Σεισμός στη Σάμο: Εκτάκτως στο νησί ο Χαρδαλιάς μαζί με κλιμάκιο της ΕΜΑΚ

 

Στη Σάμο μετά τον μεγάλο σεισμό των 6,7 Ρίχτερ πηγαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς. Συνοδεύεται από κλιμάκιο της Πολιτικής Προστασίας και της ΕΜΑΚ.

Ο σεισμός στη Σάμο σημειώθηκε λίγο πριν από τις 14:00 το μεσημέρι της Παρασκευής (30.10.2020) και προκάλεσε ζημιές στο νησί και την κατάρρευση πολυκατοικίας στο Καρλόβασι. Ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μεταβεί στο νησί με ελικόπτερο.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων αναχωρεί εσπευσμένα για τη Σάμο προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για τις συνέπειες του μεγάλου σεισμού και να συντονίσει τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού που έχει τεθεί σε πλήρη επιφυλακή για την αντιμετώπιση των ζημιών και τη λήψη μέτρων για το ενδεχόμενο μεγάλων μετασεισμών.

Στη Σάμο μεταβαίνουν τις επόμενες ώρες, επίσης, ειδικά κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών τα ειδικά κλιμάκια του υπουργείου είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να μεταβούν στη Σάμο για την καταγραφή των ζημιών και τον έλεγχο των κτιρίων μέσα στις επόμενες ώρες.

Το μέγεθος και η έκταση του σεισμού των 6,7 Ρίχτερ που προκάλεσε ο σεισμός στη Σάμο δεν έχουν ακόμη αποκαλυφθεί. Σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί στην επικοινωνία με το νησί.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν ζημιές στα νοτιόχωρα της Χίου ενώ η Πυροσβεστική Υπηρεσία ερευνά τυχόν ζημιές και σε άλλες περιοχές. Ζημιές προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί στη Λέσβο.

Ήδη στους κατοίκους του βορειοανατολικού Αιγαίου έχουν σταλεί μηνύματα από το 112. Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν επικίνδυνα κτίρια, να καταφεύγουν σε ανοιχτό ασφαλή χώρο, να μην τηλεφωνούν άσκοπα και να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών.

Τα μηνύματα από το 112 ήταν με τη μορφή συναγερμού, sms και φωνητικά.

Στο μεταξύ, σε κατάσταση μεγίστης ετοιμότητας έχουν ήδη τεθεί τα νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και το ΕΚΑΒ σε Σάμο και Ικαρία, ενημέρωσε μέσω twitter ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και προσθέτει: Μεταβαίνουν άμεσα στη Σάμο διασώστες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών του ΕΚΑΒ και ο διοικητής της 2ης ΥΠΕ Χρήστος Ροϊλός.

Πηγή newsit.gr

ΦΩΤΟ: samos24.gr