Δεν συμμορφώνεται η ΜΚΟ- Αναβλήθηκε το λουκέτο της παράνομης δομής του ΠΙΚΠΑ

 

Δεν πραγματοποιήθηκε τελικά σήμερα η εκκένωση του ΠΙΚΠΑ στην Νεάπολη.

Μετά απο διαβουλεύσεις της ΜΚΟ πού έχει κάνει κατάληψη εδώ και χρόνια στον χώρο των πρώην κατασκηνώσεων στην Νεάπολη και της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής, αποχώρησαν πριν λίγο οι αρμόδιοι της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής αλλά και ο διοικητής της δομής του Καρά Τεπέ χωρίς να γίνει η εκκένωση του χώρου.

Στο χώρο παραμένει αστυνομική δύναμη ενώ νωρίτερα στο ΠΙΚΠΑ βρέθηκαν αλληλέγγυοι και μέλη αριστερών οργανώσεων με σκοπό να διαμαρτυρηθούν για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ ημερών η διεύθυνση πολεοδομίας του Δήμου Μυτιλήνης είχε ρίξει πρόστιμο πολλών εκατομμυρίων ευρώ για αυθαίρετα στην ΜΚΟ που διαχειρίζεται την δομή.

Ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο μετανάστευσης και ασύλου:

Με ασφάλεια θα μεταφερθούν στην αναγνωρισμένη δημοτική δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ για ευάλωτα άτομα, η οποία λειτουργεί υπό την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι τελευταίοι 74 διαμένοντες στην άτυπη δομή φιλοξενίας του ΠΙΚΠΑ Λέσβου. Σημειώνεται ότι η δημοτική δομή φιλοξενίας έχει σήμερα 524 κενές θέσεις. Επισημαίνεται ότι στη δομή του ΠΙΚΠΑ Λέσβου διέμεναν επίσης 21 ασυνόδευτα ανήλικα, τα οποία και μεταφέρθηκαν σε ειδικές δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Η Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής επέδωσε σήμερα την σχετική απόφαση μετακίνησης. Αναμένουμε από την ΜΚΟ που διαχειρίζεται την έκταση να συνεργαστεί για την ασφαλή μεταφορά των επωφελούμενων. Ο χώρος του ΠΙΚΠΑ αποτελεί δημόσια έκταση που παρέμεινε, τα τελευταία χρόνια, υπό κατάληψη, με την άτυπη δομή να λειτουργεί χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο. Η ολοκλήρωση της μετακίνησης των 74 διαμενόντων θα έχει ως αποτέλεσμα και την απόδοση της έκτασης στο Δημόσιο, για να χρησιμοποιηθεί προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.