Οδοιπορικό στο καμένο ΚΥΤ Μόριας (Pics – Vids)Οδοιπορικό Στρατής Κοκκινέλλης 

 Δεκαοχτώ ημέρες έχουν περάσει από τον εμπρησμό του ΚΥΤ Μόριας, του παράνομου καταυλισμού του ελαιώνα, καθώς και του παραδοσιακού ελαιώνα που δεν υπήρχαν σκηνές, δεν είχαν καταληφθεί από μετανάστες. Στα σημεία αυτά, μισό μήνα και κάτι μετά, δεν έχει αλλάξει τίποτα, όλα παραμένουν ίδια. 

 Το MeaCulpa.gr με τον δημοσιογράφο Στρατή Κοκκινέλλη, πραγματοποίησε οδοιπορικό στο κατεστραμμένο ΚΥΤ Μόριας και τον παραδοσιακό ελαιώνα και κατέγραψε τα πάντα, ό,τι βρίσκεται στην περιοχή με αποκαλυπτικό και αδημοσίευτο οπτικοακουστικό υλικό. 

 “Είσοδος στο παράνομο καταυλισμό, νότια του ΚΥΤ…” 

 Επιλέξαμε να εισέλθουμε, πρώτα στον καμένο πρώην υπό κατάληψη παραδοσιακό ελαιώνα, νότια του ΚΥΤ. Οι εικόνες που συναντήσαμε ήταν ακριβώς τις ίδιες που είχαμε βρει, και προ δεκαπέντε ημερών. Καμένες σκηνές, αλλοιωμένο το φυσικό περιβάλλον, και αιωνόβια ελαιόδεντρα – όσα δεν είχα κοπεί από τους διαμένοντες- να έχουν γίνει στάχτη.

 
Στην περιοχή, πλέον, υπάρχουν και άτομα που προβαίνουν σε καθημερινό και ανελέητο πλιάτσικο, κόβοντας μέχρι και καλώδια της ΔΕΗ.  Εκτός αυτών των ατόμων, στην περιοχή βρίσκονται και γυναίκες που διαμένουν στην προσωρινή Δομή φιλοξενίας του Καρά Τεπέ, οι οποίες έρχονται απ’ αυτόν και θέτουν σε λειτουργία εκ νέου, έναν από τους αυτοσχέδιους υπόγειος φούρνους. Συγκεκριμένα, βγάζουν εκατοντάδες ψωμιά – τα γνωστά κατά εκείνους “ναν”- που τα χρησιμοποιούν για δική τους κατανάλωση αλλά και προς πώληση. 
 Σκουπίδια υπάρχουν σχεδόν παντού, ακόμα και στο ποτάμι ανάμεσα στις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ και του παράνομο καταυλισμού νότια αυτού, παρά τις προειδοποιήσεις για μη ρίψη σκουπιδιών σ’ αυτό. “Εντός του ΚΥΤ…

” Η κατάσταση που επικρατεί εντός του καταστραμμένου ΚΥΤ Μόριας και στις υποδομές αυτού, αποτελούν πραγματικά μια περιβαλλοντική βόμβα, μια υγειονομική βόμβα. Από το σημείο, ακόμη και σήμερα, δεν έχουν απομακρυνθεί τα καμένα κοντέινερ, ούτε έχει καθαριστεί ο περιβάλλοντος χώρος από τα υπόλοιπα αντικείμενα.


 
Σε μια βροχή ίσως και νεροποντή, το έδαφος θα απορροφήσει όλες τις ουσίες που θα υπάρξουν από τα καμένα κοντέινερ, καθώς και πάρα πολλά αντικείμενα θα παρασυρθούν, καταλήγοντας στον παρακείμενο ποταμό. Ουσιαστικά, ο ποταμός “θα φρακάρει” από τα αντικείμενα και οι εκεί οικισμοί όπως και τα αγροκτήματα θα πνιγούν στη λάσπη.

 “ Στον παράνομο καταυλισμό, βόρεια του ΚΥΤ…

” Και στον βόρειο παράνομο καταυλισμό, η κατάσταση είναι όμοια μ’ αυτή του νότιου. Πεταμένα και καμένα πλαστικά μπουκάλια, σκουπίδια και καμένες σκηνές. Στο σημείο βρίσκεται και ένα καμένο αυτοκίνητο. Επίσης, και στα καταπατημένα ελαιοκτήματα των δύο πλευρών, οι πεζούλες αυτών έχουν καταστραφεί, μιας και οι πρώην – πλέον- διαμένοντες του παράνομου καταυλισμού του ΚΥΤ Μόριας, χρησιμοποιούσαν τις πέτρες για να στήσουν τα δικά τους καταλύματα. Αν δεν τοποθετηθούν στη θέση αυτών ειδικά φράγματα, τότε θα έχουμε κατολισθήσεις, πλημμύρες με τραγικές συνέπειες.


 
“Εν κατακλείδι…

” Βρισκόμενοι τέλη Σεπτεμβρίου, πρέπει να υπάρξουν δραστικά μέτρα για την απομάκρυνση των καταστραμμένων αντικείμενων από την ευρύτερη περιοχή, να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες των ελαιοκτημάτων που έχουν υποστεί ζημιές, να υπάρξει σχέδιο ανάπλασης τόσο του χώρου του παλαιού στρατοπέδου, του πρώην ΚΥΤ, όσο και του καταστραμμένου παραδοσιακού ελαιώνα. Είναι απολύτως αναγκαίο να υλοποιηθούν τα παραπάνω, για να μην υπάρξουν κι άλλες μαύρες σελίδες στο βιβλίο που κυκλοφορεί με το όνομα “Μόρια Λέσβου”.


Πηγή https://meaculpa.gr/