Νέο Δ.Σ στον Πολιτιστικό –Περιβαλλοντικό Σύλλογο Σκαλοχωρίου «Δρυς»

 

Μετά τις εκλογές για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, που διενεργήθηκαν την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020 στο πρώην καφενείο Συκά, στο Σκαλοχώρι, την Κυριακή 4.10.2020 το Δ.Σ. συγκροτήθηκε σε σώμα:

Χρήστος Χατζηλίας, Πρόεδρος

Χρήστος Κουφέλλης, Γενικός Γραμματέας

Γιώργος Καλλοντζής , Ταμίας

Παναγιώτης Σαμαράς, Αντιπρόεδρος

Δέσποινα Μαϊάκη, Οργανωτική Γραμματέας

Δημήτρης Πασσάς, Μέλος

Δημήτρης Κουγιούς, Μέλος

 

 

Για το Δ. Σ.

            Ο πρόεδρος                                                    Ο Γραμματέας                                                           

            Χρήστος Χατζηλίας                                        Χρήστος Κουφέλλης

 

 

Πολιτιστικός –Περιβαλλοντικός Σύλλογος Σκαλοχωρίου «Δρυς»                                                                           

Σκαλοχώρι 17. 09.2020

Αγαπητά μέλη του ΔΡΥΣ, αγαπητοί συγχωριανοί και φίλοι του Σκαλοχωρίου 

Με το κείμενό μας αυτό θέλουμε ως Διοικητικό Συμβούλιο να σας  ενημερώσουμε για τα πεπραγμένα του Συλλόγου μας ζητώντας την υποστήριξη, συμπαράσταση και ενεργό σας συμμετοχή.

Η ίδρυση του Συλλόγου μας το 2008 έγινε με ενθουσιασμό και ήρθε να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στο χωριό μας, με σκοπούς μορφωτικούς, πολιτιστικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς. Αμέσως βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το τεράστιο ζήτημα της μόλυνσης των πηγών της Κάτω Πέτρας, του ποταμού Βούλγαρη και της ευρύτερης περιοχής της Αρχαίας Άντισσας από τα τυροκομεία της περιοχής και την οικολογική καταστροφή που αυτή προξενούσε.

Η δυναμική μας όλη αυτή την περίοδο στράφηκες σε ενέργειες που θα εντπιζαν το πρόβλημα, θα πίεζαν τους αρμόδιους και θα υποστήριζαν λύσεις. Έτσι αναδείξαμε το πρόβλημα με αυτοψίες, τεκμηριώνοντάς το με φωτογραφικό υλικό και βιντεολήψεις, πιέσαμε τις δημόσιες υπηρεσίες να διενεργήσουν ελέγχους και να επιβάλλουν πρόστιμα και διοικητικά μέτρα, συγκαλέσαμε λαϊκές συνελεύσεις στο χωριό, διενεργήσαμε πορείες και διαδηλώσεις, συμμετείχαμε σε συσκέψεις με θέσεις και προτάσεις για την επίλυση του προβλήματος και σταθήκαμε απέναντι σε προσωρινές λύσεις που θα συνέχιζαν τη διαιώνιση του προβλήματος εις βάρος της υγείας των συγχωριανών μας και ενάντια στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος του χωριού μας και του νησιού. Όλα αυτά με αποφάσεις λαϊκών συνελεύσεων και Γενικών Συνελεύσεων του Συλλόγου μας  μέσα από πρωτόγνωρες δημοκρατικές διαδικασίες, πάντα με γνώμονα το συμφέρον και τις ανάγκες των συγχωριανών μας.

