Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων Λέσβου «Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία μας, δεν την παζαρεύουμε για τα κέρδη τους»


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,
            
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες της διάδοσης του κορονοϊού, καθώς τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ολοένα αυξάνονται. Η κυβέρνηση αντί να προετοιμαστεί καταλλήλως το προηγούμενο διάστημα, θυσίασε όλα όσα είχε καταφέρει να πετύχει ο λαός με την πειθαρχία που επέδειξε, αλλά και τις δυσανάλογες θυσίες που επωμίστηκε για να περιοριστεί η διάδοση της νόσου. Σαν αποτέλεσμα η υγεία του λαού υποτάχθηκε στις ανάγκες του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στις μεταφορές και στον τουρισμό.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι με την συναίνεση της κυβέρνησης της ΝΔ, που έχει βαριές ευθύνες, αρνούνται να εφαρμόσουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, πανελλαδικά αλλά και στο νησί μας, ρισκάροντας την υγειά και την ζωή των εργαζόμενων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σούπερ μάρκετ «My Market» στη Μυτιλήνη, όπου επανειλημμένα το σωματείο μας είχε καταγγείλει δημοσίως την μη τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων, όπως επίσης και τις συνθήκες εργασίας στην EASO (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο).

Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία μας, δεν την παζαρεύουμε για τα κέρδη τους.

Η Ένωση Ιδιωτικών Υπάλληλων καλεί τους εργαζόμενους να έρθουν σε επαφή με το σωματείο και να καταγγείλουν την μη εφαρμογή υγειονομικών πρωτοκόλλων στους χώρους εργασίας. Να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και να οργανώσουμε τη δράση μας, τόσο ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία, όσο και στην πολιτική της κυβέρνησης. Από κοινού να εντείνουμε τον αγώνα μας για την καθημερινή ζωή και την υγεία του λαού και να απαιτήσουμε:
·         
Δωρεάν Παροχή Μέσων Προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στους τόπους δουλειάς, με επιβολή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με αποκλειστική ευθύνη της  εργοδοσίας.
·         
Μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ στους εργαζόμενους στην Υγεία και την Πρόνοια, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Εστίαση, στον Τουρισμό, στο Εμπόριο, αλλά και στους μεγάλους χώρους δουλειάς, καθώς και στο ΚΥΤ της Μόριας και στον Καρά Τεπέ και στην EASO, με επιβάρυνση της εργοδοσίας στον ιδιωτικό τομέα και κάλυψη από το κράτος στο δημόσιο.
·         
Σχέδιο επίταξης όλων των δομών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας, ώστε να μπει σε εφαρμογή, σε περίπτωση γιγάντωσης της πανδημίας.
·         
Καμιά απόλυση, καμιά περικοπή εργασιακών δικαιωμάτων.
·        
 Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, της Πρωτοβάθμιας Υγείας και του Βοστάνειου νοσοκομείου με πρόσληψης προσωπικού.
·         
Άμεση στελέχωση των Δομών Φιλοξενίας Προσφύγων με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και χωρίς την εμπλοκή ΜΚΟ.

Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