Διαμαρτυρία χιλιάδων μεταναστών στο Καρα Τεπε– Ζητούν να φύγουν από το νησί- Τεταμένη η ατμόσφαιρα


Ένταση επικρατεί αυτή την ώρα στη Μυτιλήνη, καθώς περί τους 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες διαμαρτύρονται και ζητούν να φύγουν από το νησί.

Η ατμόσφαιρα στο νησί είναι ηλεκτρισμένη τις τελευταίες τρεις ημέρες, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαν ως αποτέλεσμα πρόσφυγες και μετανάστες να βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται για τρίτη μέρα στον δρόμο, από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης μέχρι τον καμένο καταυλισμό του ΚΥΤ της Μόριας.

Οι αιτούντες άσυλο έχουν κατακλύσει τον δρόμο και τα γύρω από τον καταυλισμό κτήματα ή τους αύλειους χώρους επιχειρήσεων που παραμένουν κλειστές από την Τετάρτη το πρωί, έχοντας στήσει πρόχειρους καταυλισμούς.

Από νωρίς το πρωί, με ελικόπτερα μεταφέρονται σε έκταση του ελληνικού Δημοσίου στην περιοχή του Καρά Τεπέ σκηνές και άλλο υλικό που έφθασε στο αεροδρόμιο της πόλης την Τετάρτη το μεσημέρι.

Επίσης, το πρωί με το πλοίο της γραμμής μεταφέρθηκαν οχήματα της Αστυνομίας, τα οποία παρατάχθηκαν -όλα κατάλληλα στελεχωμένα- σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου ζουν πρόσφυγες και μετανάστες.

Πρόκειται για 8 διμοιρίες των ΜΑΤ και 2 αστυνομικές «αύρες» που ενισχύουν τις ήδη υπάρχουσες αστυνομικές δυνάμες.

Κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, λόγω του συνωστισμού που δημιουργείται, διανέμεται φαγητό και νερό, ενώ από το πρωί τρία αυτοκίνητα του ΕΟΔΥ προσφέρουν υπηρεσίες μετακινούμενα με προσωπικό ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι αναμένεται να έρθουν στο αεροδρόμιο της πόλης ειδικές συσκευές γρήγορης ανίχνευσης του κορωνοϊού προκειμένου (rapid tests) να ξεκινήσει η διαδικασία της υγειονομικής θωράκισης της κοινότητας.

Τη διενέργεια τεστ κορωνοϊού σε όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες είχε προαναγγείλει άλλωστε την Πέμπτη, κατά τη συνέντευξη τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, επισημαίνοντας την άμεση ανάγκη συγκράτησης της διασποράς του ιού ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και απομόνωσης των κρουσμάτων.

Με την ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή, «ενισχύονται» και τα σενάρια για το τι μέλλει γενέσθαι με τους αιτούντες άσυλο, η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων διαμένει αυτή τη στιγμή στους δρόμους, υπό υγειονομικά απειλητικές συνθήκες.