 Συνεχίσαμε τα επόμενα  χρόνια με ανάληψη πολυέξοδων δικαστικών αγώνων για υποστήριξη των απόψεών μας – στην αρχή μαζί με άλλους τοπικούς Συλλόγους και στη συνέχεια μόνοι μας – με συνεχή δημοσιοποίηση του θέματος και την ανάδειξή του σε παλλεσβιακό, πανελλήνιο και ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο αγώνας αυτός απορρόφησε μεγάλο μέρος των φυσικών αντοχών και των οικονομικών μας δυνατοτήτων  αλλά στέφθηκε από επιτυχία το 2017 με τελεσίδικες δικαστικές νίκες, που οδήγησαν στο σταμάτημα της μόλυνσης της περιοχής από τα τυροκομεία και την υποχρέωση όσων μόλυναν την περιοχή να συμμορφωθούν με τις δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα με όλα αυτά ο Σύλλογός μας υποστήριξε στο χωριό προβολές ταινιών και θεατρικών παραστάσεων, συντόνισε εθελοντικές δράσεις καθαρισμού ακτών και θέσεων στο χωριό με τη συμμετοχή δεκάδων μικρών και μεγάλων, έκανε δενδροφυτεύσεις και κλαδέματα, ενίσχυσε οικονομικά και με εργατικά χέρια άλλους τοπικούς συλλόγους και φορείς για δράσεις τους, καθώς και συγχωριανούς μας που βρέθηκαν σε ανάγκη τα χρόνια της κρίσης, διαχειρίστηκε το κτήριο του Σταθμού Χωροφυλακής του χωριού, με τη συστέγαση και άλλων τοπικών Συλλόγων και τη διενέργεια επιμορφωτικών συναντήσεων, υποστήριξε μουσικές εκδηλώσεις και πάρτυ νεολαίας, οργάνωσε εκθέσεις φωτογραφίας και πολιτιστικές δράσεις ανάδειξης της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του χωριού και των οικισμών του και διατύπωσε συγκεκριμένες προτάσεις για αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων του χωριού (π.χ. παλιό Ελαιοτριβείο, πρώην καφενείο Συκά, παλιό σφαγείο, Πολιτιστικό Κέντρο, Σταθμό Χωροφυλακής, άλλες επιτυχείς και άλλες όχι…

Όλα αυτά και πολλά άλλα, μικρότερα και μεγαλύτερα, στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και της υπερίσχυσης της ατομικότητας, στα χρόνια των εύκολων λύσεων της απόσυρσης και της συκοφάντησης των άλλων, της καχυποψίας και του πολέμου από συμφέροντα, με κόστος προσωπικό, οικονομικό και κοινωνικό πολλών από εμάς…

Και τώρα τι κάνουμε;;;

Σήμερα περνάμε από την φάση του απολογισμού των δώδεκα χρόνων στην επομένη φάση του επαναπροσδιορισμού στόχων και δραστηριοτήτων. Τα τοπικά προβλήματα του περιβάλλοντος,  ούτε τέλειωσαν, ούτε θα αντιμετωπιστούν χωρίς αγώνα και εγρήγορση. Ο  πολιτισμός, το δομημένο και το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας, προσφέρουν μεγάλο πεδίο δράσης και ανάδειξης. Όλοι έχουμε ιδέες που θα θέλαμε να γίνουν πραγματικότητα. ΕΔΩ είναι που καλούμαστε να συνεχίσουμε. Με νέες ιδέες, νέα δυναμική, νέους ανθρώπους. Ο καθένας από εμάς είναι χρειαζούμενος σε αυτή την προσπάθεια, έχει κάτι να προσφέρει, άλλος πολύ, άλλος λίγο. Ας μην κοιτάμε από μακριά, μέσα από την ατομικότητα, τι κάνουν οι άλλοι, ας βάλουμε όλοι μας ένα λιθαράκι στην συλλογική προσπάθεια για έναν καλύτερο τόπο. Όσοι περισσότεροι, τόσο λιγοστεύουν τα λάθη, τόσο δυναμώνει η φωνή και η δράση μας. Ενδιαφερόμαστε για τον τόπο μας, νοιαζόμαστε για το αυριανό αλλά και για το μακρινό μέλλον του.

Ας  δώσουμε συνέχεια σε αυτή την προσπάθεια ας κάνουμε τον Σύλλογο πιο δημιουργικό, πιο δυνατό. Με νέες ιδέες και με δουλειά.

Σε τούτη την προσπάθεια, όλοι χρειάζονται. Ας μην αφήσουμε την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Με γνώση και εμπειρία, με σχέδια και όνειρο, σάς καλούμε να ξαναβρεθούμε στον όμορφο δρόμο των αγώνων και των νέων οραμάτων μας για το καλό του χωριού μας και των ανθρώπων του.

Σας καλούμε λοιπόν στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση στο πρώην καφενείο Συκά την Κυριακή 20 Σεπτέμβρη 2020, στις 6.00 το απόγευμα.

Γιατί έχουμε μείνει πολύ λίγοι για να μην είμαστε μαζί…

Για το Δ. Σ.

            Ο πρόεδρος                                                                Ο Γραμματέας                                                           

            Δημήτρης Κόνσουλας                                                Μιχάλης Τικέλλης