Χωρίς παρελάσεις και με λιτές εκδηλώσεις η 28η Οκτωβρίου στην Λέσβο



Με λιτές εκδηλώσεις και χωρίς παρελάσεις, και κυρίως με κατάθεση στεφάνων σε όλα τα ηρώα λόγω της πανδημίας του κορονοιου εορτάστηκε σε όλη την Λέσβο η 80η επέτειος της 28η Οκτωβρίου 1940.

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου

Στον Πολιχνίτο και στις εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, παραβρέθηκε το πρωί ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουτζούρης παρουσία του Βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπου Αθανασίου και τοπικών αρχών. 


Στις 10:00 πμ τελέστηκε δοξολογία στον Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Πολιχνίτου ενώ ακολούθως τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων.

Αμέσως μετά ο Περιφερειάρχης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Οι εορταστικές εκδηλώσεις εφέτος, πραγματοποιούνται χωρίς παρελάσεις αλλά με την εθνική συνείδηση υψηλά. Η εποποιία του πολέμου του ’40 κράτησε 160 ημέρες και όλοι οι Νήσοι, συμμετείχαν με στρατιώτες-παιδιά τους, που με παρελάσεις και ενθουσιασμό επιβιβάζονταν στα πλοία και έπαιρναν τον δρόμο για το μέτωπο. Όλοι συμμετείχαν με ότι άλλο μέσο διέθεταν και κάθε νησιώτης και νησιώτισσα έδωσε ότι είχε, πληρώνοντας μερίδιο στον αγώνα για την ελευθερία της πατρίδας και τον αγώνα κατά του Φασισμού και Ναζισμού.

Ογδόντα χρόνια μετά , οι νησιώτες του Βορείου Αιγαίου εξακολουθούν μέχρι σήμερα να δίνουν καθημερινά το αγώνα για την πατρίδα και να προασπίζονται τα σύνορα της, αποτελώντας οι ίδιοι τα οχυρά της. Ο αγώνας είναι συνεχής και καθημερινός. Όπως η ποιητική πένα του Οδυσσέα Ελύτη αποτύπωσε την πορεία των στρατιωτών μας στα Αλβανικά βουνά:

‘’Όλοι μαζί, δίχως μιλιά, χρόνους αμέτρητους αγκομαχώντας πλάι – πλάι, διαβαίναμε τις ράχες, τα φαράγγια, δίχως να λογαριάζουμε άλλο τίποτε΄’.

Χρόνια πολλά στους νησιώτες και τις νησιώτισσες του Β. Αιγαίου. Χρόνια πολλά στην Ελλάδα ».

 Στις εκδηλώσεις εορτασμού της Επετείου του «ΟΧΙ» στη Μυτιλήνη την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Λέσβου Παναγιώτης Κουφέλος. 


Στις 10:30 πμ τελέστηκε δοξολογία στον Ι. Ν. Αγ. Αθανασίου Μητροπόλεως ενώ ακολούθως τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Σε δήλωσή του προς τα τοπικά ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου μας θυμίζει την εποποιία του Ελληνοαλβανικού μετώπου και ότι ο Έλληνας όταν παλεύει για την ελευθερία και τα ιδανικά του δεν σταματά μπροστά σε κανένα εμπόδιο. Όσοι πολέμησαν και έγραψαν την ένδοξη ιστορία του Έθνους ήταν άνθρωποι σαν κι εμάς , που καλούμαστε τώρα να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζουμε. Καλούμαστε να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να αγωνιστούμε για τη ζωή , την ελευθερία και μία καλύτερη Ελλάδα».

Δήμος Μυτιλήνης



Ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κύτελης, παρέστη στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σήμερα στη Μυτιλήνη, για τον εορτασμό της Επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Την παρούσα περίοδο, λόγω της έξαρσης του COVID-19, δεν πραγματοποιήθηκε η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση και οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν την τέλεση δοξολογίας και κατάθεση στεφάνων, οι οποίες διεξήχθησαν με περιορισμένο αριθμό ατόμων και με την αυστηρή τήρηση των υγειονομικών διατάξεων για λόγους δημόσιας υγείας.


Ο Δήμαρχος, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Δημοσθένη Χατζηγιάννη και τους Αντιδημάρχους Παναγιώτη Τσακύρη και Στρατή Δαγκλή, παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό, χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιακώβου.

Στη συνέχεια μετέβη στο Άγαλμα της Ελευθερίας, όπου κατέθεσε στεφάνι στη μνήμη των ένδοξων νεκρών μας.