Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου: Αποχή από τις «ηλεκτρονικές εκλογές» της 7ης Νοεμβρίου

 

Ανακοίνωση:

Στο πλαίσιο υλοποίησης της ομόφωνης απόφασης του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λέσβου κατατέθηκαν οι δηλώσεις απόσυρσης των ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών που είχαν υποβάλει αιτήσεις υποψηφιότητας για τις αρχαιρεσίες ανάδειξης αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ και Κ.Υ.Σ.Π.Ε..

Η κίνηση αυτή αποτελεί απάντηση στην αδιάλλακτη και αδιέξοδη τακτική της Υπουργού Παιδείας η οποία παραμένει αμετακίνητη στην αντιδημοκρατική της μεθόδευση, για επιβολή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στις εκλογές για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ. Λέσβου με αυτή την ενέργεια ομόφωνα δηλώνει ότι δεν θα συναινέσει στην προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας να παρέμβουν στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Απαντάμε από κοινού ενωτικά και αποφασιστικά προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες.Καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να προχωρήσει σε διενέργεια των εκλογών ανάδειξης των αιρετών  όταν θα υπάρξουν οι ευμενείς υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργειά τους ασφαλή, με τη δια ζώσης παρουσία των συναδέλφων και όχι με ηλεκτρονικό τρόπο, σε εργάσιμη ημέρα χωρίς άδεια και έως τότε να παρατείνουν τη θητεία των νυν αιρετών. Ταυτόχρονα, να καταργηθεί η τροπολογία του Π.Δ. 1/2003 που ψηφίστηκε με το νόμο 4728/20 και της εφαρμοστικής Υ.Α. (Φ.350/52/139940) όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία, καθώς και η εξουσιοδοτική διάταξη για τη ρύθμιση θεμάτων σχετικά με τη διενέργεια των εκλογικών διαδικασιών που ψηφίστηκε στις 23-10-2020, σύμφωνα με την οποία ο Υπουργός Παιδείας καθορίζει τις διαδικασίες των εκλογικών διαδικασιών ακόμα και κατά παρέκκλιση του Π.Δ. 1/2003!!!

Οι αιτήσεις υποψηφιοτήτων κατατέθηκαν γνωρίζοντας ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με φυσική παρουσία, όπως αυτές πραγματοποιούνταν τα τελευταία χρόνια. Το Υπουργείο Παιδείας με αυταρχικό και αντιδημοκρατικό τρόπο δεν αποδέχεται την απόσυρση των ψηφοδελτίων και παρά τη μαζική πανελλαδική απόσυρση όλων των υποψηφιοτήτων από τις εκλογές των Υπηρεσιακών Συμβουλίων, προχωρεί στην εκλογική διαδικασία της 7ης Νοεμβρίου. 

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Λέσβου, όπως και η ΔΟΕ και σύσσωμος ο κλάδος :

Καλεί  τους συναδέλφους να μην αποδεχτούν τον ορισμό τους ως μέλη εφορευτικών επιτροπών και τους παρέχει συνδικαλιστική κάλυψη σε περίπτωση που δεχτούν πιέσεις από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης  για συμμετοχή στη διαδικασία . 

Καλεί όλους τους συναδέλφους να απέχουν από την ηλεκτρονική ψηφοφορία της 7ης Νοεμβρίου  ώστε ο κλάδος με τη συλλογική, συντεταγμένη και αποφασιστική στάση του να μη νομιμοποιήσει τη διαδικασία. 

Η αποχή από την παράτυπη και ελεγχόμενη νομικά εκλογική διαδικασία δεν έχει και δεν μπορεί να έχει καμία απολύτως επίπτωση στους συναδέλφους εκπαιδευτικούς. Το ίδιο ισχύει και για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς, που ορίστηκαν μέλη των Εφορευτικών  και Τριμελών Επιτροπών για τις ηλεκτρονικές εκλογές που θα διεξαχθούν  το Σάββατο 7 Νοεμβρίου, για την ανάδειξη των αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών.

Σ’ αυτές τις ιστορικές για τον κλάδο στιγμές, απέναντι στην  επίθεση της κυβέρνησης στο εκπαιδευτικό και συνδικαλιστικό κίνημα που ξεκινάει από τον θεσμό του αιρετού, ο οποίος αποτελεί κατάκτηση του κλάδου και στοχεύει τις συλλογικές διαδικασίες και τη λειτουργία των σωματείων, στην αδιαλλαξία και στην άρνησή της για διάλογο, απαντάμε ενωτικά και αποφασιστικά προασπίζοντας τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τις συλλογικές διαδικασίες.

 Η συγκριμένη επιλογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας αποτελεί μέρος του συνδικαλιστικού νόμου, που στόχο έχει να διαλύσει τη λειτουργία των σωματείων. Θέλουν τα σωματεία μας να μην έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν τη δράση τους για τα προβλήματα των εργαζομένων, απέναντι στις αυθαιρεσίες της διοίκησης, την αλληλεγγύη τους σε άλλους κλάδους.

 Δεν θα συναινέσουμε στον ευτελισμό του θεσμού του αιρετού και τη λειτουργία των υπηρεσιακών συμβουλίων χωρίς καμία παρέμβαση του κινήματος και έκφραση των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Δεν θα αφήσουμε τους Συλλόγους και τα Σωματεία έρμαια της οποιαδήποτε υπουργού και της εκάστοτε κυβέρνησης.

 

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΣΠΕΙΡΩΜΕΝΟΙ ΑΠΑΝΤΑΜΕ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟ!

ΜΑΖΙΚΉ ΑΠΟΧΉ ΑΠΌ ΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΈΣ ΨΕΥΔΟΕΚΛΟΓΈΣ ΓΙΑ ΑΙΡΕΤΟΎΣ ΣΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΆ ΣΥΜΒΟΎΛΙΑ!