Μιχάλης Μαμακος: «Για ακόμα μια φορά στέλνεται αρνητικό μήνυμα για το brand name «Λέσβος» σε όλο τον κόσμο»


Δελτίο τύπου του επικεφαλή της δημοτικής παράταξης Μυτιληνης <<Αλλάζουμε τον τόπο μας>> Μιχ.Μαμάκου

Δεν χωρεί καμιά αμφιβολία ότι όσα τραγικά διαδραματίστηκαν στο ΚΥΤ της Μόριας ήταν απολύτως προβλέψιμα ότι θα συμβούν, από τη στιγμή που η υγειονομική «βόμβα» της Μόριας ήταν έτοιμη να εκραγεί, πολύ περισσότερο εν μέσω πανδημίας.

Και η αναμενόμενη έκρηξη συνέβη , μόνο που πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις καταστρέφοντας ολοκληρωτικά τη δομή και αφήνοντας «άστεγους» χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που διασκορπίστηκαν σε χωράφια και δρόμους , φέρνοντας στη μνήμη μας εικόνες του 2015. Οι ευθύνες για αυτήν την κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας τα τελευταία χρόνια είναι διαχρονικές και επιμερίζονται και στους προηγούμενους κυβερνώντες που με την πολιτική τους εγκλώβισαν χιλιάδες αιτούντες άσυλου στο νησί και στους σημερινούς που διαχειρίστηκαν το μεταναστευτικό με παλινωδίες, προχειρότητες και χωρίς κανένα σχέδιο.

Για την διαμορφωθείσα κατάσταση δεν είναι άμοιρο ευθυνών ούτε το τοπικό πολιτικό προσωπικό. Αποτέλεσμα το μεταναστευτικό και κυρίως σε ότι αφορά το ΚΥΤ της Μόριας να γιγαντωθεί, να προκαλεί συνεχείς εντάσεις , τις οποίες και ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν με τα ΜΑΤ και με την κοινωνική συνοχή σε συνεχή κίνδυνο. Πολλοί είναι εκείνοι που «επένδυσαν» πολιτικά και προσωπικά με αφορμή το μεταναστευτικό, είτε με τις ακραίες απόψεις τους και από τις δυο πλευρές του πολιτικού σκηνικού, είτε πουλώντας αλληλεγγύη και ανθρωπισμό, με πιο κραυγαλέο τον ρόλο των ποικίλων ΜΚΟ.

Τα γεγονότα του τελευταίου διημέρου είναι αποτέλεσμα της ανεπάρκειας των αρμοδίων κυβερνητικών και μη, να διαχειριστούν μια δύσκολη πράγματι κατάσταση, στέλνοντας για άλλη μια φορά το πλέον αρνητικό μήνυμα για το brand name « Λέσβος» σε όλο τον κόσμο. Εδώ που έχουν φθάσει τα πράγματα η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της και να δεσμευθεί με συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα , πως θα εκτονωθεί η κατάσταση τώρα και ποιος είναι ο σχεδιασμός της για την επόμενη μέρα, μετά την ολοκληρωτική καταστροφή του ΚΥΤ. Είναι σωστό αυτό που λέχθηκε ότι πάνω στα αποκαΐδια του ΚΥΤ της Μόριας δεν μπορεί να υπάρξει νέα δομή, αλλά αυτή η εξέλιξη μπορεί να είναι η ευκαιρία για να αναζητηθούν λύσεις με στόχο την οριστική απαλλαγή του νησιού μας από το βάρος του μεταναστευτικού.

Ολοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες , κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και άλλοι φορείς οφείλουν, να αναζητήσουν λύσεις που να απαντούν στο τώρα , αλλά και στην επόμενη μέρα, με στόχο το διαγραφόμενο αδιέξοδο να μην οδηγήσει σε απρόβλεπτες «συγκρούσεις» που θα τις πληρώσει ο τόπος μας. Οφείλουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να βρουν σημεία σύγκλισης , χωρίς εμμονές και απολυτότητες, να δουν κατάματα το πρόβλημα και την πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί, ώστε και οι ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών που βρέθηκαν κυριολεκτικά στο δρόμο να αντιμετωπιστούν, αλλά επιτέλους και το «οξυγόνο» της τοπικής κοινωνίας να μην περιοριστεί.

Οι εμπλεκόμενοι κυβέρνηση , αρχές και φορείς , μετά τα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες έχουν χρέος να αναζητήσουν και να δρομολογήσουν λύσεις και προσωρινού χαρακτήρα, αλλά και με στόχο την οριστική λύση του προβλήματος, τώρα που το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον φαίνεται να αλλάζει και να δημιουργεί προσδοκίες ότι κάτι θα γίνει επί της ουσίας. Είναι κρίμα, να μη χαθεί η ευκαιρία, έστω και μετά από αυτήν την τραγική εξέλιξη και είμαστε διατεθειμένοι ως παράταξη να συμβάλλουμε με κάθε τρόπο ώστε το νησί μας να απαλλαγεί επιτέλους από αυτόν τον «βραχνά» που συνεχώς μας απασχολεί, σε βάρος άλλων μείζονος σημασίας ζητημάτων που πρέπει να αναδειχθούν για την ανάπτυξη του νησιού μας.

Τώρα είναι η ώρα και η ευκαιρία κυβέρνηση και τοπικές αρχές να συνεννοηθούν και να δεσμευτούν για να περάσει σε μια άλλη φάση το μεταναστευτικό που ταλανίζει εδώ και πέντε χρόνια το νησί μας.

Για τη παράταξη <<Αλλάζουμε τον τόπο μας>>
ο επικεφαλής Μιχ.Μαμάκος