Lesvos Solidarity και Συνύπαρξη κατά του κλεισίματος της δομής στο ΠΙΚΠΑ και του δημοτικού καταυλισμού στον Καρα Τεπε

Ανακοίνωση από την Lesvos Solidarity και επιστολή στον Μηταρακη από την Συνύπαρξη

 

Μετά την πυρκαγιά και την καταστροφή του ΚΥΤ στη Μόρια, όλοι συμφωνούν «Όχι άλλη Μόρια».

Όχι άλλη Μόρια σημαίνει το τέλος της πολιτικής που θέλει να εγκλωβίζει στα νησιά αιτούντες άσυλο, οι οποίοι υποφέρουν σε απάνθρωπα και υπερπλήρη καμπ, με σκοπό την αποτροπή. Η πολιτική αυτή δεν αντιβαίνει μόνο κάθε έννοια δικαίου και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά έχει εφαρμοστεί και έχει αποτύχει. 

Όταν λέμε Όχι άλλη Μόρια, εννοούμε όχι άλλους τόπους μαρτυρίου. Στη Λέσβο, και στα υπόλοιπα νησιά, έχουμε υποφέρει πολύ από αυτή την πολιτική, γιατί όταν κάνεις το βίο αβίωτο στους αιτούντες άσυλο, κάνεις επίσης το βίο αβίωτο και στους νησιώτες.

Μετά τη γενική κατακραυγή για το μοντέλο της Μόριας, η κυβέρνηση επιμένει στον ίδιο δρόμο και θέλει τώρα να κλείσει τις δομές αξιοπρεπούς διαβίωσης του Καρά Τεπέ και του ΠΙΚΠΑ, και να οδηγήσει τους αιτούντες άσυλο σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Tο Καρά Τεπέ, ένας καταυλισμός πρότυπο με χωρητικότητα 1000 ατόμων, είναι ικανός να φιλοξενήσει τους αιτούντες άσυλο για όσες μέρες διαρκεί η καταγραφή και ταυτοποίηση τους από τις αρχές. Το ΠΙΚΠΑ επίσης, με χωρητικότητα 100-120 ατόμων μπορεί να φιλοξενήσει τις πιο ευάλωτες περιπτώσεις, όπως έκανε μέχρι σήμερα πολύ αποτελεσματικά και με διεθνή αναγνώριση (βραβείο Nansen της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες).

Ο σκοπός πρέπει να είναι η άμεση αποσυμφόρηση των 12.000 ατόμων και η διατήρηση μέχρι 1.000 θέσεων, που είναι το μέγιστο των δυνατοτήτων του νησιού, βάσει και της κυβερνητικής πολιτικής ποσόστωσης 1%. Μετά την καταστροφή του ΚΥΤ, πρέπει να δημιουργηθούν οι διοικητικές υπηρεσίες του ΥπουργείουΜετανάστευσης και Ασύλου, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να ξοδευτούν εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργίαενός νέου κάμπ φιλοξενίας, εάν δεν θέλουμε νέες Μόριες.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα, ο Υπουργός κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στο αίτημα της τοπικής κοινωνίας για το κλείσιμο του ΠΙΚΠΑ. Θέλουμε λοιπόν να γνωστοποιήσουμε ότι το ΠΙΚΠΑ, από το ξεκίνημα του και μέχρι σήμερα βρίσκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία. Από τους πολίτες που ήταν σε οικονομική ανάγκη λόγω της οικονομικής κρίσης, μέχρι την πρόσφατη στήριξη του εθνικού συστήματος υγείας, το ΠΙΚΠΑ στέκεται δίπλα στις ανάγκες όλων των κατοίκων του νησιού.Κάθε φορά που η Μόρια καιγόταν ή αιτούντες άσυλο κοιμόντουσαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, στους δρόμους και τα πάρκα, το ΠΙΚΠΑ ήταν εκεί, λειτουργώντας αποσβεστικά, για να αποσυμφορήσει την πόλη και να τους φιλοξενήσει. 

Όσο η ελληνική κυβέρνηση δεν προσφέρει αξιοπρεπείς δομές υποδοχής και φιλοξενίας στους πρόσφυγες, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την ανοιχτή δομή του ΠΙΚΠΑ. Δεν είναι ένας αγώνας για την υπεράσπιση ενός χώρου. Είναι ένας αγώνας για την προάσπιση της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ισότητας. 

