχής των νέων ανθρώπων στην λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας και την καθυστέρηση στοχευμένων μέτρων της κυβέρνησης. Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου, για μια ακόμα φορά τονίζει την ιδιαίτερη προσοχή που πρέπει τώρα να δείξουν όλοι οι πολίτες, τηρώντας τα μέτρα προστασίας αλλά ταυτόχρονα αναδεικνύει και την ανάγκη να πάρει η πολιτεία επιπλέον μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού στο νησί μας, μακριά από κάθε λογική κόστους.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα σημερινά κρούσματα είναι ο πυρήνας πάνω στον οποίο μπορεί να αναπτυχθούν εκθετικά πολύ περισσότερα τις επόμενες ημέρες (όπως έχει συμβεί και σε άλλες πόλεις ) και ότι οι συμπτωματικοί νέοι μπορούν να μεταδώσουν τον ιό και στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.


Τέτοια μέτρα πρέπει να είναι :


1) Η γενναία ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας (Νοσοκομείο, Κέντρα Υγείας, ΕΚΑΒ) με άμεσες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών. Να ενταχτούν και οι ιδιώτες γιατροί στον γενικότερο σχεδιασμό αντιμετώπισης της πανδημίας.


2) Χρησιμοποίηση της μάσκας σε όλους του χώρους (κλειστούς και ανοιχτούς) τήρηση των αποστάσεων και της υγιεινής των χεριών .


3) Αυστηρή τήρηση των περιοριστικών μέτρων σε όλους τους κλειστούς χώρους και στις εκκλησιές.


4) Ενημέρωση – ευαισθητοποίηση για ακόμα μια φορά των νέων (μαθητών – φοιτητών) με ομιλίες γιατρών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα.


5) Να ξεκινήσει η χρήση του rapid test στα σχολεία και πανεπιστήμια.


6) Να διενεργηθούν rapid test σε κεντρικό σημείο της πόλης ( πχ πλατεία Σαπφούς) την κατάλληλη ώρα, επικεντρωμένη ιδιαίτερα στην νεολαία.


7) Αυστηρός τακτικός έλεγχος τήρησης των μέτρων υγιεινής από τις αρμόδιες αρχές σε όλους τους μεγάλους εργασιακούς χώρους του νησιού. Θεωρούμε απαράδεκτη την πολύ περιοριστική λογική διενέργειας test στις επαφές, που οδηγεί στην επιβάρυνση των πολιτών και οικογενειών με την διενέργεια των τεστ, με δική τους πρωτοβουλία.


Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί και στον έλεγχο της τακτικής χορήγησης υλικών προστασίας στους εργαζόμενους από τους επιχειρηματίες.


8) Ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου στα πλαίσια πρωτοβουλιών του, θα προχωρήσει σε συναντήσεις με τους Διευθυντές Α΄ βαθμιας και Β΄ βαθμιας εκπαίδευσης , τους μητροπολίτες του νησιού, τον αστυνομικό και στρατιωτικό Διοικητή του νησιού.


9) Επίσης , ο Ι.Σ.Λ. θεώρει ότι η κυβέρνηση πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα, ιδιαίτερα για το ζήτημα της εκπαίδευσης λογω της χειμερινής περιόδου. Κατανοούμε όλοι ότι λογω της εποχής θα υπάρξουν ταυτόχρονα κρυολογήματα, γρίπη, κρούσματα κορονοϊου κ.α. Είναι αναγκαίο λοιπόν έγκαιρα να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που θα δημιουργηθεί με απουσίες παιδιών από τα σχολεία , αδυναμία στήριξης από τους ευάλωτους ηλικιωμένους της οικογένειας, αναγκαιότητα αδειών στους εργαζόμενους γονείς , προετοιμασία των σχολικών μονάδων και των εκπαιδευτικών για το πώς θα αντιμετωπίσουν στην πράξη την νέα αυτή κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτά , ο Ιατρικός Σύλλογος Λέσβου λαμβάνει την πρωτοβουλία να καλέσει σε σύσκεψη όλους τους εμπλεκόμενους (συνδικαλιστικά όργανα Α΄βαθμιας και Β΄βαθμιας εκπαίδευσης , εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, ΑΔΕΔΥ, Εργατικό κέντρο κτλ ) για να καταλήξουμε σε ένα πλαίσιο προετοιμασίας και διεκδικήσεων σε σχέση με αυτό το ζήτημα.

Εφιστούμε την προσοχή των αρμόδιων τώρα, περισσότερο από ποτέ, στην υλοποίηση των προτεινόμενων μέτρων πριν διογκωθεί ξανά το πρόβλημα στον τόπο μας , γιατί αυτή η αύξηση – λογω εποχής- μπορεί να πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».