Γιατί κόπηκε ο 80χρονος ευκάλυπτος στην οδό Τζάιημς Αριστάρχου Μυτιλήνης; (PICS)


Ανακοίνωση της "Δημοκρατικής Μυτιλήνης" - Για το κόψιμο του ευκαλύπτου στην οδό Τζαίημς Αρισταρχου

Γιατί κόπηκε ο 80χρονος ευκάλυπτος στην οδό Τζάιημς Αριστάρχου;

Τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες; Να δημοσιοποιηθούν ο απαραίτητες άδειες και γνωματεύσεις των ειδικών

Η «Δημοκρατική Μυτιλήνη», η παράταξη των πολιτών της Κοινότητας Μυτιλήνης καταγγέλλει την κοπή ενός 80χρονου τουλάχιστον ευκαλύπτου που βρισκόταν σε δημόσιο χώρο στην οδό Τζαίημς Αριστάρχου σε απόσταση ενός μέτρου από τοιχίο περιβόλου κατοικίας και πολλών μέτρων από το ίδιο το κτήριο. Κι αυτό όταν μόλις προχθές Τετάρτη 25 Νοεμβρίου το βράδυ είχε τεθεί στο Συμβούλιο το θέμα της κοπής δένδρων στην πόλη το οποίο και αποφάσισε να θέσει με πρόταση της «Δημοκρατικής Μυτιλήνης» συγκεκριμένο πλαίσιο που πρέπει να τηρείται σε τέτοιες περιπτώσεις πέραν του προβλεπόμενου νομοθετικά.


Σύμφωνα με τα όσα κοινοποιήθηκαν στο Συμβούλιο της Κοινότητας Μυτιλήνης ζητήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία δόμησης η έκδοση άδειας μικρής κλίμακας για την κοπή σειράς δένδρων μεταξύ των οποίων και αυτό στην οδό Τζάημς Αριστάρχου 10 (που είχε πρόσφατα κλαδευτεί και άρα δεν έμπαιναν λόγοι ασφαλείας) με το αιτιολογικό ότι «δημιουργεί πρόβλημα στο τοιχίο παρακείμενης οικίας λόγω διόγκωσης του κορμού και του ριζικού συστήματος του δένδρου». Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες που παρατίθενται, το δέντρο απείχε ένα μέτρο περίπου από το τοιχίο της αυλής του σπιτιού, βρισκόταν σε δημόσιο χώρο και είναι φανερό ότι ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑ δεν προκαλούσε πέραν ίσως... των ξερών φύλλων σε κάποια αυλή αλλά και την κατάληψης μιας θέσης παρκινγκ. Αυτοί όμως δεν είναι λόγοι να κοπεί ένα δέντρο ηλικίας τουλάχιστον 80 ετών (φαίνεται σε φωτογραφία – καρτ ποστάλ των Αφων Βασιλείου του 1950 που δημοσιοποιούμε).


Ζητούμε να δοθεί στη δημοσιότητα η τεχνική έκθεση μηχανικού με την οποία είχε διαπιστωθεί ότι το δέντρο και το ριζικό του σύστημα είχε δημιουργήσει προβλήματα στο στοιχείο του παρακείμενου σπιτιού.

Να δοθεί στη δημοσιότητα η απαραίτητη σε τέτοιες περιπτώσεις άδεια μικρής κλίμακας.

Να σταματήσει να αντιμετωπίζεται το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον της πόλης με αυτόν τον τρόπο.

Να μας πει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και συνολικά η Δημοτική Αρχή τη θέση της τόσο για το συγκεκριμένο περιστατικό όσο και γενικότερα για την τακτική του κοψίματος δεκάδων δένδρων. Πέραν του παραπάνω δένδρου με το έγγραφο προς την Υπηρεσία Δόμησης ζητήθηκε η κοπή συνολικά 30 δένδρων στα όρια του Δήμου.

Μεταξύ αυτών και οκτώ ακακίες στη Σουράδα οι οποίες επίσης κόπηκαν με το αιτιολογικό ότι... δεν επέτρεπαν τη χρήση του πεζοδρομίου! Αντί να μεγαλώσουν το πεζοδρόμιο έκοψαν τα δέντρα. Η αντίληψη της τιμωρίας της φύσης σε όλο της το μεγαλείο. Η φύση όμως δεν τιμωρείται. ΤΙΜΩΡΕΙ!