Επίσημο: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Λέσβο 00:30-05:00


Απαγόρευση κυκλοφορίας στις πορτοκαλί περιοχές ανάμεσα τους και η Λέσβος ανακοίνωσε πριν λίγο μέσω διαγγέλματος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είπε από το Σάββατο θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στις περιοχές πού βρίσκονται στις κατηγορίες 3 και 4. Εξαιρούνται, όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

Επίσης ανακοίνωσε υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού. Όχι μόνο σε κλειστούς αλλά και σε ανοιχτούς χώρους. Ακομη και σε εστιατόρια, ο πελάτης θα μπαίνει με μάσκα και θα την αφαιρεί μόλις καθίσει στο τραπέζι. Η εφαρμογή των δύο νέων μέτρων ξεκινά από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι θα προσπαθήσει να μιλήσει όσο πιο απλά γίνεται για την σημερινή πραγματικότητα. Είπε ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται και στα πολλά τεστ που γίνονται, αλλά ο ιός σε πολλές περιοχές μεταδίδεται με μεγάλη ταχύτητα. 

Τόνισε ότι το δεύτερο κύμα είναι σφοδρότερο και αφορά πολύ τους νέους. Ο πρωθυπουργός είπε ότι απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 12.30 μετά τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί και η χρήση μάσκας γίνεται υποχρεωτική παντού. 

Ταυτόχρνα, η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση σε όλους, κυρίως στους νεους, να τηρούν τα υφιστάμενα μέτρα και εντατικοποιεί τους ελέγχους για την τήρηση αυτών. Ιδίως στην εστίαση, όπου κυρίως εντοπίζονται εστίες υπερμετάδοσης.

"Δεν είναι ώρα για κρυφά πάρτι όταν ο ιός κάνει πάρτι με τις ζωές μας", τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, θελοντας παράλληλα με τα μέτρα να χρησιμοποιήσει και την πειθώ. Κάλεσε δε τους νέους να κρατούν αποστάσεις από γονείς και παππούδες.

Η σύσκεψη με τους περιφερειάρχες:

Νωρίτερα εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης είχε τηλεδιάσκεψη με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, εξηγώντας ότι το προβλημα εστιάζεται κυρίως στη διασκέδαση και στέλνοντας μήνυμα ότι ειδικά στην επαρχία δεν πρέπει οι προσωπικές σχέσεις να επηρεάζουν την εφαρμογή των μέτρων.

Στην κυβέρνηση υπενθυμίζεται ότι σήμανε συναγερμός μετά το χθεσινό νέο ρεκόρ κρουσμάτων. Σημειωτέον ότι η πρώτη ηλικιακή ομάδα σε κρούσματα είναι πλέον η ομάδα 18-24 ετών και δεύτερη η ηλικιακή ομάδα 25-34 και μεταφορά του ιού από τις παραπάνω ομάδες στις μεγαλύτερες ηλικιακές κατηγορίες θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας, κάτι που έχουν ως στόχο να προλάβουν οι νέες παρεμβάσεις.