Ηλεκτρενεργειακή αξιοποίηση της Γεωθερμίας στη Λέσβο


Έγγραφο του Συνδέσμου "ΠΙΤΤΑΚΟΣ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ"  εν αναφορά προς την Ηλεκτρενεργειακή αξιοποίηση της Γεωθερμίας στη γενέτειρά μας Λέσβο.

 

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΓΕΩΘΕΡΜΙΑΣ  ΗΛΕΚΤΡΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ, ΣΤΗ   

            ΛΕΣΒΟ .

 

Αξιότιμε κ. Διευθύνοντα,

Η Γεωθερμία στη χώρα μας που θα μπορούσε να συμβάλει από ηλεκτρενεργειακής απόψεως στο ενεργειακό ισοζύγιο της,  με σύνολο εγκατεστημένης ισχύος της τάξεως των 200-250 MW (Μήλος, Νίσυρος, Λέσβος), δυστυχώς μένει ανεκμετάλλευτη από τη δεκαετία του ’70 που πρωτάρχισαν οι σχετικές προσπάθειες της ΔΕΗ. Ατυχώς, είναι γνωστό ότι τούτες σταμάτησαν, όταν  η  επαίσχυντος ενέργεια δυναμιτισμού κατέστρεψε τη μονάδα-πιλότο των 2 MW που είχε εγκαταστήσει τότε η ΔΕΗ στη Μήλο τη δεκαετία του ’90.

Έκτοτε και για μισό πιά αιώνα, ο κοιμώμενος αυτός γίγαντας μένει «ανενόχλητος». Το να απαριθμηθούν  τα λάθη και να καταλογιστούν ευθύνες, θεωρούμε ότι είναι πιά έργο της Ιστορίας και των μελετητών της που θα μπορέσουν εξ αντικειμενικών τότε δεδομένων να τα επισημάνουν και έτσι  να τα επιμερίσουν κατά πως πρέπει στους αίτιους.  

Αναφερόμαστε σ’ αυτή της γενέτειράς μας Λέσβου που μετά από μακρόχρονες και πολυδάπανες της ΔΕΗ έρευνες είχε ανακοινωθεί  διά του τότε διευθυντού ΑΠΕ της ΔΕΗ  σε σχετική ημερίδα στη Μυτιλήνη το 2005 ότι θα προχωρήσουν οι απαιτούμενες παραγωγικές γεωτρήσεις, ώστε τελικά να εγκατασταθεί μονάδα παραγωγικής δυνατότητας, οκτώ (8,00) MW.

Η εγκατάσταση της μονάδας αυτής που θα λειτουργούσε ως μονάδα βάσεως,. Ατυχώς, παρά την παρέλευση 15 ήδη ετών  από της εξαγγελίας, ουδέν έγινε.   

Ήταν ευτυχής συγκυρία το ότι ο Πρόεδρος μας, είχε την ευκαιρία να σας ακούσει κατά την  Ημερίδα «Κλιματική Αλλαγή, Ενέργεια και Ελληνικό Περιβάλλον: Ποίες οι επιλογές»  στις 28.01.2020 στο Μουσείο της Ακρόπολης, όταν κάνατε τη σχετική με τη Γεωθερμία εισήγησή σας.

Ασφαλώς εκείνο που  μετά από ερώτησή του απαντήσατε,  ότι τα  έργα της αξιοποίησης της γεωθερμίας στο νησί μας ηλεκτρενεργειακά εντάσσονται στο επιχειρησιακό σας πρόγραμμα, - πράγμα το οποίο όπως είναι αντιληπτό, είναι του αμέσου ενδιαφέροντος μας-, μας ικανοποίησε. Ακόμη, με ιδιαίτερη προσοχή ακούσαμε  ότι σε βάσει πρακτική τα όποια σχετικά έργα θα άρχιζαν εντός έτους από του περασμένου Ιανουαρίου.

Σας απευθύνουμε το παρόν θέλοντας να σας ερωτήσουμε το αν, το  θέμα της κατά τα προαναφερθέντα ηλεκτρενεργειακής αξιοποίησης της γεωθερμίας στο νησί μας προχωρά κατά το  επιχειρησιακό σας  σχέδιο και ότι  τα σχετικά έργα θα αρχίσουν εντός του ερχομένου τριμήνου.

Η καταφατική απάντησή σας θα μας χαροποιήσει. Τούτη αμέσως  θα κοινοποιήσουμε στο Λεσβιακό Λαό.

Είναι προφανές ότι εάν το έργο σας αυτό ολοκληρωθεί πριν από τη διασύνδεσή το νησί μας με το ηπειρωτικό δίκτυο της χώρας  θα μπορούσε να ανακουφίσει αυτό και τους κατοίκους του  από τα δεινά των επί 30 και πλέον χρόνων, της ηλεκτρενεργειακής του πενίας

 

                                                                                         Με τιμή

                                                                                    Ο Πρόεδρος

                                                                     Δρ. Παναγ. Χαραλ. Ιορδάνης (Ph.D.)