Εντατικές εργασίες αποκατάστασης στην δομη του Καρά Τεπέ (PICS)

 

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για την αποκατάσταση των προβλημάτων που προκάλεσε η ισχυρή βροχόπτωση των προηγούμενων ημερών στο Κέντρο Υποδοχής του Καρά Τεπέ στη Μυτιλήνη.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης διαβεβαίωσε με tweet πως οι εργασίες στο Καρά Τεπέ, προχωρούν κανονικά ενώ σημείωσε ότι προτεραιότητα του υπουργείου παραμένει η δημιουργία νέας κλειστής ελεγχόμενης δομής στη Μυτιλήνη.

«Αντιμετωπίσαμε με ταχύτητα τα προβλήματα που δημιούργησε η ισχυρή βροχόπτωση. Οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών προχωρούν, όπως και τα έργα για την προστασία της δομής εν όψει χειμώνα» σημειώνει σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο υπουργός για τις ζημιές που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία.

Υπενθυμίζεται πως το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια καταστράφηκε ολοσχερώς από φωτιές στις 9 Σεπτεμβρίου αναγκάζοντας περίπου 12.000 ανθρώπους να μείνουν άστεγοι.

Έκκληση για ανάληψη επείγουσας δράσης για να αποφευχθεί η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στο Καρά Τεπέ, αλλά και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, ενόψει του χειμώνα, απηύθυνε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες μετά την επιβεβαίωση της είδησης ότι σκηνές πλημμύρισαν.Τα παραπάνω ανέφερε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος τύπου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Shabia Mantoo, στη σημερινή ενημέρωση προς τα μέσα ενημέρωσης στη Γενεύη.

Όπως επισήμανε, στη νέα δομή στο Καρά Τεπέ υπάρχουν «κρίσιμες ελλείψεις σε θέματα αποστράγγισης, ύδρευσης, αποχέτευσης, υγιεινής και ιατρικών υπηρεσιών», τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστούν χωρίς καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι οι χτεσινές βροχοπτώσεις επιδείνωσαν την κατάσταση για τους διαμένοντες στη δομή έκτακτης ανάγκης, καθώς κάποιοι είδαν τις σκηνές του να πλημμυρίζουν από τα νερά.

Ο διεθνής οργανισμός διένειμε κατά προτεραιότητα μουσαμάδες στους ανθρώπους που οι σκηνές τους επηρεάστηκαν από τη βροχή, ενώ θα εφοδιάσει τη δομή με χαλίκι για να μειωθεί ο κίνδυνος πλημμυρών στις περιοχές που υπάρχουν σκηνές και κοινοί χώροι. Επίσης, ενόψει του χειμώνα θα παράσχει πακέτα με υλικό μόνωσης, παλέτες για τα δάπεδα και κόντρα πλακέ για τις οικογενειακές σκηνές.

Επίσης, ο διεθνής οργανισμός εκφράζει την ανησυχία του για την ανακοίνωση του σχεδιασμού της κυβέρνησης να κλείσουν η δημοτική δομή του Καρά Τεπέ και η δομή στο ΠΙΚΠΑ στη Μυτιλήνη, που στεγάζουν ευάλωτους. «Μέχρι να εξασφαλιστούν πιο ολοκληρωμένες και αξιοπρεπείς λύσεις, η Ύπατη Αρμοστεία απευθύνει έκκληση στις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες θα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία και να καλύπτουν τις ιδιαίτερες ανάγκες των πλέον ευάλωτων προσφύγων», σημειώθηκε.Εν όψει της επιδείνωσης του καιρού και των βροχοπτώσεων, η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση για επείγουσα δράση και σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, δίνοντας έμφαση επίσης στη Σάμο, «όπου σχεδόν 4.500 άνθρωποι εξακολουθούν να μένουν σε ανεπαρκείς συνθήκες υπερσυνωστισμού, οι περισσότεροι κοιμούνται σε καλοκαιρινές σκηνές ή αυτοσχέδια καταλύματα στο δάσος, έξω από το κέντρο υποδοχής που έχει χωρητικότητα για 650 άτομα».

Τέλος, η εκπρόσωπος τύπου του διεθνούς οργανισμού χαρακτήρισε ενθαρρυντικές τις προσπάθειες που καταβλήθηκαν αυτόν τον μήνα για να μειωθεί ο υπερσυνωστισμός στα κέντρα υποδοχής σε όλα τα νησιά του Αιγαίου, μέσα από μεταφορές των πιο ευάλωτων αιτούντων άσυλο και αναγνωρισμένων προσφύγων στην ενδοχώρα, υπό τον συντονισμό της κυβέρνησης.

Πηγη www.cnn.gr