10 ερωτήσεις που θα θέλατε να κάνετε σε παιδίατρο στην Αγία Παρασκευή.

 

Πολλές φορές, οι απορίες που έχετε για την ανάπτυξη και την υγεία του παιδιού σας αισθάνεστε ότι παραμένουν αναπάντητες από τον οικογενειακό γιατρό.  Σε αυτό το άρθρο οι παιδίατροι από την Αγία Παρασκευή, απαντούν σε 10 κοινές, αλλά σημαντικές ερωτήσεις για την σωστή ανατροφή των παιδιών. 

1. Το παιδί μου απεχθάνεται τα όσπρια και τα ψάρια. Να επιμένω να τρώει τροφές που δεν του αρέσουν;


Τα όσπρια είναι εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών, ινών και υδατανθράκων, ενώ τα ψάρια, εκτός από τις πρωτεΐνες, περιέχουν τα ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία προστατεύουν την καρδιά. Το ιδανικό λοιπόν θα ήταν το διαιτολόγιο του παιδιού σας να περιλαμβάνει όσπρια και ψάρια. Αρχικά προσφέρετε στο παιδί τα όσπρια και τα ψάρια μαγειρεμένα με ποικίλους τρόπους, ή συνδυασμένα με τα αγαπημένα του φαγητά. Επίσης, πείτε του με παραστατικό τρόπο ή μέσα από ένα παραμύθι πόσο σημαντικά είναι για την υγεία του (π.χ., θα γίνει πολύ γρήγορα δυνατός και μεγάλος). Μην πιέσετε το παιδί να τα φάει, γιατί το πιθανότερο είναι ότι θα μισήσει αυτές τις τροφές ακόμα περισσότερο. Αν πάντως δεν καταφέρετε να επηρεάσετε τις γευστικές του επιλογές, φροντίστε να εξασφαλίζετε τις πρωτεΐνες μέσα από το γάλα, το κρέας ή το κοτόπουλο και τους υδατάνθρακες, τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες μέσα από τα φρούτα και τα λαχανικά. Όταν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα, επιχειρήστε να του ξαναδώσετε να δοκιμάσει όσπρια και ψάρια. 

2. Όπως όλα τα παιδιά κάποια στιγμή, είναι μονοφαγικό. Να του δώσω συμπληρώματα διατροφής; 


Πολλά παιδιά γίνονται μονοφαγικά κάποια στιγμή, αλλά αυτό δεν διαρκεί τόσο ώστε να χρειαστεί να πάρει συμπληρώματα διατροφής. Ένα υγιές παιδί δεν θα πάθει τίποτα αν για κάποιες ημέρες τρώει μόνο μία τροφή. Αυτό που χρειάζεται είναι να κεντρίσετε το ενδιαφέρον του με την ποικιλία τροφών στο τραπέζι. Τα παιδιά είναι περίεργα και δεν αντέχουν να μη δοκιμάζουν αυτό που απολαμβάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Επίσης, για το διάστημα που θα επιλέγει μόνο μία τροφή, μην του δίνετε γλυκίσματα. Έτσι, θα βαρεθεί τη μονοφαγία ακόμα πιο γρήγορα. 

3. Το παιδί μου είναι παχουλό, πρέπει να κάνει δίαιτα; Κι αν ναι, από ποια ηλικία; 


Αν πιστεύετε ότι το παιδί έχει επιπλέον κιλά, τότε ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου στην Αγία Παρασκευή. Το σώμα των παιδιών στην παιδική ηλικία αλλάζει συχνά και το «παχουλό» γίνεται «ψιλόλιγνο» πολύ γρήγορα. Αν ο παιδίατρος κρίνει ότι χρειάζεται να μειώσει το βάρος του, τότε θα σας υποδείξει αυτός τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει. Ενώ η δίαιτα είναι εντελώς ακατάλληλη για ένα παιδί, μπορεί να περιοριστεί η υπερπροσφορά φαγητού και γλυκών. Επίσης, δεν πρέπει να μειωθεί η ποσότητα, αλλά η θερμιδική αξία του φαγητού (π.χ., αντικατάσταση της κρέμας από γιαούρτι, της τηγανητής πατάτας από βραστή κτλ.). Η απώλεια βάρους πρέπει να είναι αργή, ώστε να μη λείψει στο παιδί το σύνολο των θρεπτικών συστατικών που έχει ανάγκη για τη σωστή του ανάπτυξη. 

4. Πρέπει να προσέχουμε την κατανάλωση λιπαρών στη διατροφή του; Να του δίνουμε γάλα και τα υπόλοιπα προϊόντα με χαμηλά ή 0% λιπαρά; 


Μέχρι 2 ετών τα παιδιά χρειάζονται πλήρες γάλα. Ας μην ξεχνάμε ότι η χοληστερίνη είναι απαραίτητη για τη σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Μετά τα δύο χρόνια καλό είναι να προσέχετε τόσο την ποσότητα όσο και το είδος των λιπαρών που παίρνει το παιδί. Επιλέξτε το ελαιόλαδο και περιορίστε τα λιπαρά στο μαγείρεμα. Τα προϊόντα light, ωστόσο, δεν είναι η σωστή επιλογή για τα παιδιά. 

