«Ελληνικά σχολεία και παιδεία….»

Η στήλη του LesvosPost η «ΣΚΟΠΙΑ» κάθε εβδομάδα στις οθόνες σας με την επιμέλεια του Παναγιώτη Λυμπου

«Ελληνικά σχολεία και παιδεία….»

Ένα θέμα που παραδοσιακά απασχολεί τη χώρα μας είναι εκείνο της παιδείας. Ένα ζήτημα με το οποίο καταπιάνεται κάθε κυβέρνηση θέλοντας να εφαρμόσει τις δικές της ιδέες και μεθόδους, αλλά στην ουσία δεν επιτυγχάνει σχεδόν ποτέ να διορθώσει τα κακώς κείμενα της εκπαίδευσης αποφεύγοντας να λάβει ρεαλιστικές αποφάσεις για τη βελτίωσή της.

Απεναντίας το ελληνικό κράτος ασκόπως δαπανά ποσά τάχα επενδύοντας στην παιδεία δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Κι αυτό συμβαίνει γιατί απουσιάζει μια ενιαία πολιτική γραμμή από κάθε κυβέρνηση που εκλέγεται και που εφαρμόζει, ως προελέχθη, τη δική της ατζέντα. Έτσι μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς καλούνται να προσαρμοστούν σε διαφορετικό κάθε φορά μοντέλο εκπαίδευσης, γεγονός που επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό και ενισχύει την παραπαιδεία.

Και φυσικά το οποιαδήποτε φροντιστήριο υπερισχύει του σχολείου, γιατί ο μεγάλος αριθμός μαθητών ανά σχολική τάξη προφανώς και δυσκολεύει το έργο κάθε δασκάλου. Αυτό λοιπόν που θα έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί στη χώρα μας, είναι η δημιουργία μιας εκπαιδευτικής επιτροπής χωρίς κομματική εξάρτηση, η οποία σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και με ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους να χαράζει για τουλάχιστον μια 10ετία κοινή εκπαιδευτική στρατηγική, την οποία δεν θα μπορεί να την μεταβάλλει καμία κυβέρνηση.


Ομοίως, χρήζει αλλαγής και ο τρόπος εισαγωγής υποψήφιων στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Πολλοί είναι εκείνοι που ορθά εκφράζουν την άποψη πως μέσα από μια γραπτή εξέταση λίγων μαθημάτων αδίκως κρίνεται το μέλλον χιλιάδων παιδιών. Αντιθέτως αυτό θα πρέπει να καθορίζεται από τη συνολική εικόνα του μαθητή καθ'όλη τη μαθητική του πορεία στην 6ετή δευτεροβάθμια εκπαίδευση.


Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνουν βαθιές τομές και ριζικές αλλαγές στην παιδεία μας προς όφελος των μαθητών. Ο ίδιος ο μαθητής να γίνει το επίκεντρο της εκπαίδευσης με στόχο να μεταβληθεί σε αυριανό ενεργό και χρήσιμο πολίτη. Και τα εφόδια θα πρέπει να του παρέχονται από τα πρώτα μαθητικά χρόνια. Αρχικά είναι απαραίτητη η κτηριακή αναβάθμιση όλων των σχολείων, κάνοντάς τα πιο φιλόξενα, με ενεργειακές υποδομές ως προς τη θέρμανση, με σύγχρονο εξοπλισμό, με διαδραστικούς πίνακες, με νέα θρανία για όλους τους μαθητές.

Κι εδώ στη Μυτιλήνη υστερούμε κατά πολύ σε όλα τα παραπάνω. Βλέπουμε, ότι σε προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης εντάσσονται ελάχιστα σχολεία κάθε χρόνο. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τα προγράμματα ενισχυτικής διδασκαλίας, που έπρεπε εδώ και χρόνια να εφαρμόζονται σε μόνιμη βάση. Αλλά και οι ώρες διδασκαλίας καλό θα ήταν να αυξηθούν, ώστε η μελέτη των μαθημάτων να ολοκληρώνεται μέσα στο σχολείο, χωρίς να απαιτείται φροντιστήριο ή επιπλέον διάβασμα στο σπίτι, όπως συμβαίνει στα ευρωπαϊκά σχολεία. Παράλληλα θα πρέπει να παρέχονται γεύματα σε όλα τα παιδιά για τις επιπλέον ώρες, που αυτά θα παραμένουν στο σχολείο, όπως και επιπλέον εκπαιδευτικό προσωπικό, που θα πρέπει να προσληφθεί για να ανταπεξέλθει του καθημερινού προγράμματος.

Αλλά και στην ηλεκτρονική εκπαίδευση δείχνουμε να υστερούμε. Ο κωρονοϊός μας έπιασε απροετοίμαστους ως προς την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Η εξοικείωση μαθητών και εκπαιδευτικών σε σύγχρονα μοντέλα διδασκαλίας είναι κάτι που έπρεπε να είχε γίνει αρκετό καιρό πριν και ήδη από μικρές τάξεις. Βέβαια ποτέ δεν είναι αργά. Όλα μπορούν να γίνουν, αφού παρθούν οι ορθές κυβερνητικές αποφάσεις. Αρκεί να αφουγκραστούν οι αρμόδιοι τις σημερινές ανάγκες της παιδείας μας και της νέας γενιάς.


Επίσης όλοι οι γονείς έχουν χρέος να ενισχύσουν με τη φωνή τους κάθε εκλεγμένο εκπρόσωπο των συλλογών γονέων και κηδεμόνων, ενισχύοντας το θεσμικό ρόλο τους στις σχολικές κοινότητες.


Τέλος η ομοσπονδία γονέων και κηδεμόνων αποτελεί πολύτιμη βοήθεια για την επίτευξη σημαντικών καινοτομιών στην εκπαίδευση πάνω σε επιτυχημένα ευρωπαϊκά πρότυπα και μοντέλα εκπαίδευσης. Ας μην αρκούμαστε λοιπόν σε ημίμετρα κι ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο, γιατί το οφείλουμε στα παιδιά μας.


Στοιχεία από 18/10/2020
Πηγή: iefimerida.gr

Ρουμανία (3,1%),
Ιρλανδία (3,7%),
Βουλγαρία και Ιταλία (4,0%),
Ισπανία (4,1%),
Γερμανία και Σλοβακία (4,2%)
Ελλάδα (4,3%)


Το υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν διέθεσαν οι εξής χώρες:

Δανία (7,0%)
Σουηδία (6,5%),
Βέλγιο (6,4%),
Φινλανδία (6,2%)
Εσθονία (6,1%),
Λετονία και την Πορτογαλία (6%) και
Κύπρος

Η παιδεία, καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει.
– Η μόρφωση, όπως ακριβώς μια εύφορη γη, φέρνει όλα τα καλά.
Σωκράτης, 469-399 π.Χ., Φιλόσοφος

Αρχή πολιτείας απάσης νέων τροφά.
– Θεμέλιο κάθε πολιτείας είναι η ανατροφή των νέων.
Πυθαγόρας, 580-490 π.Χ., Αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος