Χαρίζεται στους επιχειρηματίες της Λέσβου το 30% της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 4

 

Ένα νέο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής όπου το 30% -50% του κρατικού δανείου θα μένει στα ταμεία των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό (σε περιοχές όπως η Αττική η Κοζάνη κ.α.) σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η πολυαναμενόμενη «4η επιστρεπτέα προκαταβολή» που θα ξεκινήσει μέσα τον Δεκέμβριο (ώστε να δοθούν τα ποσά μέχρι το τέλος του έτους) προβλέπει πως ένα σημαντικό μέρος της ρευστότητας που θα δοθεί στοχευμένα σε επιχειρήσεις, θα έχει την μορφή επιχορήγησης και όχι κρατικού δανείου.

Επί της ουσίας, δεν θα επιστρέφεται το 30% ή το 50% του κρατικού δάνειου από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιφερειακή ενότητα που βρίσκεται, από τον Αύγουστο και έπειτα και για τουλάχιστον 14 ημέρες, στο επίπεδο 3 ή 4 αντίστοιχα.


Ειδικότερα, ο 4ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής θα προβλέπει τα εξής «δώρα»:

Το 50% της προκαταβολής δεν θα επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιοχές που βρίσκονται ή εντάσσονται στο επίπεδο επικινδυνότητας (λόγω κορονοϊού) 4, όπως η Κοζάνη.

Το 30% της προκαταβολής δεν θα επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις που έχουν έδρα σε περιοχές που βρίσκονται ή εντάσσονται στο επίπεδο 3. Στο επίπεδο αυτό βρίσκονται σήμερα οι εξής περιοχές: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Καστοριά, Κέα- Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Κοζάνη, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Τρίκαλα.

Ωφελούμενοι από τον νέο κύκλο θα είναι ενδεχομένως και οι κλάδοι που υπέστησαν ιδιαιτέρως βαρύ πλήγμα, όπως ο πολιτισμός, οι μεταφορές ο τουρισμός η διοργάνωση εκθέσεων κ.α.

Οι ενισχύσεις με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής θα χορηγούνται με βάση τη πτώση τζίρου από τον Μάρτιο έως Οκτώβριο (ίσως και μέχρι τον Νοέμβριο). Για την επιστροφή των ενισχύσεων προβλέπεται περίοδος χάριτος έως το τέλος του 2021 και πληρωμές από τον Ιανουάριο του 2022, με μηνιαίες καταβολές σε 40 ισόποσες τοκοχρεoλυτικές δόσεις.

 

Συγκεκριμένα:

Για το χρονικό διάστημα ως την 31η Δεκεμβρίου 2021 παρέχεται άτοκη περίοδος χάριτος,κατά την οποία η δικαιούχος επιχείρηση δεν υποχρεούται να επιστρέφει οιοδήποτε τμήμα κεφαλαίου ή τόκων.

Μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το ποσό της ληφθείσας ενίσχυσης επιστρέφεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεωλυτικές μηνιαίες δόσεις.

Το ποσό της ενίσχυσης εμφανίζεται με τις τυχόν λοιπές οφειλές της επιχείρησης, στο διαδικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr στην επιλογή «myTAXISNet / ο λογαριασμός μου / Προσωποποιημένη πληροφόρηση/ Στοιχεία Οφειλών εκτός Ρύθμισης και Πληρωμή».

Το ποσό βεβαιώνεται ως δημόσιο έσοδο και λογιστικοποιείται στα έσοδα του ΠΔΕ σε ειδικούς Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) που θα δημιουργηθούν για τον σκοπό αυτό.

Πηγή newmoney.gr