Αλληλεγγύη στους κατοίκους της Μόριας και των άλλων χωριών από τον σύλλογο Παφλιωτων


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΦΛΙΩΤΩΝ (ΑΦΑΛΛΩΝΑΣ, ΘΕΡΜΗ, ΜΟΡΙΑ, ΠΑΝΑΓΙΟΥΔΑ, ΠΑΜΦΙΛΑ) ΓΙΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΤΗΣ ΜΟΡΙΑΣ

Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ομόφωνα εκφράζει την αλληλεγγύη του στους κατοίκους της Μόριας και των άλλων χωριών μας, στους εργαζόμενους στο ΚΥΤ, σε όλους τους 12.000 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες που προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε απάνθρωπες συνθήκες, αντιμέτωποι με την ωρολογιακή βόμβα της πανδημίας και τώρα της καταστροφής.

Ανεξάρτητα από το άν ο φυσικός αυτουργός της πυρκαγιάς είναι η “κακή μας η τύχη”, πράκτορες, τζιχαντιστές, αγανακτισμένοι πρόσφυγες ή ημεδαποί φασίστες, ο ηθικός αυτουργός για το  “προμελετημένο έγκλημα” είναι όλες οι  κυβερνήσεις και τα κόμματα που συναινούν στην πολιτική του εγκλωβισμού των ανοιχτών ή κλειστών δομών , μαζί και οι τοπικοί άρχοντες,  που επιδεικτικά κώφευαν στα συνεχή αιτήματα των φορέων, των συνδικάτων, των υγειονομικών και των κατοίκων για απεγκλωβισμό των προσφύγων και αποσυμφόρηση των δομών.

Το θέμα δεν αφορά μόνο τους κατοίκους της Μόριας και των όμορων χωριών. Η ανθρωπιστική κρίση- που εύκολα μπορει να μετατραπεί σε υγειονομική-αποτελεί ντροπή για όλο το νησί. Καλούμε όλους τους Λεσβιακούς Συλλόγους της Αττικής και την ΟΛΣΑ να σταθούν στο πλευρό του Συλλόγου μας και να οργανώσουμε την αντιδρασή μας.

Επιμένουμε στα αιτήματα μας, τώρα ακόμα πιό επιτακτικά :

-- Να κλείσει τώρα οριστικά το ΚΥΤ της Μόριας, καμμιά κλειστή ή ανοιχτή δομή, πουθενά στο νησί μας. 
--Να απεμπλακούν όλες οι ΜΚΟ, το κράτος να αναλάβει τη διαχείρηση των προσφυγικών ροών.
-- Οι εργαζόμενοι στις δομές να μονιμοποιηθούν και να ενταχθούν σε υπηρεσίες αντίστοιχες με την ειδικότητα τους.
--Να απεγκλωβιστούν όλοι οι πρόσφυγες και μετανάστες και να διευκολυνθεί η μετάβαση τους στις χώρες προορισμού τους, με προτεραιότητα στους ασυνόδευτους ανηλίκους και τους δικαιούχους οικογενειακής επανένωσης.
-- Μέτρα υγειονομικού ελέγχου με δωρεάν τέστ και μέτρα προστασίας από την πανδημία, τόσο του ντόπιου πληθυσμού, όσο και των προσφύγων. Ενίσχυση με το αναγκαίο προσωπικό και με τα απαραίτητα ιατρικά μέσα και εφόδια του Δημόσιου συστήματος υγείας στο νησί (Βοστάνειο, Κέντρα Υγείας, γιατρό σε κάθε χωριό).
--Να απομονωθούν οι ρατσιστικές, ξενοφοβικές και μισάνθρωπες φωνές και συμπεριφορές που εκμεταλλεύονται το πρόβλημα.
                       
                                    Αθήνα, 10 Σεπτεμβρίου 2020
Το Δ.Σ. του Συλλόγου των Απανταχού Παφλιωτών (Αφάλλωνας, Θερμή, Μόρια, Παναγιούδα, Πάμφιλα)