Πρεσβευτές για το "ΕΛΛΑΔΑ 2021" ψάχνει ο δήμος δυτικής ΛέσβουΣτο πλαίσιο της συμμετοχής του Δήμου Δυτικής Λέσβου στο Πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ 2021», αποτελώντας έναν από τους φορείς και οργανισμούς που έχουν ενεργό ρόλο στις εκδηλώσεις που θα διοργανωθούν για τον λαμπρό εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, συμμετέχει και στην δράση της Επιτροπής του Προγράμματος «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821».

Σύμφωνα με αυτή ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καλείται να προτείνει τέσσερις (4) νέες και νέους (υποχρεωτικά δύο αγόρια και δύο κορίτσια) ηλικίας 18-21 ετών για να λειτουργήσουν ως «πρεσβευτές» της δράσης, με βάση ένα πρόγραμμα της Επιτροπής «ΕΛΛΑΔΑ 2021» που περιλαμβάνει επισκέψεις στις πόλεις που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την Επανάσταση του 1821. Με απόφαση του Δημάρχου, η επιλογή των τεσσάρων νέων από το Δήμο Δυτικής Λέσβου, θα γίνει με κλήρωση και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν από σήμερα να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους (σ.σ. επισυνάπτεται το σχετικό έντυπο) για να ενταχθούν στην όλη δράση, μαζί νέους και νέες από όλη τη χώρα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της κλήρωσης, θα γίνει από το Γραφείο Τύπου του Δήμου στις 27 Νοεμβρίου.

Τι είναι η δράση και πως θα συμμετέχουν όσοι επιλεγούν

Αναλυτικότερα η δράση «Βαδίζοντας στα Αχνάρια του 1821» που σχεδιάζει η Επιτροπή «ΕΛΛΑΔΑ 2021», συστήνει πέντε ομάδες, αποτελούμενες η κάθε μία από 40 νέους και νέες 18-21 ετών, προτεινόμενοι από τους Δήμους που υπέβαλλαν πρόταση στο «ΕΛΛΑΔΑ 2021». Οι νέοι αυτοί περιηγούνται στην ευρωπαϊκή ήπειρο σε πέντε ξεχωριστές διαδρομές διάρκειας 15 ημερών η κάθε μία. Οι διαδρομές ακολουθούν θεματικές ενότητες που συνθέτουν την πορεία πριν και μετά την Επανάσταση του 1821.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους, οι νέοι και οι νέες που θα επιλεγούν, λειτουργώντας ως «πρεσβευτές» της σημερινής Ελλάδας, θα επισκεφτούν ιστορικής σημασίας τόπους (όπου έζησαν και έδρασαν σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Ι. Καποδίστριας, ο Α. Κοραής, ο Ρ. Φεραίος, ο Δ. Υψηλάντης, ο Λόρδος Βύρωνας, ο Μ. Κάλλας, ο Ν. Καζαντζάκης, ο Δ. Μητρόπουλος κλπ.) και τοπόσημα, σύγχρονα μνημεία, πανεπιστήμια, σχολεία, μουσεία και πινακοθήκες. Θα γίνουν δεκτοί από τις κατά τόπους επίσημες Ελληνικές Αρχές, θα πάρουν μέρος σε τοπικές εκδηλώσεις, θα συναντήσουν τοπικούς φορείς, θα γνωρίσουν καλές πρακτικές οικολογίας, διαχείρισης νέων μορφών ενέργειας και διαχείρισης απορριμμάτων.

Μετά την ολοκλήρωση των ταξιδιών θα παραχθεί ένα ντοκιμαντέρ- οδοιπορικό, στο οποίο αποτυπώνονται οι εμπειρίες και οι εντυπώσεις των 200 συνολικά νέων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι νέοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν ένα απαιτητικό έργο, για αυτό πρέπει να έχουν πολύ καλή γνώση της Αγγλικής γλώσσας και ενδιαφέρον για τις εξελίξεις σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον οι νέοι στη διάρκεια του ταξιδιού, θα πρέπει να έχουν ενεργό ρόλο και παρουσία, να συμμορφώνονται απόλυτα με τους κανονισμούς και τα ωράρια του προγράμματος και να ακολουθούν τις οδηγίες των συνοδών τους ως προς την υλοποίηση του προγράμματος και των διαφόρων δραστηριοτήτων. Εξάλλου για όλα ετούτα θα υπογραφεί συμφωνητικό μεταξύ των νέων και της Επιτροπής.

Προϋποθέσεις συμμετοχής:

• Να είναι 18-21 ετών

• Να έχουν απολυτήριο Λυκείου

• Να διαθέτουν πιστοποίηση γνώσης της Αγγλικής γλώσσας τουλάχιστον σε επίπεδο Γ1/C1. Πιστοποιημένη γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας εκτιμάται ως προσόν.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων πριν σταλούν στην Επιτροπή, θα πρέπει να στέλνονται ηλεκτρονικά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, στη διεύθυνση grafeiotypou@mwlesvos.gr

Να σημειωθεί ότι τον τελικό λόγο της επιλογής θα έχει η Επιτροπή, ενώ τονίζεται από τους φορείς υλοποίησης του προγράμματος ότι με αίσθημα ευθύνης απέναντι στους νέους, λαμβάνουν όλα τα μέτρα προστασίας και ασφαλούς μεταφοράς τους στις διαδρομές με την κατάλληλη συνοδεία στελεχών της Επιτροπής.