5. Πότε ένας γονιός πρέπει να καλεί επειγόντως το γιατρό; 


Η αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού είναι ο βασικός λόγος για να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο. Οι γονείς λένε χαρακτηριστικά κάποιες φορές ότι το παιδί δεν έχει κάτι συγκεκριμένο, αλλά μοιάζει σαν να μην είναι το ίδιο. Επίσης, πρέπει να επισκεφτείτε αμέσως τον παιδίατρο αν το παιδί παρουσιάσει πυρετό με εξανθήματα, αν κάνει εμετό και μετά έχει υπνηλία και μεγάλη ατονία, αν παρουσιάσει σπασμούς και μετά μοιάζει να είναι σε λήθαργο, καθώς και αν παραπονεθεί για έντονο πόνο στην περιοχή της κοιλιάς. 

6. Η έκθεση στο κρύο σκληραγωγεί το παιδί ή θέτει την υγεία του σε κίνδυνο; 


Ένα παιδί που βγαίνει καθημερινά από το σπίτι του για να πάει στο πάρκο, ή να παίξει στην παιδική χαρά, μπορεί να κάνει το ίδιο και τις κρύες ημέρες. Αν φορέσει το μπουφάν, το κασκόλ και τα γάντια του, δεν θα κινδυνεύσει να αρρωστήσει από το κρύο. Ένα παιδάκι όμως που περνά τις περισσότερες ώρες σε κλειστούς χώρους και δεν έχει συνηθίσει να παίζει έξω από το σπίτι, καλό είναι να μην εκτεθεί στο κρύο. Μπορεί να μην πάθει κάτι σοβαρό, αλλά οι πιθανότητες να συναχωθεί είναι αρκετές. 

7. Πρέπει να επιδιώξω να περάσει όλες τις παιδικές ασθένειες; Ένα παιδί που δεν έχει περάσει καμία υστερεί έναντι ενός άλλου που τις έχει περάσει; 


Το παιδί προστατεύεται όταν εμβολιάζεται και όχι όταν νοσεί από αυτές. Στόχος είναι το παιδί να μην περάσει καμία παιδική ασθένεια, αφού ακόμα και οι πιο αθώες μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές. Αν έχετε ακούσει ότι οι παιδικές ασθένειες είναι σοβαρότερες όταν παρουσιάζονται στους ενηλίκους, δεν έχετε παρά να κάνετε τις επαναληπτικές δόσεις των εμβολίων. 

8. Χρειάζονται και τα παιδιά ετήσιο τσεκ-απ με μέτρηση λιπιδίων, σακχάρου κτλ.; 


Τα παιδιά με φυσιολογικό βάρος και ύψος, που είναι υγιή, πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρο για τον εμβολιασμό και την παρακολούθηση της ανάπτυξής τους, αλλά όχι για ετήσιο τσεκ-απ. Αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό υπερχοληστεριναιμίας, τότε στην ηλικία των 4-5 ετών και στα 12, καλό είναι να γίνει έλεγχος των λιπιδίων και του σακχάρου. Στην εφηβεία, επίσης, ένας αιματολογικός έλεγχος είναι χρήσιμος. 
 
9. Τι μέτρα προφύλαξης πρέπει να παίρνουμε για να μην αρρωσταίνει συχνό το παιδί; 


Το παιδί χρειάζεται καταρχήν σωστή και ισορροπημένη διατροφή για να έχει γερή άμυνα. Πέρα από αυτό, πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός με πολλά άτομα σε κλειστούς χώρους που δεν αερίζονται επαρκώς, ενώ απαγορευτικοί είναι και οι χώροι όπου υπάρχουν καπνιστές. Τέλος, καλό είναι να αποφεύγεται η επαφή με άτομα που έχουν νοσήσει. 

10. Πώς μπορεί να διασφαλιστεί η συναισθηματική υγεία του παιδιού; 


Η συναισθηματική υγεία του παιδιού εξασφαλίζεται με την αγάπη και το ενδιαφέρον σας γι' αυτό. Επιπλέον, ένα παιδί χρειάζεται σταθερότητα, όρια και κανόνες για να νιώθει ασφάλεια. Δεν χρειάζεται να αποκτά πάντα ό,τι θέλει, όπως δεν χρειάζεται να ακούει συνέχεια την κριτική σας. Πρέπει να νιώθει αποδεκτό όπως είναι. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι το παιδί σας δεν γεννήθηκε για να πραγματοποιήσει όσα δεν καταφέρατε εσείς!