Όχι άλλη Μόρια

Η Αλληλεγγύη θα νικήσει

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιστολή προς κ. Μηταράκη

Προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και ασύλου κ. Μηταράκη

            Κύριε Υπουργέ,

            Με επιστολή σας στον δήμαρχο Μυτιλήνης ανακοινώσατε μεταξύ άλλων την πρόθεσή σας να διακόψετε την λειτουργία στις 31/12 της λεγόμενης δημοτικής δομής ευάλωτων προσφύγων  στον Καρά Τεπέ Μυτιλήνης και του προγράμματος φιλοξενίας σε σπίτια ( πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ ).  Έχουμε τη γνώμη ότι πρέπει να επανεξετάσετε μια τέτοια απόφαση για τους εξής λόγους:

1) Η δομή αυτή παρέχει αξιοπρεπή φιλοξενία σε άτομα με ειδικές ανάγκες ( χρονίως πάσχοντες, τραυματίες, άτομα με βεβαρημένη ψυχολογική κατάσταση, εξαιρετικά πολυμελείς οικογένειες κ.α.). Είναι ακατανόητο, παράλογο και απάνθρωπο αυτοί οι άνθρωποι να πεταχτούν κυριολεκτικά στο αφιλόξενο και εντελώς ακατάλληλο περιβάλλον του προσωρινού καταυλισμού στο πεδίο βολής, μαζί και οι ευάλωτοι του ΕΣΤΙΑ. Αισθανόμαστε ντροπή και μόνο που το σκεφτόμαστε.

2) Απεναντίας, στο βαθμό που αποχωρούν άτομα από τη δομή, μπορούν να μεταφέρονται από το πεδίο βολής σε αυτήν πρόσωπα που χρειάζονται ειδική φροντίδα ( εγκυμονούσες, οικογένειες με βρέφη, άλλες ευαίσθητες περιπτώσεις) μακριά από το άγος που επιφυλάσσει η αναγκαστική εκ των πραγμάτων διαβίωση στον νέο καταυλισμό.

3) Γνωρίζετε ότι η δομή λειτουργεί υποδειγματικά με την εποπτεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τη συμβολή, τον μόχθο και τις δαπάνες έγκυρων μη κυβερνητικών οργανώσεων και τον έλεγχο της πολιτείας. Δεν επιβαρύνει ούτε με ένα ευρώ το δημόσιο. Είναι το καλύτερο κέντρο φιλοξενίας στην Ελλάδα και ένα από τα καλύτερα στην Ευρώπη. Έχει δεχθεί τα συγχαρητήρια κορυφαίων προσωπικοτήτων της διεθνούς κοινότητας. Η ύπαρξή του είναι τιμή για τη Λέσβο και ταυτόχρονα φύλλο συκής για την ελληνική πολιτεία, αν λάβουμε υπ' όψιν τις συνθήκες διαβίωσης άλλων καταυλισμών. Ποτέ, σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του δεν προξένησε την παραμικρή όχληση ή δυσφορία, όπως άλλωστε και οι διαμένοντες σε σπίτια του προγράμματος ΕΣΤΙΑ.

4) Γνωρίζουμε καλά ότι έχετε δεχθεί επανειλημμένα φορτικές εισηγήσεις του δημάρχου Μυτιλήνης για το κλείσιμο της παραπάνω δομής και την κατάργηση του προγράμματος ΕΣΤΙΑ στην πόλη. Τα θέτει μάλιστα ως όρο προκειμένου να "συζητήσει" για την κατασκευή νέου ΚΥΤ.Ο κύριος δήμαρχος, για ιδιοτελείς λόγους που δεν είναι της παρούσης, έχει επενδύσει σε αυτούς τους "στόχους" σχεδόν το σύνολο των ενδιαφερόντων του, ανάγοντας το προσφυγικό και την αντιμετώπισή του ως θεραπεία διά πάσαν νόσον του δήμου του, με αιχμή την κατάργηση ενός πρότυπου κέντρου φιλοξενίας .Η αποδοχή τέτοιων εισηγήσεων θα είναι πλήγμα για τον ορθολογισμό και τον ανθρωπισμό και έπαινος του ακραίου λαϊκισμού, του κυνισμού και της μισαλλοδοξίας.

            Κύριε Υπουργέ,

            Σας παρακαλούμε να κινητοποιήσετε όλα τα αποθέματα ψυχραιμίας, ευθύνης και λογικής που διαθέτετε. Η έκτακτη κατάσταση που προέκυψε από την καταστροφική πυρκαγιά στη Μόρια επιβάλλει την επανεκτίμηση της κατάστασης και την αναβολή μιας τέτοιας απόφασης. Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν στο μέλλον, μπορείτε να επανέλθετε. Έχουμε τη γνώμη ότι αν κάποια στιγμή θα ήταν δυνατή η κατάργηση  όλων των προσφυγικών δομών στη Λέσβο, αυτή του Κέντρου φιλοξενίας ευάλωτων στον Κ. Τεπέ θα έπρεπε να είναι η τελευταία